marcinZG Napisano 18 lutego 2018 Napisano 18 lutego 2018 (edytowany) Cześć, Witam wszystkich na forum. Bardzo proszę o pomoc w dobraniu komponentów do kina domowego. Zestaw 5.1, będzie ustawiony w salonie o powierzchni 20 m2, w wydzielonej części "telewizyjnej" o wymiarach mniej więcej 2,5m x 3,5m i będzie współpracować z 65" tv 4K oraz jakimś androidowym boxem (np. Mii box). Maksymalny budżet jakiego nie chciałbym przekroczyć to 7000 tys zł z nastawieniem uzyskania jak najlepszego stosunku jakości do ceny i dodatkowo jeśli uda się coś zaoszczędzić, a nie wpłynie to znacznie na pogorszenie jakości dźwięku to nawet lepiej. Moje preferencje: - 75% kino domowe, - 20% muzyka trance (a więc szybka i dynamiczna - więc subwoofer musi nadążać i nie może buczeć, ale również melodyjna), - 5% inna muzyka (w tym np. jazz z winyli, więc chciałbym do amplitunera móc podłączyć również gramofon). Wobec powyższego, po przejrzeniu forum wydaje mi się, że w kwestii amplitunera w moim przypadku optymalnym wyborem byłaby Yamaha RX-V683, aczkolwiek nie skreślam również Onkyo. Mniejsze pojęcie mam na temat głośników i tu przyznaję nie mam swoich typów (może poza Klipschami). Chciałbym osiągnąć najlepsze efekty w najszerszym zastosowaniu, ale żeby przy tej okazji pozostałe 5% nie brzmiało tragicznie. Mam nadzieję, że rozsądnie dobierając komponenty da się osiągnąć taki kompromis i właśnie tutaj liczę na Waszą pomoc. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, z góry dziękuję! Edytowano 18 lutego 2018 przez marcinZG Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 18 lutego 2018 Napisano 18 lutego 2018 Polecam Tannoy HTS 101 XP. U mnie gra na 25m2 Odpisz, cytując
S4Home Napisano 19 lutego 2018 Napisano 19 lutego 2018 Ale nie do trance:) Yamaha 683 tak. Do tego magnat quantum 753+753+75 i sub od kompletu. Albo klipsch RP 160m + 440c +150m i r10sw Kolejny set oparty o linię kefa q350 z subem heco 30a. Piotrek Odpisz, cytując
marcinZG Napisano 19 lutego 2018 Autor Napisano 19 lutego 2018 (edytowany) Bardzo dziękuję, tylko drobne sprostowanie: muszę zmieścić się w tych 7000 zł razem z amplitunerem, co ogranicza budżet na głośniki do 4000-5000 ze wskazaniem na dolną wartość Edytowano 19 lutego 2018 przez marcinZG Odpisz, cytując
Q21 Napisano 19 lutego 2018 Napisano 19 lutego 2018 Cześć, zacznę od elektroniki - na Twoim miejscu wybierałbym pomiędzy wspomnianym przez Cienie amplitunerem Yamaha RX-V683, a Onkyo TX-NR676. Obydwa urządzenia to bardzo dobre modele, które oferują pełną funkcjonalność sieciową (Onkyo stawia na systemy otwarte google chrmoecast czy DTS Play:Fi, Yamaha natomiast ma swój firmowy system MusicCast). Większe różnice są przy bezpośrednim porównaniu brzmienia. Onkyo jest równiejsze, dokładniejsze, bardziej analityczne, szczegółowe. Yamaha jest bardziej efekciarska, wyraźniej eksponuje skraje pasma. W przypadku Yamaha musimy uważać na dobór kolumn, przy jasnych, suchych brzmieniowo kolumnach możemy uzyskać nieprzyjemny dźwięk. Kwestia kolumn - Klipsch jest dobrą opcją, w Twoim salonie zastosowałbym zestaw Klipsch R-26F / R-14M / R-25C wspomagany subwooferem Klipsch R-10SW. Proponuję je jednak połączyć z elektroniką Onkyo lub Denon (model AVR-X2400H). Taki zestaw zaoferuje mocny, szybki, bardzo dynamiczny, szczegółowy dźwięk. Jeśli natomiast szukasz trochę równiejszego, lepiej dociążonego dźwięku, spójrz proszę na zestaw kolumn Monitor Audio MR6 w komplecie 5.0. Zestaw taki masz teraz w cenie niecałe 3000 zł., jest to moim zdaniem najlepsza oferta w danej cenie. Można jeszcze rozważyć system Dali Zensor r/1/V. To bardziej ciepłe, spokojne, dobrze wypełnione granie. Zapraszam na odsłuchy. Odpisz, cytując
S4Home Napisano 20 lutego 2018 Napisano 20 lutego 2018 20 godzin temu, marcinZG napisał: Bardzo dziękuję, tylko drobne sprostowanie: muszę zmieścić się w tych 7000 zł razem z amplitunerem, co ogranicza budżet na głośniki do 4000-5000 ze wskazaniem na dolną wartość No to fronty 753 bo ich bedziesz używał do muzyki także. Sub heco 30a bo nadaje się do muzyki. A centralny i tyle z niższej tańszej kino quantum 6 czyli 673 i 67. I już Odpisz, cytując
Recommended Posts