Blackside Napisano 17 maja 2008 Udostępnij Napisano 17 maja 2008 Witam. Posiadam RX 797 z JBL E60 . Miernik pokazuje na kolumnach 6 om , ale ponoc ich impedancja spada i to mocno. Czasem dochodziłem do godziny 12 i słyszałem że wraz z głośnością dżwięk nie był juz taki klarowny. A głównie bas schodził na drugi plan- choc gdyby dalej rósł to pewnie brakłoby amplitudy w głośniku.. Teraz pytanie czy przełącznik mam dobrze ustawiony - min 6 om ( kolumny są niby 8om)Jeżeli dam na 4 omy to będę musiał dalej kręcic gałką by uzyskac tą samą głośnośc - co za tym idzie czy nie będę generował już zniekstałceń mogących uszkodzi kolumny.Sam nie wiem jaki układ lepszy a generalnie bezbieczniejszy- czasem lubie dołożyc.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kibic1 Napisano 17 maja 2008 Udostępnij Napisano 17 maja 2008 Myśle że bezpieczniej przestawić na cztery omy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blackside Napisano 17 maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 17 maja 2008 A jak to wpłynie na temperature pracy.Myślę że teoretycznie czy przełącznik jest na 4 czy 8 om to kolumny mają taką samą impedancje wiec nie powinien sie mocniej grzac. ???? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 17 maja 2008 Udostępnij Napisano 17 maja 2008 Zadałem kilka pytań odnośnie działania przełącznika impedancji tutaj:http://forum.audio.com.pl/index.php?s=&...ost&p=19024- podstawowa sprawa to pytanie czy działa on na zasadzie jedynie ograniczenia max mocy czy jest coś jeszcze Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 17 maja 2008 Udostępnij Napisano 17 maja 2008 To czy słuchasz za głośno najczęściej po prostu słychać Najczęściej jednak buntują się kolumny a nie wzmacniacz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts