Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Oxywie

Impedancja

Recommended Posts

Cześć.

Proszę o podpowiedź w zakresie ustawienia impedancji w TX-8150. Kolumny Magnat 677 z opisem na tabliczce 4-8Ohm, a w instrukcji amplitunera: "Jeśli któryś z podłączonych głośników ma impedancję 4 Om lub większą lecz mniejszą niż 6 Om, lub gdy podłączyłeś różne zestawy głośników lewych i prawych do terminali Speakers A/B, ustaw impedancję na 4 Om". Do tej pory gra z ustawieniem domyślnym amplitunera 6 Om. Czy przestawienie w tym zestawie wartości na 4 Om jest bezpieczne ? Jeśli tak, czy spowoduje jakieś "namacalne" czy "usłyszalne" zmiany ?

Dzięki i pozdrawiam.

 

Edytowano przez Oxywie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Przestawiłem.

Z moich obserwacji wynika, że kolumny grają "potężniej" czy też "głośniej na tym samym poziomie głośności, a amplituner jest ciepły, a nie gorący po długim głośnym słuchaniu muzyki.

Przejrzałem instrukcję obsługi i w danych technicznych sekcji wzmacniacza jest tak:

Moc dynamiczna

190 W - 3 Om

170 W - 4 Om

110 W - 8 Om

 

....a i jeszcze nie "pyka" co jakiś czas jak wcześniej.

Pzdr.

 

 

Edytowano przez Oxywie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie pyka, bo jest chłodniejszy. Pykanie jest błędnie zaprojektowanym układem zasilająco-chłodzacym. Jeśli to wyeliminowałem, to super :) Moc, którą znalazłeś w instrukcji, nie zmieniasz impedancja. W zależności od tego ile omowa jest dana konstrukcja kolumn, tyle dostaniesz mocy z amplitunera. Tak czy siak dobrze, że jest lepiej :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Kolego Oxywie,zrobilem tak jak Ci tu pisali,tez wziąłem na speaker A/B i zmieniłem na 4omy we wzmacniaczu,powiedz mi jak w tym onkyo wlaczyles pure audio?bo mi pokazuje się not avaivable i jak zrobić by z telewizora szedł dźwięk na wzmacniacz?wiesz może ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dźwięk z tv poprzez kabel optyczny do Onkyo z tyłu ma wejście tv optyczne.

U mnie pure audio normalnie się włącza i  nie wyskakuje żaden komunikat, może masz jakąś wadę. 

Myślę że powinieneś zgłosić się do serwisu z Onkyo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Kurde no nowy sprzęt przy mnie otwierany i zepsuty by był no kurcze teraz się zmartwilem no :-( zadzwonie do serwisu onkyo i zapytam 

Dobra już mam to dziadostwo,trzeba było trzymać przycisk zone 2 i przycisk wyłączania przez 5sekund i wylaczylo się i działa pure,jest inny dźwięk bardziej przejrzysty,jutro przeslucham bardziej i jak tam kolego Oxywie,zadowolony jesteś z tego połączenia A/B i 4omy? Widzisz różnicę?bo ja nie za bardzo jakoś 

Edytowano przez RoRo
Korzystaj z funkcji EDYTUJ by uzupełnić swój post - zamiast pisać swoje posty jeden po drugim.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

×