Damian Balcer Napisano 28 maja 2017 Udostępnij Napisano 28 maja 2017 Witam, Wczoraj stałem się "użytkownikiem" uszkodzonego telewizora dzięki moim zwierzakom. Jako, że będę kupował telewizor, pomyślałem, żeby w końcu kupić też zestaw kina domowego. Swego czasu korzystałem z zestawu Genius Głośniki Sw-hf5.1 6000. Byłem z nich naprawdę zadowolony. Jedynym minusem było to, że nie można było ich przełączyć w stan czuwania ani nie miały żadnej pamięci, dlatego po wyłączeniu, trzeba było je ustawiać na nowo. Aktualnie poszukuję amplitunera av+zestawu głośników 5.0. Pokój w, którym będą to 120m^2. Największym ograniczeniem jest to, że jest On na poddaszu i w najwyższym miejscu ma około dwóch metrów wysokości, w najniższym około metra. Ulegnie to zapewne zmianie i pokój zmniejszy się do powierzchni 40-60m^2. Najwyższa cena jaka mnie interesuje to 2500zł. Biorę pod uwagę również, że cena może przekroczyć wyznaczoną górną granicę budżetu, ale wtedy nie mam pewności, że będę w stanie sobie na takie coś pozwolić. Głównym źródłem podpiętym pod amplituner będzie komputer, aktualnie wyposażony w zintegrowaną kartę dźwiękową, ale pod koniec roku, przy okazji wymiany karty graficznej, będzie zamontowana dedykowana karta dźwiękowa pod PCI-e. Drugim najczęściej używanym źródłem będzie dekoder satelitarny od NC+, następnie Nintendo Switch. Jeżeli chodzi o to ile i jak często będzie używany sprzęt, to mogę powiedzieć już teraz, że każdego dnia będzie grać muzyka tyle ile się da. Czy będę miał 1 godzinę w ciągu dnia, czy 10, czy też cały dzień, tyle będzie grać muzyka. Najczęściej elektroniczna lub np. KISS, Red Hot Chilli Peppers i wiele podobnych do wymienionych. Muzykę odtwarzam z plików w formacie FLAC, ale czasami mam taki dzień, że po prostu załączę Spotify, wybiorę jakąś składankę i niech po prostu leci. Następne w kolejce są filmy. Na razie odtwarzane na odtwarzaczu Blu-Ray, na parterze, w salonie Rodziców, ale z czasem odtwarzane przez komputer poprzez napęd Blu-Ray. No i gry. Teraz już nie tak często jak kiedyś, ale zdarza mi się stracić poczucie czasu. Najczęściej strategie, gry fabularne oraz wyścigi. Na teraz poszukuję zestawu amplituner av+głośniki 5.0, oczywiście docelowo chcę też zamontować subwoofer, ale po prostu nie teraz, nie mogę sobie na to w aktualnym momencie pozwolić. Jeżeli chodzi o jakieś "bajery", to specjalnie mi nie zależy. Zależy mi za to na jakości samego produktu. Cieszyłbym się jakby amplituner był w stanie obsłużyć telewizor w rozdzielczości 4K, taki zamierzam teraz kupić. Przydatne byłoby też gdyby miał dwa porty HDMI OUT, ale czy w ogóle takie amplitunery istnieją/ są dostępne w takiej cenie? No i naprawdę, nie mam się co oszukiwać, czy innych, że jestem typem audiofila. Potrafię docenić dobrej jakości, szczegółowy dźwięk, ale Audiofilem na pewno nie jestem. Z drugiej strony jak słyszę jak grają głośniki w zestawie kina zakupionym przez brata w Euro RTV z głośnikami Prism Tornado...no fajnie, wydają jakieś dźwięki śmieszne dźwięki, ale są chyba jedną z gorszych rzeczy jakie słyszałem. Wybaczcie za tak długi post, chciałem jak najlepiej przybliżyć sytuację, w której się znajduję. Dziękuję bardzo za pomoc z góry! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 31 maja 2017 Udostępnij Napisano 31 maja 2017 Biorąc pod uwagę Twoje wymagania i fakt, że słoń Ci na ucho nie nadepnął, to na ten moment Twoja sytuacja nie pozwala Ci na zakup czegokolwiek, ponieważ najtańszy amplituner z dwoma wyjsciami HDMI kosztuje 2300zł https://sklep.rms.pl/onkyo-tx-nr656-txnr656-amplituner-kina-domowego-7-2-z-dolby-atmos-i-dts-x Jeśli zaś potrzebujesz i koniec, to pozostaje Ci wzmacniacz stereo z dwoma kolumnami. 2500zł to jest budżet za który da się ogarnąć np coś takiego https://sklep.rms.pl/pioneer-a-20-a20-wzmacniacz-stereo-2-x-50w https://sklep.rms.pl/polk-audio-t50-t-50-kolumny-podlogowe-2-szt lub https://sklep.rms.pl/melodika-bl30-kolumny-podlogowe-stereo-2szt Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 czerwca 2017 Udostępnij Napisano 13 czerwca 2017 Pokój 120m a kasa 2500 zł. Nie dasz rady tak zebrać zestawu kinowego. Nawet używanego. Faktycznie amplituner z 2 HDMI to Onkyo 656 kwota 2000 zł. A gdzie kolumny? I pewnie ze 2 subwoofery. Przeanalizuj swoje potrzeby oraz budżet. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts