Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam,

Z góry przepraszam, jeśli stworzyłem temat w nieodpowiedniej kategorii.

Mam problem z sąsiadami mieszkającymi nade mną, którzy chodzą tak "twardo", że jestem w stanie określić ich trasę chodzenia. Poza tym, że jest to głośne tupanie, powoduje to również drgania w ścianach.
Pracuję umysłowo w domu, więc możecie wyobrazić sobie, jaki to jest dla mnie problem.

Komunikacja z tymi sąsiadami była - w postaci kilku wizyt osobistych oraz policji - i w żadnym stopniu nie poprawiła sytuacji. Mnie zignorowali, a policja nic nie może zrobić bez dowodów (a przecież nie będą u mnie siedzieć parę godzin, aż zacznie się tupanie, by sami mogli to usłyszeć).

Ktoś wspomniał mi o możliwości rejestracji drgań lub samego tupania, by mieć podstawę do oskarżania winnych.
Stąd moja prośba do Was o pomoc.

Jaki mikrofon (i jakie parametry oraz z jakim sprzętem) nadaje się do takiej rejestracji? Własnymi uszami słychać do dość głośno i chciałbym tak też to zarejestrować.

Z góry dziękuję za pomoc!

• 2 weeks later...
Napisano

Musiałbyś chyba sporo zainwestować w naprawdę czuły sprzęt. Swoją drogą - jeśli tupanie nie odbywa się w godzinach ciszy nocnej, może być w jakiś sposób 'ścigane'? Nie mówiąc o tym, że nie będzie można na dobrą sprawę potwierdzić, że nagranie zostało wykonane w Twoim mieszkaniu, a to może osłabić 'dowód'.

Napisano

Tupanie słychać w dzień i wieczorem, również po 22.
Policja doradziła mi takie rozwiązanie. Na początek chciałbym to nagrać i zaprezentować policji lub dzielnicowemu, i zbadać, co można z tym zrobić.
Do tej pory, gdy był u mnie patrol, wszystko cichło, tak jakby sąsiedzi wiedzieli, że wezwałem policję. Sąsiedzi oczywiście się nie przyznają. W związku tym, nie ma prezentacji, jak głośne jest ich tupanie.

Czy mikrofon pojemnościowy o szerokim paśmie nie wystarczy? Rozumiem, że również potrzebowałbym przedwzmacniacz, tak?

Napisano (edytowany)

Wyciszenie sufitu wydaje się dobrym pomysłem. Trzeba by zasięgnąć języka u dobrego akustyka. Miałbyś dodatkowo korzyść przy słuchaniu muzyki! Ja mam teraz nową sąsiadkę i tupie jak słonica. A kobieta malutka, drobniutka. :D Potwierdzam nie jest to nic przyjemnego.

Edytowano przez 1Ender
Napisano

Owszem, zastanawiałem się nad wyciszeniem sufitu. Mieszkanie kupiłem z podwieszanymi sufitami, ale poprzedni właściciel niestety niczym ich nie wypełnił. Być może będę robił niedługo remont generalny, wtedy zadbam o dobre wyciszenie. Tylko, czy to wystarczy przy takim tupaniu...

Niestety komunikacja z sąsiadami nie była wystarczająco miła, by robić im prezent w postaci wykładziny. Ha! Zresztą sami mówili, że mają dywany, czego zupełnie nie słychać - sam u nich w mieszkaniu nie byłem, a zapomniałem spytać policji, gdy tam byli :|