Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam wszystkich,

Jestem zdecydowany na zakup systemu stereo i od jakiegoś czasu szukam odpowiedniego sprzętu. Niestety jestem nowicjuszem i im więcej czytam tym bardziej się w tym wszystkim gubię. Zestawu mam zamiar używać głównie do słuchania radia/radia internetowego/spotify/usb. CD słucham sporadycznie, głównie z powodu braku czasu. Lubię gdy dźwięk jest czysty, klarowny, szczegółowy, daje się odróżnić poszczególne instrumenty, detale.

Budżet to okolice 4000 PLN (z głośnikami).

Pomieszczenie, w którym będę z niego korzystał to salon o wymiarach 4 x 6 m2, z dodatkowo przyklejoną otwartą kuchnią, klatką schodową i korytarzem (dosyć dużo dodatkowych otwartych rezonujących przestrzeni) i stosunkowo wysokim suficie. Sprzęt będzie stał na krótszej ścianie.

Jednym z ważniejszych czynników jest łatwość dostępu i obsługi, również przez małżonkę (np. za pomocą smartfona) stąd wstępny wybór padł na Yamahę i jej Musiccast. Oboje powinniśmy docenić to co ma do zaoferowania.

Po pierwszym i kilku kolejnych sitach na polu boju pozostały WXA-50, R-N303D, MCR-N670D. Z punktu widzenia Musiccast nie powinny się niczym różnić. Jestem świadom tego, że będę musiał poświęcić pewne funkcje w poszczególnych zestawach tzn. WXA-50 nie ma radia fm, cd, R-n303d również, n670d ma właściwie wszystko ale pytanie czy nie kosztem jakości. 

Który z wymienionych zagra najlepiej? Będę wdzięczny za uwagi i ewentualne porady - może otworzą mi oczy na mankamenty których do tej pory nie zauważałem.

Aha, chciałbym żeby głośniki były podstawkowe na stojakach. Miałem okazję przesłuchać WXA-50 oraz MCR-N670D na B&W 685 S2. Nie mam za dużego porównania do innych kolumn, ale miałem wrażenie że brakowało im basu (lub jego barwa nie była dla mnie odpowiednia) i szczegółowości. Jeżeli nie powyższe to co innego?

Napisano (edytowany)

Ożesz ten WXA ma aż 70 W? Jak dla mnie to pianocrafta bym odpuścił, i ogólnie to Yamaha ma specyficzne brzmienie jak będziesz w salonie to porównaj sobie z innymi wzmacniaczami np Nad, Rotel (inne marki..) moim zdaniem brzmią naturalniej/mniej efektowo-kwestia gustu ale ja z yamahe z B&W nie mogłem słuchać nic oprócz bardzo łagodnej muzyki bo było natarczywie. I kolumny i wzmak w takim zestawieniu grają ostro, a ogólnie to łaczy się zazwyczaj przeciwności. Czyli np B&W już lepiej by podeszły z Nadem.Wspomne jeszcze że B&W o stosunkowo droga marka i najniższe modele które prawdopodobni słuchałeś moga mieć niewyrównane pasmo a w szczególności (dzięki aluminiowym kopułkom) tnące po uszach wysokie tony.

Jest dużo sprzetu w tym przedziale cenowym więc pewnie musisz iśc do salonu i trochę się poosłuchiwać. Podstawowe kwestie to do 24m2 przydałyby się mnniejsze podłogówki albo spore monitory z niskotonowcem 16,5-17 cm. Jak będziesz słuchał to bierz pod uwagę że metalowe kopułki ostrzej grają niż wszelkie z tworzywa, ale pewnie też są odstępstwa od tej zasady. Jest jeszcze taka kwestia że sprzęt inaczej może zagrac w  domu i po pewnym czasie (kilku dniach) więcej cech brzmieniowych wyłapiesz więc polecam opcję z wypożyczeniem sprzetu. 

Funkcjonalnośc to przy radiu internetowym i Spotify/tidal, reszta nie jest bardzo potrzebna. 

Na twoim miejscu kupiłbym któryś z amplitunerów sieciowych (m.in WXA-50) i dobrane pod gusta dobrze odsłuchane kolumny, albo zamiast amplitunera wzmacniacz z dodatkiem sieciowym ale porządne sieciowce to  już dodatkowy klocek (i kasa).

napisz jakie klimaty muzyczne i brzmienie lubisz ciepłe chłodne ostre łagodne itp lub też poszukaj informacji jak pisac pierwszy post i uzupełnij kilka detali. Niedługo powinna się ujawnić branża ze swoimi propzycjami pod Twoje preferencje brzmieniowe i budżet :P

Edytowano przez slawas2001
Napisano

Żaden z tych. :)

W tym idźcie możesz mieć dużo lepiej.  

Jeśli chcesz iść w yamahe to model rn602 oraz kolumny heco music style 500.

Druga opcja jest Pioneer sxn30 oraz indiana linę tesi 560. To dużo lepszy wybór od twoich modeli. A budzet pozwala na to. 

Oba amplitunery mają możliwość łatwego sterowania że smartfona i są na prawdę przyjemne w obsłudze. Mogę ci pożyczyć wybrany zestaw. Sprawdzicie sobie na spokojnie w domu. 

Zapraszamy