Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Mam amplituner jak w tytule i zachciało mi się dobrego stereo. Wymieniłem kolumny bo to zazwyczaj najsłabsze ogniwo. Obecnie mam Focal Chorus 836V. Pomyślałem, fajnie grają ale dobrze byłoby dobrym wzmacniaczem je zasilić i tu po konsultacji w znamienitym salonie audio we Wrocławiu poradzono mi nie wzmacniacz tylko końcówkę mocy podłączoną do wyjścia PRE-OUT ampi (brak w nim main-out). Trafił się mocarny NAD C272 i tu mam problem. Jak podłączę BR Yamahy po RCA do NADa to gra super - i jakość i moc - potęga, ale jak podłączę NADa do ampi przez pre-out (oczywista skonfigurowanego do pracy z pre-out) to jakby mu jaj....a obcięło. Z jakością nie dyskutuje bo rozumiem ze sygnał przechodzi przez yamahy przedwzmacniacz, zreszta nie jest tak źle, ale moc to jakaś masakra. Może 30% tego co bezpośrednio.

Czy szacowne grono ma pomysł dlaczego ??? Czy możliwe aby poziom sygnału ampi na pre-out był tak niski? W porównaniu do bezpośredniego sygnału z BR? Poradźcie coś

Czy jeśli to poziom sygnału to znacie kogoś we Wrocławiu kto potrafiłby wykonać mały tuning i nie pogarszając jakości podnieść poziom sygnału ?

Dzięki za rady.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

Tuningu nie polecam, amp. KD jak sama nazwa wskazuje służy do odtwarzania dźwięku wielokanałowego. Miałem dokładnie tak samo ( RX-A3030) , najpierw kupiłem końcówkę i w KD się polepszyło bo odciążyłem fronty , ale w stereo była lipa bo CD, gramofon , nadal był podpięty pod amp. KD. Jedynym sensownym rozwiązaniem by mieć dobre  stereo jest rozdzielenie systemów. Niestety w Twoim przypadku wiąże się to z zakupem przedwzmacniacza do końcówki NAD-a ( np. NAD 161) oraz switha RCA.

Masz dobre kolumny ( nawet za dobre jak na KD., świetne do stereo :)) i dobrą końcówkę mocy ,szkoda tracić jakość dźwięku puszczając sygnał ( stereo) przez KD.

Napisano

No toś mnie ucieszył ... ze nie jestem sam :) a poważnie to coś czułem ze tak się skończyć choć nadal nie kumam czemu ten sygnał z amp KD jest taki słaby. NAD 161 prawie nie do dostania ale szukam. Żeby już nie psuć sygnału to poradzcie jakiego switcha RCA użyć ?? Bo wiadomo interkonekty bajery a tu po drodze switch. Co kupić ?

A co myślicie o Cambrid Audio C-500 w konfiguracji z moja końcówka mocy NAD C272 i tymi focalami?

Napisano
Dnia 21 lutego 2018 o 10:14, MarcinBest napisał:

No toś mnie ucieszył ... ze nie jestem sam :) a poważnie to coś czułem ze tak się skończyć choć nadal nie kumam czemu ten sygnał z amp KD jest taki słaby. NAD 161 prawie nie do dostania ale szukam. Żeby już nie psuć sygnału to poradzcie jakiego switcha RCA użyć ?? Bo wiadomo interkonekty bajery a tu po drodze switch. Co kupić ?

A co myślicie o Cambrid Audio C-500 w konfiguracji z moja końcówka mocy NAD C272 i tymi focalami?

Nikt nie obiecywał, że będzie .... :) Wiem co przeżywasz, bo przeszedłem cała drogę na której początku jesteś. Sygnał z Pre KD. był, jest i będzie słaby i dalej nie ma co wnikać. Co do Cambrdge  C-500 nie słuchałem, ale jak wejdziesz na grafikę w wyszukiwarce to są "rozbierane " zdjęcia tego modelu, i z tego co widzę " pod maską " ma niewiele , widocznie postawili na dobrą wentylację aby się nie grzał :)

Znalazłem za to takie coś do Twojej końcówki:

https://www.olx.pl/oferta/przedwzmacniacz-nad-monitor-series-1000s-xlr-CID99-IDqlus3.html#47e648cab3

Jeżeli chodzi o przełącznik , przez wiele lat go nie używałem , miałem po prostu połączony amp. KD. przez Pre Out Front do przedwzmacniacza stereo i takie podłączenie jest ok. pod warunkiem , że pamiętasz przy zmianie z KD. na sprzęt stereo o ściszeniu gałki głośności bo KD. kalibruje się gdy ona ( gałka) znajduje się na 12-tej. Żona niestety nie zawsze pamiętała, i teraz cała dzielnica wie jaka muzykę lubię :) Wmontowałem więc rozdzielacz i spokój. O kable , jeszcze jeden element w systemie zupełnie się nie martw. Po zamontowaniu ustrojstwa żadnej różnicy nie odnotowałem.

Mam takie coś:

https://www.conrad.pl/p/przelacznik-switch-audio-cinch-speaka-ac2-s-4-porty-na-350716

W praktyce wystarczą 2x IN , 1x OUT , kupiłem z czterema wejściami ponieważ mam grube IC a odległości między portami są niewielkie.

