Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Na wstępnie chciałbym się przywitać i prosić o pomoc/doradztwo w modernizacji obecnego zestawu kina domowego o stereo.

Posiadam obecnie amplituner Denon AVR x2300w, który napędza zestaw Polk Audio Signature S60 + S35 + S15 + sub Dali concept, całość pracuje w salonie o powierzchni 40 m2 (prostokąt 5,5 x 7,5). W kinie, takie połączenie jest dla wystarczające, ale w stereo już czegoś brakuje :-(

Zastanawiam się nad dwoma rozwiązanaimi:

1- Wyminą Denona na wyższy model np. AVR x4400H

2-Wymianą na niższy model np AVR X3300w ale z wyjsciem Pre OUT + końcówka mocy pod kolumny frontowe .

Dziś słucham głównie Spotify bezpośrednio z amplitunera + Tidala z laptopa połączonego Przez Hdmi z Denonem.

Nie potrzebuje wzmacniacza bo nie planuje podpinać dodatkowych urządzeń.

Co do kwoty, którą mógłbym przeznaczyć na te cel to jeszcze się nie zastanawiałem, ale nie chciałbym przekroczyć 8 -9 tyś

Edytowano przez Mariusz Adamek
Napisano

Dzień dobry.

Szkoda, że Twój amplituner nie posiada wyjść pre-out, wtedy rozwiązaniem byłaby dobra końcówka mocy. Natomiast w aktualnej sytuacji w założonym budżecie moim zdaniem najlepszą opcją będzie dobry amplituner wielokanalowy. Spójrz proszę na świetny sonicznie amplituner NAD T758 v3. To świetne połączenie dynamiki, szybkości, energii z dobrą plastyką, muzykalnością i spójnością. Drugą opcją jest Onkyo TX-RZ1100. To bardzo mocny, szybki, dynamiczny, kinowy dźwiękowo amplituner. Wspomniany przez Ciebie Denon AVR-X4400H to także bardzo dobre urządzenie, oferujące bardziej ciepły, plastyczny, gesty dźwięk. Na koniec propozycja bardzo wydajnego, mocnego amplitunera Anthem MRX-520

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza, oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Napisano (edytowany)

A opcja nr2 tz. Denon avr x3300w i do tego końcówka mocy Roksan K3 lub Exposure 3010 S2 ?

Mając na uwadze połączenie tego z zestawem kolumn Polk Audio o którym pisałem wyżej.

Tak jak wspominałem, obecny x2300w w kinie domowym jest ok, wiec z modelem wyżej podejrzewam że będzie jeszcze lepiej, ale nie to chce poprawiać tylko stereo.

Czy propozycja, którą podałem jest na poziomie proponowanych amplitunerów i co zagra lepiej w stereo ?

Edytowano przez Mariusz Adamek
Napisano

Cóż, dokupienie końcówki stereo do amplitunera nie zawsze będzie oznaczało znaczną poprawę stereofonii. Zapomina się trochę w tym przypadku o roli przedwzmacniacza, którego jakość jest kluczowa do uzyskania pożądanych efektów z końcówek mocy. Proponuję przyjrzeć się temu, co zaproponował wyżej Q21. Ja oczywiście polecam najbliżej przyjrzeć się NAD'owi. ;)

Napisano

ok , dzięki.

Zgodnie z Waszymi sugestiami, obieram kierunek wydajniejszego aplitunera :-)

Podoba mi się Nad - ma niezłe recenzje w sieci, ale widzę tylko 1-wyjscie hdmi, a potrzebuje 2 (projektor + TV) czy da się to ogarnąć ?

Ewentualnie Onkyo TX-RZ1100, ale wizualnie nie bardzo mi pasuje, jak jest różnica miedzy nim a Denonem AVR-X4400H ?

9 minut temu, Mariusz Adamek napisał:

ok , dzięki.

Zgodnie z Waszymi sugestiami, obieram kierunek wydajniejszego aplitunera :-)

Podoba mi się Nad - ma niezłe recenzje w sieci, ale widzę tylko 1-wyjscie hdmi, a potrzebuje 2 (projektor + TV) czy da się to ogarnąć ?

Ewentualnie Onkyo TX-RZ1100, ale wizualnie nie bardzo mi pasuje, jak jest różnica miedzy nim a Denonem AVR-X4400H ?

Jeszcze jedno pytanie, czy różnica pomiędzy obecnym AVR x2300w a propozycjami które przedstawiliście, będą w odsłuchu odczuwalne?