Oxywie #1 Napisano 10 stycznia 2018 (edytowany) Cześć. Proszę o podpowiedź w zakresie ustawienia impedancji w TX-8150. Kolumny Magnat 677 z opisem na tabliczce 4-8Ohm, a w instrukcji amplitunera: "Jeśli któryś z podłączonych głośników ma impedancję 4 Om lub większą lecz mniejszą niż 6 Om, lub gdy podłączyłeś różne zestawy głośników lewych i prawych do terminali Speakers A/B, ustaw impedancję na 4 Om". Do tej pory gra z ustawieniem domyślnym amplitunera 6 Om. Czy przestawienie w tym zestawie wartości na 4 Om jest bezpieczne ? Jeśli tak, czy spowoduje jakieś "namacalne" czy "usłyszalne" zmiany ? Dzięki i pozdrawiam. Edytowano 10 stycznia 2018 przez Oxywie Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #2 Napisano 10 stycznia 2018 Tak, przestaw na 4 omy. Piotrek Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Oxywie #3 Napisano 11 stycznia 2018 (edytowany) Przestawiłem. Z moich obserwacji wynika, że kolumny grają "potężniej" czy też "głośniej na tym samym poziomie głośności, a amplituner jest ciepły, a nie gorący po długim głośnym słuchaniu muzyki. Przejrzałem instrukcję obsługi i w danych technicznych sekcji wzmacniacza jest tak: Moc dynamiczna 190 W - 3 Om 170 W - 4 Om 110 W - 8 Om ....a i jeszcze nie "pyka" co jakiś czas jak wcześniej. Pzdr. Edytowano 11 stycznia 2018 przez Oxywie Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #4 Napisano 13 stycznia 2018 Nie pyka, bo jest chłodniejszy. Pykanie jest błędnie zaprojektowanym układem zasilająco-chłodzacym. Jeśli to wyeliminowałem, to super Moc, którą znalazłeś w instrukcji, nie zmieniasz impedancja. W zależności od tego ile omowa jest dana konstrukcja kolumn, tyle dostaniesz mocy z amplitunera. Tak czy siak dobrze, że jest lepiej Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Daniel Daniel #5 Napisano 18 stycznia 2018 Kolego Oxywie,zrobilem tak jak Ci tu pisali,tez wziąłem na speaker A/B i zmieniłem na 4omy we wzmacniaczu,powiedz mi jak w tym onkyo wlaczyles pure audio?bo mi pokazuje się not avaivable i jak zrobić by z telewizora szedł dźwięk na wzmacniacz?wiesz może ? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
grabbo #6 Napisano 18 stycznia 2018 Dźwięk z tv poprzez kabel optyczny do Onkyo z tyłu ma wejście tv optyczne. U mnie pure audio normalnie się włącza i nie wyskakuje żaden komunikat, może masz jakąś wadę. Myślę że powinieneś zgłosić się do serwisu z Onkyo. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Oxywie #7 Napisano 18 stycznia 2018 W moim TX-8150 również PA włącza się bez problemu, a dźwięk mam z dekodera poprzez 2\RCA. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Daniel Daniel #8 Napisano 18 stycznia 2018 (edytowany) Kurde no nowy sprzęt przy mnie otwierany i zepsuty by był no kurcze teraz się zmartwilem no :-( zadzwonie do serwisu onkyo i zapytam Dobra już mam to dziadostwo,trzeba było trzymać przycisk zone 2 i przycisk wyłączania przez 5sekund i wylaczylo się i działa pure,jest inny dźwięk bardziej przejrzysty,jutro przeslucham bardziej i jak tam kolego Oxywie,zadowolony jesteś z tego połączenia A/B i 4omy? Widzisz różnicę?bo ja nie za bardzo jakoś Edytowano 19 stycznia 2018 przez RoRo Korzystaj z funkcji EDYTUJ by uzupełnić swój post - zamiast pisać swoje posty jeden po drugim. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach