vouxer Napisano 19 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 19 kwietnia 2017 Witam, Czy jest sens posiadania zestawu głośników 2.1 w bloku? Przeprowadzam się do nowego mieszkania w bloku, nie znam sąsiadów, od których w tej sytuacji wiele może zależeć (zawsze mogą się trafić upierdliwi). Zastanawiam się nad kupnem zestawu głośników 2.1. Czy bas z subwoofer'a nie będzie przeszkadzał sąsiadom mieszkającym pode mną? Oczywiście jeśli będę słuchał muzyki odpowiednio cicho, przy minimalnym basie to z pewnością nic się nie stanie, ale czy jest wtedy sens zakupu zestawu z subwooferem? Czy może lepiej kupić zestaw 2.0? Być może demonizuję trochę subwoofery i ich "siła rażenia" wcale nie jest taka wielka, tego niestety nie wiem. Dodam, że muzyki będę słuchał głównie wieczorami/w nocy. Proszę o rady oraz wasze doświadczenia ze słuchaniem muzyki w blokach (na jaką głośność/bas możecie sobie pozwolić). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
antram Napisano 19 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 19 kwietnia 2017 Cześć, Myślę, że obojętnie czy Twój sąsiad usłyszy "bas" z subwoofera czy kolumn o 23 z minutami -to i tak nie będzie Ci się kłaniał w pas, na dodatek zapuka do drzwi.... a tak na serio, sam używam zestawu 2.1 w bloku -z tym, że pod spodem nikt już nie mieszka Kolumny monitory + sub Tanoy TS-300 - wybór padł dokładnie na ten model za jego zamkniętą konstrukcję. Wcześniej posiadałem inne subwoofery (wszystkie otwarte) i jak sobie przypominam "bas" słyszany był na klatce schodowej więc zapewne też u sąsiadów. Po wymianie suba na konstrukcję zamkniętą wydaje się, że ujarzmiłem potwora i gra on w większości w pokoju w którym stoi. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasny Napisano 20 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2017 9 godzin temu, vouxer napisał: Czy jest sens posiadania zestawu głośników 2.1 w bloku? Zazwyczaj nie ma sensu posiadania systemu 2.1 w ogóle. 9 godzin temu, vouxer napisał: Czy może lepiej kupić zestaw 2.0? Jak najbardziej do muzyki STEREO. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 20 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2017 Witaj, na podstawie tego co w poście napisałeś to jak dla mnie są tam 3 błędne założenia. 1) Po co kupować subwoofer do zestawu stereo i muzyki ? Skoro kupujesz zestaw wzmacniacz i kolumny to kup taki by grał dobrze bez suba. Zresztą nawet jak kolumny nie są zbyt obfite w basie( bo przykładowo kupiłeś w ciemno) to i tak wolałbym słuchać muzyki bez subwoofera. Oczywiście kwestia zakupu kolumn to nie tylko same kolumny i ich brzmienie, bo te muszą pasować do metrażu i zgrywać się ze wzmacniaczem. 2) Bas to bas-niskie pasmo, czy gra z kolumn takich, czy innych, czy z suba. Owszem mając suba siłą rzeczy to najniższe pasmo (czasem nieosiągalne dla gorszych kolumn) uwydatniasz, ale to jest niezbyt naturalnie. 3)Bas rozchodzi się we wszystkich kierunkach, nie tylko w dół, bo ma długą falę częstotliwości . Ja dopóki nie zszedłem dwa piętra niżej i nie zlokalizowałem reszty pasma akustycznego, nie wiedziałem który sąsiad gra, z jakiego pietra, pionu. Jakiś sens suba widziałbym jedynie w opcji kolumny podstawkowe ( co też nie znaczy że mają mało basu), a sub jako "dodatek do filmów. Ale raczej nie do muzyki...kup dobre, odpowiednie kolumny podstawkowe, czy podłogowe - zależy od metrażu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 20 kwietnia 2017 Nie wiem co pisali koledzy. Odnoszę się do twojego tematu. Sens subwoofera jest w każdym pomieszczeniu kinowym każdym! Piszesz o 2.1 czyli stereo podparte subem! Jeśli tak to w filmach ma znaczenie w stereo gorzej. Tu musiał by być raczej droższy sub Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts