Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam serdecznie.
Jestem pierwszy raz w tym dziale więc proszę o wyrozumiałość.
Interesuje mnie opinia na temat o ile procent lepsza będzie muzyka z laptopa pod ,którego podłączę FiiO E12 Mont Blanc + słuchawki Audio Technika M50X
od muzyki ze zwykłych słuchawek komputerowych C5 za 50 zł. podłączonych bezpośrednio pod tegoż laptopa.
Czy to jest duża różnica ? Czy to będzie bardziej zbliżony dźwięk do audiofilskiego ?
Napisano
Pytasz o 3 rzeczy o tanie słuchawki pod laptopem, różnice względem dobrej klasy słuchawek, ale nieco liniowych i do tego wzmacniacz słuchawkowy.
Jest jeszcze ciś pośrodku typu markowe słuchawki do 200zł a jakie to zależy od gustu.
Nie wiem jaki to jest dźwięk audiofilski, bo każdy dobry do takiego pretenduje, jednak napewno z wzmaniaczem słuchawkowym, lub dackiem nie będzie obciążony negatywnymi cechami wyjścia słuchawkowego w pc.
Bardzo drogich słuchawek do laptopa, telefonu niema co kupować.
Co do pytania o ile procent będzie lepiej, w muzyce tak nie jest, bo nieraz poprawa minimalna( ile to procent?) warta jest dla niektórych zachodu i góry kasy, a dla innych spektakularnie duża in plus, nie warta dołożenia paru złotych.
Napisano
A czy słuchałeś jakiś tańszych modeli, że nie szkoda Ci kasy na te modele ( pytanie retoryczne ). ?
Tego typu słuchawki mogą już łatwo obnażyć słabość muzyki w stratnych plikach.
Ale rozumiem też że inne kwestie wyboru takie jak : słuchawki otwarte, zamknięte, półotwarte już przeszedłeś, tak jak oczekiwane brzmienie.
Cóż, nie liczę na większą dyskusję, patrząc na Twoje poprzednie tematy i brak zaangażowania ze strony autora icon_wink.gif (zresztą słuchawki mnie nie kręcą mimo, że słuchałem parunastu zanim kupiłem).

Napisano
[Drogi Jacku.
Ja osobiście też wolę posłuchać dobrej muzyki z kolumn podłączonych pod gramofon. Od razu przypomniało mi się jak w latach 80 tych słuchaliśmy u kolegi całej dyskografii Perfectu ze 150 Watowych kolumn Tonsila jednak na obecną chwilę muszę się zmieścić w najbliższym otoczeniu laptopa i nie zakłócać spokoju starszej osoby w pokoju obok. A więc na razie pozostają mi słuchawki podłączone pod laptopa.
Co do słuchawek to z tego co się o nich naczytałem wiem, że najtańsze do 2000 zł. są słuchawki zamknięte. Półotwarte to wysokość ponad moje możliwości a otwarte nieosiągalne. I dla tego pozostanę przy modelach używanych do 500 zł.
A tak w ogóle jak można oceniać człowieka po ilości napisanych postów Panie Jacku
Prawdopodobnie dzisiaj będę w salonie Audio Top Hi Fi i odsłucham parę słuchawek choć np. Audio Techniki nie posiadają.
Napisano
A co w temacie kolumn i wzmacniacza? ("Które kolumny wybrać") - Umarł? Czytałeś co tam pisaliśmy?
A swoją drogą uważam, że dobrze by było napisać parę słów, co zamierzasz dalej w tym wątku ("Które kolumny wybrać"), czy zmieniłeś zdanie, czy to aktualne czy nieaktualne, albo chociaż podziękować.
Napisano
Cytat

A tak w ogóle jak można oceniać człowieka po ilości napisanych postów Panie Jacku

A tak w ogóle to sugeruje czytanie ze zrozumieniem, bo proszę pokaż gdzie oceniłem Ciebie po ilości postów ?
Wtykanie komuś w usta czegoś czego nie powiedział jest bardzo nieeleganckie. icon_evil.gif
Chodziło mi, gdybyś nie zauważył, że zakładasz tematy w których potem już nie uczestniczysz, znikasz, tylko tyle. Dla osób które odpowiadają , poświęcają swój czas jest to nieco dziwne. ( pisze o tym właśnie 1Ender)
Proszę też bez formy per Pan , bo ma to nie co dziwny wydźwięk w kontekście twego zdania.
Napisano
Lion50 - ja też do najmłodszych nie należę, a na prawie każdym forum przyjęte jest zwracanie per ty, kolego, koleżanko. A wracając do tematu kolumn i wzmacniacza, być może przyjdzie Ci ochota - kiedyś posłuchać muzyki na "prawdziwym stereo", a na tę chwilę to chyba dobry pomysł na początek. Będziesz miał dac i słuchawki, a wzmacniacz i kolumny możesz zawsze dokupić później.
Napisano
No tak . Jedyne co to aby posłuchać potem muzyki z kolumn to i tak będę musiał zestawić następujący system:
laptop > FiiO DAC > Wzmacniacz zintegrowany > kolumny ... Zgadza się 1Ender ?
Rozumiem przeto ,że ten DAC zamienia dźwięk cyfrowy na analogowy ?
Napisano
"Tor sygnału" - ok. (laptop > DAC > Wzmacniacz zintegrowany > kolumny) Nie wiem czy, aby na pewno ten dac (brak Rca), jako przyszłościowy pod stereo.
Poszukaj może coś z używanych daców - wyjdzie taniej, a koledzy doradzą co się nada i pod słuchawki i przyszłościowo bardziej do stereo.
Napisano
W kwestii dobrego wychowania-to szanujmy przyjęty na naszym Forum (i innych również) sposób pisania na "Ty".
Chodzi nam o to, by ktoś piszący na "Pan" nie dziwił się, gdy w odpowiedzi pojawi się "Ty".

Poza tym -również trochę więcej spokoju, bo wypowiedzi niby wyważone, ale czasami mogą prowadzić do niezrozumienia i prowokować (i nie sugerowanie Jackowi że coś napisał...). Wszystkim zależy by było tu spokojnie i bez wycieczek osobistych.

Pozdrawiam
PS. Jak widzę już Kolega 1Ender wcześniej wyjaśnił o co chodzi...
Napisano
Tak rzeczywiście RCA on nie posiada. Tzn. nie idzie go podpiąć pod wzmacniacz ?
No ja go będę miał za 400 zł. więc to nie są aż tak wielkie koszta ... icon_biggrin.gif
Jednak widzę ,że uDAC -2 posiada RCA tyle,że jest nie osiągalny już w sprzedaży.
Może gdybym tutaj napisał post w Kupię to ktoś by sprzedał. ?