Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Moje uszanowanie.

Trafia mi się okazja kupienia używanego amplitunera Onkyo TX-SR501E za nieduże pieniądze, ale nie jestem w stanie nigdzie znaleźć informacji słuchawki o jakim maksymalnym oporze będzie on w stanie napędzić. W tej chwili używam ATH-AD700 (32 omy) podłączonych bezpośrednio do komputera, ale boję się, że jak podepnę je do amplitunera, to mi je rozerwie :) W instrukcji nie znalazłem żadnej informacji na ten temat, a z parametrów technicznych nie jestem w stanie nic wywnioskować

Czy ktoś z kolegów wyznających się w temacie mógłby się wypowiedzieć w tej kwestii?

Podaję link do instrukcji: http://www.intl.onkyo.com/downloads/manuals/pdf/tx-sr501_manual_e.pdf (dane techniczne są na końcu). Instrukcja jest w jęz. angielskim. Nie byłem w stanie znaleźć polskiej wersji.

Z góry dziękuję.

Edytowano przez Poganin
Napisano

32 ohmy to najbardziej typowa impedancja dla współcześnie produkowanych słuchawek. Nie powinno być z nimi żadnych problemów, po podłączeniu do typowego amplitunera. Aby mieć pewność że nic się słuchawkom nie stanie należy rozpocząć od ustawienia niewielkiej głośności przed ich podłączeniem,  dopiero potem ja zwiększaj w trakcie słuchania.

Napisano

No dzięki za odpowiedź, trochę mnie to uspokoiło.

Niemniej dalej nie wiem, jakie słuchawki ten amplituner będzie w stanie napędzić. Czy z tych danych technicznych w instrukcji da się to jakoś wywnioskować czy może lepiej udać się do źródła i pytać producenta, licząc na to, że poda potrzebne informacje?

Napisano

Takich danych z zasady się nie podaje dla amplitunerów. Co najwyżej dla wzmacniaczy słuchawkowych podaje się wartości mocy dla określonych impedancji. To też bywa mało miarodajne. Wynika z tego na ogół tyle: czy spalimy nasze słuchawki po odkręceniu pełnej głośności ? Można wiedzieć w przybliżeniu czy moc będzie wystarczająca itd. .Tu byłbym raczej spokojny o bezpieczeństwo. To czy moc będzie wystarczająca musisz sam sprawdzić. Najprawdopodobniej będzie. Problemy mogą czasem stwarzać słuchawki o bardzo wysokiej impedancji.