Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

447859061_6_1000x700_wzmacniacz-yamaha-amplituner-receiver-htr-5740-_rev006.jpeg.41d5a020bdc23f59b3c452dff9db3198.jpeg447859061_5_1000x700_wzmacniacz-yamaha-amplituner-receiver-htr-5740-kujawsko-pomorskie_rev006.jpeg.60429d880342d9a73d9a88fb868ae996.jpegWitam serdecznie. 

Proszę o pomoc w jaki sposób podłączyć  4kolumny 8ohm (kakażda ma 2szt glosnik średnio tonowy , 2szt wysokotonowe, 1niskotonowy  plus centralny plus subwoofer aktywny.

Nie chce,, spalić " amplituner a  .Ma bardzo dużo możliwości.

poczatkujacy

Napisano

Subwoofer podłączasz pod sub out. 

Do tego typu systemów stosuje się subwoofery aktywne, z własnym zasilaniem. Prosto mówiąc, wtyczka do kontaktu. 

Wchodzisz w opcje amplitunera

Speakers configuration lub coś podobnego i tam jest opcja sub on lub off lub coś podobnego.

Piotrek

Napisano

S4Home dziękuję za info. Był wyłączony i okazało się ,że kabel jest uszkodzony. Czy można podłączyć suba nieaktywnnego 4ohm jeżeli tak to gdzie można wpiąć. Mam suba aktywnego i nieaktywnnego. Jak Ci się chce napisz coś o ustawieniach (nie mam  instrukcji ) każda informacja będzie przydatna. 

Z tego co widzę to mogę każdą kolumnę ustawić inaczej -pod siebie .

Dziękuję  za poświęcony czas. 

Pozdrawiam

Napisano

Sub aktywny jest dużo lepszym rozwiązaniem niż pasywny... Napraw ten kabel i tyle.

A co do rozstawienia kolumn - wrzuć w wyszukiwarkę hasło "akustyka" i masz od razu sporo artykułów na ten temat. Warto korzystać z tego, co jest dostępne od ręki w Internecie.

Zaś w skrócie: ważne jest to, by kolumny odsunąć od ściany, nie stawiać ich w narożnikach pokoju. Kabel do lewej kolumny powinien mieć taką samą długość jak ten do prawej itd.

Pozdrawiam

Napisano

Ja bym jednak nie podłączał suba pasywnego. Bo ma napisane 4omy. A jego minimum jest pewnie przy dwóch.

Więc w momencie dużego uderzenia mocnego, może zejść za nisko i uszkodzić amplituner.

Tylko aktywny.

Napisano

S4Home

Posłucham Ciebie.

Czytałem różne twoje wpisy.

Doradz do yamahy jakie 2 kolumny  (z czasem rozbuduje) tak 2tys zł .

Pokój 4/5 ,   muzyka różna , chodzi tylko o współpracę z yamahą 5740 ....Magnat Quantum 677 ?

Wiem cudów z tej yamahy nie będzie :-) 

Napisano

Mam kolumny (raczej pseudo kolumny ) cały zestaw VK 6000 .I Chcę kupić normalne na tą chwilę 2szt (reszta pozniej) .

Trochę niejasno napisałem Amplituner Yamahy kupiłem parę dni temu a kolumny 4szt +centralny+subwoofer aktywny wszystko VK miałem już od jakiegoś czasu

No i teraz te VK chcę zmienić na normalne kolumny na dzień dzisiejszy 2szt steteo .Z czasem normalną kolumnę centralną i suba .

I

Napisano

Piotrek

I tu żebyś wiedział z jakim fachowcem masz do czynienia :-):-):-):-)

Kupiłem amplituner Yamahy .........

bo pare lat jeździłem yamaha XT600  :-):-):-).

Ale jak sam widzisz są na forum też takie przypadki jak ja  :-)

A z tej twojej oferty kolumn te producenta z Polski ( melodika) .

Pozdrawiam .