MrWhite Napisano 16 listopada 2017 Udostępnij Napisano 16 listopada 2017 Witam, z góry dziękuję za zainteresowanie moim tematem. W tematyce audio orientuję się tyle co poczytałem a więc nigdy nie miałem styczności z lepszym sprzętem. Ze względu jednak na zakup mieszkania chciałbym zamontować odpowiedni system kina domowego w wersji 5.1 (lub na początek 5.0). Zestaw będę eksploatował przede wszystkim do filmów, TV. Czasem trochę muzyki a w przyszłości myślę o konsoli do gier). Blu-ray z czasem więc tego nie wybieram na razie. Trochę się rozglądałem i mam już jakieś swoje wstępne typy: 1. Jako amplituner wybrałem: YAMAHA RX-V383 - myślę że ten typ sprosta moim wymaganiom co do funkconalności (BT ma ;)) 2. Głośniki, nie wiem sam. Myślałem nad: YAMAHA NS-F51 + NS-P51 3. Subwoofer YAMAHA NS-SW050 Na całość mam do przeznaczenia 5000,00 PLN brutto. Bardzo proszę o fachową pomoc czy to w miarę dobry wybór i ewentualne propozycje co zmienić. Wskazówki od mojej żony to że zestaw musi być czarny Z góry dziękuję, Piotr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 16 listopada 2017 Udostępnij Napisano 16 listopada 2017 Drogi Piotrze, W tej cenie znajdziesz dużo lepszy system nic ten który sam wybrałeś Otóż. Ampli to kolego minimum 483, ale można też pomyśleć o 683 lub Pioneer że 1131. Co do kolumn znacznie lepsze to quadral quintas 6509, taga 606v3, indiana linę nota 550x. Możesz od nas wypożyczyć sprzęt i posłuchać z żoną w domu Zrobimy lepszą cenę i przy późniejszym zakupie subwoofera też będziemy o tym pamiętać. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrWhite Napisano 16 listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 16 listopada 2017 Dziękuję za szybką reakcję Piotr, jeżeli to nie problem to proszę napisz czym się będzie różnił 483 od 383 tak realnie. Jeżeli chodzi o głośniki to które z tych trzech typów polecasz najbardziej? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GRZESIO1255 Napisano 16 listopada 2017 Udostępnij Napisano 16 listopada 2017 Różni się funkcjami sieciowymi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 16 listopada 2017 Udostępnij Napisano 16 listopada 2017 Funkcje sieciowe to jedno, Druga sprawa to ma standardowe złącza z tyłu niż zaciski. Trzecia to delikatnie jest mocniejszy i lepiej kontroluje dźwięk. Które z kolumn to już sam musisz zdecydować. Indiana line jest najmniejsza, zgrabna. Tagi są większe równe, stosunkowo dobrze wypełnione. Quadrale są najmocniejsze, jasniejsze, lotne takie kinowe. Jeśli więcej kina to quadrale. Jeśli więcej muzyki takiej lżejszej to tagi lub Indiany. Jak lubisz basy to quadrale. Jak przeszkadza ci jaśniejsza góra to indiana. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrWhite Napisano 16 listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 16 listopada 2017 27 minut temu, S4Home napisał: Jak lubisz basy to quadrale. Pewnie od razu będę brał też subwoofer więc czy dodatkowo muszę zwarcać na niego uwagę w kolumnach? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 16 listopada 2017 Udostępnij Napisano 16 listopada 2017 Jeśli będziesz na tym słuchał muzyki to tak. Jeśli nie to nie szczególnie... Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrWhite Napisano 16 listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 16 listopada 2017 (edytowany) Ok, to jaki do tego subwoofer zaproponujesz? Do tych Quadrali... I jeszcze jedno pytanie, co sądzisz o https://www.ceneo.pl/27244619#tab=spec do mojego setupu? Edytowano 17 listopada 2017 przez MrWhite Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 listopada 2017 Udostępnij Napisano 20 listopada 2017 Zarówno do quadrali jak i tych magnatów polecam właśnie magnat sub 302a. Co do różnic. Quadrale są lżejsze, bardziej swobodne. Supreme mają więcej basu, są delikatniejsze na górze. Bardzo mocne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrWhite Napisano 4 czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 czerwca 2018 Odświeżam temat. Zakup już niedługo. Z pewnością w czerwcu. W związku z tym mam dodatkowe pytanie. Jakiej średnicy przewody zastosować do takiego zestawu? Glosniki główne będą stały blisko amplitunera a te do dźwięku przestrzennego będą długości około 10m każdy. Z góry dziękuję za szybką odpowiedź bo muszę dziś nabyć. Majster z podłogą nie poczeka ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2018 2x2.5 Ale pakoj je w peszle jeśli mają iść pod tynkiem. Ewentualnie kable w oplocie do instalacji jak procab ls25 czy melodika mdc2250 . Z tym że koniecznie sprawdź czy działa przed finalnym zabiciem go w ścianie. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrWhite Napisano 4 czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 czerwca 2018 (edytowany) A czy u Ciebie zaopatrzę się w taki kabel wysyłkowo? Będą szły w peszlu w podłodze. Edytowano 4 czerwca 2018 przez MrWhite Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 4 czerwca 2018 Zaopatrzysz. Powolaj się na rozmowę ze mną pisząc do nas maila lub dzwoniąc. Dostaniesz niższą cenę. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marian Kowalski Napisano 5 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2018 Hej szybkie pytanie. Posiadam aktualnie zestaw 5.1 plus amplituner onkyo 676. Czy jest możliwość aby do tego amp. podłączyć 2 subwoofery? Będzie to sprawnie działać czy będą duże problemy z kalibracją na co zwrócić uwagę. Aktualnie mam suba aktywnego heco Aurora 30. Wpadłem na taki pomysł przeglądając olx jak by coś fajnego w dobrej cenie to może bym dołożył drugiego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 5 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2018 Onkyo TX-NR676 ma wyjścia na 2 subwoofery. Nie powinno być problemów z podłączeniem drugiego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2018 Nie ma żadnego problemu z wypięciem drugiego suba. Z tym że dobrze by było jakby był on taki sam. Ten amplituner nie posiada specjalnej kalibracji dla tonów niskich. A więc ich różnice w mocy, i barwy dźwięku nie zostaną wyłapane przy kalibracji. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marian Kowalski Napisano 5 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2018 Tak właśnie myślałem... Chciałem coś budżetowego kupić i wstawić za kanapę aby wzmocnić "doznania" Nie to żeby teraz było słabo ale zawsze operat rośnie w miarę jedzenia. Swoją drogą byłem teraz w kinie na Deadpool 2. Myślę sobie taki film (leży w moich preferencjach) warto zobaczyć na dużym ekranie. Powiem tak bylem lekko rozczarowany niskimi częstotliwości nie czułem ich na sobie ;-) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 5 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2018 Inna opcja, to taka aby oba subwoofery były właśnie różne. Jeden kinowy, drugi bardziej do muzyki i jeśli potrzeba to oba na raz mogą dostarczyć najmocniejszych wrażeń. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 6 czerwca 2018 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2018 Tylko wtedy trzeba je ustawić ręcznie na słuch. Ale tak jest taka opcja. Troszkę ci to zejdzie ale..... Efekt może być. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts