Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Słuchajcie... Mam kupić kolumny. Jak sprawdzić czy wszystko z nimi jest ok, czy wszystkie głośniki w nich działają? Odsłuch oczywiście będzie, ale nie wiem czy ewentualnie wyłapię, że jakiś głośnik nie działa.

Pozdrawiam
Szymon
Napisano
Co to za kolumny ? Głośniki niskotonowe - widać kiedy porusza się membrana, często również słychać jeśli coś ociera w nich w środku. Głośniki wysokotonowe - zwykle wyraźnie słychać czy wydobywa się z nich dźwięk. Wszelkie ślady uszkodzeń na membranach dyskwalifikują głośnik. Mówienie że pęknięty stożek membrany lub pognieciona kopułka działa i niema to wpływu na dźwięk to zwykła bzdura. Uszkodzone zawieszenia membran zawsze wymagają naprawy, do prawidłowej pracy głośnika.
Napisano
Cytat

Super, dzięki za wyczerpującą odpowiedź. A powiedz mi proszę czy przy wysokotonowe będę słyszał dźwięk wydobywają y się z niego?

"Głośniki wysokotonowe - zwykle wyraźnie słychać czy wydobywa się z nich dźwięk."

...
Napisano
Pytałem o to jakie to miały by być kolumny, bo właśnie może być trudno usłyszeć który głośnik nie działa jeśli np. głośnik średniotonowy przenosi sporą część wysokich tonów i jest bardzo blisko wysokotonowego itp .
Napisano
Tak te kokumny łatwo sprawdzisz.
Nowe czy używane?

Membrany są aluminiowe widać na nich ewentualne załamania. Na zawieszeniu nieco trudniej o jest w kształcie S.
Pudc na wzmacniaczu muzykę na godzinie 10
Każdy głośnik ma drgać. Soprany od razu poczujesz czy grają czy nie.
Scisz do godziny 9 daj basy na Maksa soprany na minimum zobacz czy coś trzeszczy później na odwrót .

To wszystko