Szym3k Napisano 21 lutego 2017 Udostępnij Napisano 21 lutego 2017 Słuchajcie... Mam kupić kolumny. Jak sprawdzić czy wszystko z nimi jest ok, czy wszystkie głośniki w nich działają? Odsłuch oczywiście będzie, ale nie wiem czy ewentualnie wyłapię, że jakiś głośnik nie działa. Pozdrawiam Szymon Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 21 lutego 2017 Udostępnij Napisano 21 lutego 2017 Co to za kolumny ? Głośniki niskotonowe - widać kiedy porusza się membrana, często również słychać jeśli coś ociera w nich w środku. Głośniki wysokotonowe - zwykle wyraźnie słychać czy wydobywa się z nich dźwięk. Wszelkie ślady uszkodzeń na membranach dyskwalifikują głośnik. Mówienie że pęknięty stożek membrany lub pognieciona kopułka działa i niema to wpływu na dźwięk to zwykła bzdura. Uszkodzone zawieszenia membran zawsze wymagają naprawy, do prawidłowej pracy głośnika. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szym3k Napisano 21 lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 21 lutego 2017 Super, dzięki za wyczerpującą odpowiedź. A powiedz mi proszę czy przy wysokotonowe będę słyszał dźwięk wydobywają y się z niego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oxywie Napisano 21 lutego 2017 Udostępnij Napisano 21 lutego 2017 Cytat Super, dzięki za wyczerpującą odpowiedź. A powiedz mi proszę czy przy wysokotonowe będę słyszał dźwięk wydobywają y się z niego? "Głośniki wysokotonowe - zwykle wyraźnie słychać czy wydobywa się z nich dźwięk."... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 21 lutego 2017 Udostępnij Napisano 21 lutego 2017 Pytałem o to jakie to miały by być kolumny, bo właśnie może być trudno usłyszeć który głośnik nie działa jeśli np. głośnik średniotonowy przenosi sporą część wysokich tonów i jest bardzo blisko wysokotonowego itp . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szym3k Napisano 22 lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 lutego 2017 Kolumny to Chrono 502.2. Na coś zwrócić szczególną uwagę? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 22 lutego 2017 Udostępnij Napisano 22 lutego 2017 No to przy nich bardzo dobrze widać czy membrana głośnika niskotonowego jest w dobrym stanie i bez problemu powinno dać się stwierdzić czy wszystkie głośniki grają. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 lutego 2017 Udostępnij Napisano 22 lutego 2017 Tak te kokumny łatwo sprawdzisz.Nowe czy używane?Membrany są aluminiowe widać na nich ewentualne załamania. Na zawieszeniu nieco trudniej o jest w kształcie S. Pudc na wzmacniaczu muzykę na godzinie 10Każdy głośnik ma drgać. Soprany od razu poczujesz czy grają czy nie.Scisz do godziny 9 daj basy na Maksa soprany na minimum zobacz czy coś trzeszczy później na odwrót .To wszystko Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts