Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam, 

Przymierzam się zakupu stabilizatora do swojego gramofonu Technics SL-Q3. Przejrzałem wiele ofert w sieci i spotkałem się z oznaczeniem w opisie: masa i Hz (50Hz lub 60Hz)

Może mi ktoś wyjaśnić o co chodzi z Hz w stabilizatorach? 

I jaki ciężar wybrać?

z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam

Napisano

Witam,

Możesz podać link do takiego stabilizatora, który w opisie ma coś o Hz? Domyślam się, że może chodzić o częstotliwość napięcia w sieci do jakiej jest podpięty gramofon (w Polsce to 50Hz), ale to jaki to może mieć wpływ na sam docisk do płyt, pozostaje zagadką... O.o

Napisano

Widać 2 częstotliwości (50 i 60) oraz prędkość obrotową (33 i 45 obrotów), więc chyba można sobie dopowiedzieć o co chodzi. Jednak taka mała podziałka pod stroboskop nie jest zbyt pomocna - bo niewygodnie się sprawdza prędkość (po prostu jest za mała i nie jest czytelna).

Dużo lepszym wyjściem jest wydrukowanie sobie takiej pomocy - kartka jest większa i duuużo bardziej czytelna.

W każdym razie ja szybko z czegoś takiego zrezygnowałem (czyli z pomysłu by jakoś wykorzytać podziałkę), a jedynie korzystałem z "oczka wodnego" w takim docisku by sprawdzić wypoziomowanie gramofonu.

Co do masy docisku - to trzeba się zorientować czy gramofon jest z tych porządniejszych i z mocnym silnikiem, czy to po prostu niezbyt wyszukany model i jego silnik może nie pociągnąć zbyt dużego obciążenia. W Twoim przypadku szukaj czegoś od ok. 150 do 380g.

Ogólnie dociski są od stukilkudziesięciu gram aż pod kilogram. 

Pozdrawiam

Napisano
17 godzin temu, antram napisał:

Linki poniżej

50 Hz

60 Hz

Antram, jeżeli już masz kupować któryś z tych docisków to bierz ten na 50Hz, ale myślę, że tak jak pisał RoRo, ta podziałka jest za mała żeby wygodnie według niej ustawiać obroty. Po za tym, masz u siebie w gramofonie stroboskop do podświetlania podziałki na rancie talerza i ustawienia prędkości, więc myślę, że tym bardziej podziałka na docisku to tylko zbędny bajer :)

Sprawdź jak talerz w Twoim gramofonie startuje z obciążeniem ok 150, 300, 400 gram. Możesz układać na środku talerza np. woreczki z ryżem (każdy po 100g) i w ten sposób dobrać maksymalną wagę docisku przy której silnik jeszcze spokojnie rozpędza talerz gramofonu. Później przy finalnym wyborze docisku kierowałbym się już tylko ceną i wyglądem.

Pozdrawiam

• 5 weeks later...
Napisano
Dnia 23.04.2017 o 15:42, Audio Autonomy napisał:

Później przy finalnym wyborze docisku kierowałbym się już tylko ceną i wyglądem.

Po wyborze zakresu masy docisku - to nie tylko ceną, ale wykonaniem. Konstrukcje amatorskie czasami są do ... (kiepskie).

Pozdrawiam

PS. Jak widać Antram od miesiąca tutaj nic nie napisał :-(