Napisano

No to mam już ścieżkę :)

O Cambridge audio pytałem bo jest na eBay i ma opinię dobre tutaj http://www.audioreview.com/product/amplification/preamplifiers/cambridge-audio/c500.html

No i obadam tego NAD 1000 czy ma pilota. Będę też szukał NAD C162 i C161 bo to do tej końcówki byłoby najlepsze

Jeśli ktoś miałby te pre-amp na sprzedaż lub gdzieś widział to dajcie proszę sygnał.

Napisano

Widzę , że zaczynasz kombinować :)

Chyba wiem co chcesz zrobić, mając C370 albo rozpinasz z tyłu zwory między Pre OUT a Main IN i podłączasz swoją końcówkę C272 i wtedy otrzymujesz tzw. wzmacniacz dzielony bo C370 będzie robił za przedwzmacniacz, ale nie wykorzystujesz zupełnie końcówki mocy C370, więc chyba to nie ma sensu.

Druga opcja jest taka:

Amp. KD. ( Pre Out Front) --------- wejście np. AUX C370

Do C370 wszystkie źródła analogowe

C272 - możesz podłączyć jako zewnętrzną końcówkę mocy do PRE OUT Amp. KD centralny lub surround , zawsze w KD będzie lepiej.

Kalibracja amp.KD  gałka głośności 12-ta.

Trzecia opcja ( mam takową):

Amp.KD ( Pre Out front) ---------- wejście Switch RCA

C370 ( rozłączone zwory) Pre Out ----------wejście Switch RCA

C370 Main In ----------------wyjście Switch RCA

C272 -  j.w

Uzyskujesz dwa niezależne systemy Stereo i KD.

Napisano

Ostatnio stałem przed podobnym problemem i kupiłem wzmacniacz zintegrowany z funkcją koncówki mocy. Wtedy w kinie odciąża mi kolumny frontowe, a w stereo gra jako samodzielny wzmacniacz. Wtedy CD jest połączone RCA ze wzmacniaczem. Moim zdaniem najlepsze rozwiązanie, jeżeli chcemy mieć KD i stereo.

Napisano
4 minuty temu, _cobra napisał:

Ostatnio stałem przed podobnym problemem i kupiłem wzmacniacz zintegrowany z funkcją koncówki mocy. Wtedy w kinie odciąża mi kolumny frontowe, a w stereo gra jako samodzielny wzmacniacz. Wtedy CD jest połączone RCA ze wzmacniaczem. Moim zdaniem najlepsze rozwiązanie, jeżeli chcemy mieć KD i stereo.

Święta racja , też tak chciałem , z pewnością jest najwygodniej. Ale pewnego dnia zakochałem się w dźwięku CX-1000 + MX-1000..... i wygoda zeszła na plan dalszy :)

Napisano
Widzę , że zaczynasz kombinować
Chyba wiem co chcesz zrobić, mając C370 albo rozpinasz z tyłu zwory między Pre OUT a Main IN i podłączasz swoją końcówkę C272 i wtedy otrzymujesz tzw. wzmacniacz dzielony bo C370 będzie robił za przedwzmacniacz, ale nie wykorzystujesz zupełnie końcówki mocy C370, więc chyba to nie ma sensu.
Druga opcja jest taka:
Amp. KD. ( Pre Out Front) --------- wejście np. AUX C370
Do C370 wszystkie źródła analogowe
C272 - możesz podłączyć jako zewnętrzną końcówkę mocy do PRE OUT Amp. KD centralny lub surround , zawsze w KD będzie lepiej.
Kalibracja amp.KD  gałka głośności 12-ta.
Trzecia opcja ( mam takową):
Amp.KD ( Pre Out front) ---------- wejście Switch RCA
C370 ( rozłączone zwory) Pre Out ----------wejście Switch RCA
C370 Main In ----------------wyjście Switch RCA
C272 -  j.w
Uzyskujesz dwa niezależne systemy Stereo i KD.

Z tym że Tomek w opcji 2 sygnał przejdzie przez przedwzmacniacz Amp.KD a później przez przedwzmacniacz C370 ? Plus taki że jest szansa że wyeliminuje się słaby poziom sygnału mojego amk.KD i będzie mocno grało ? Oraz CD po RCA zagra na C370 jako wzmaku stereo który ponoć fajnie gra. Minus taki że sygnał z Amp.KD będzie szedł przez 2 przedwzmacniacze czy tak?
Opcja 3 eliminuje tor 2 przedwzmacniaczy z Amp.KD i daje klasyczne stereo po RCA i wzmaku C370 ale sygnał Amp.KD będzie szedł wprost na końcówkę mocy a jak pisałeś słaby to sygnał i będzie mało mocy.

Sic coś za coś ni jak. A do tego słucham sporo FLACkow które mi dekoduje dziś Amp.KD i to dodatkowo komplikuje temat. Żeby zagrać na C272 wprost lub na C370 to musiałbym nabyć yamaha wxc-50 a to tanie nie chce być na razie.

Napisano

To , że sygnał podczas oglądania filmów czy koncertów będzie przechodził przez dwa przedwzmacniacze ( opcja 2) , nie stanowi problemu , nie wychwycisz zmiany dźwięku na frontach , w każdym razie ujemnego wpływu. Problem stanowi pamiętanie przy przełączaniu systemów o ściszeniu głośności ( z KD. na stereo) , mnie to weszło w krew , żonie niestety nie :), ale wg. mnie sprzęt ma służyć wszystkim domownikom, więc zdecydowałem się na switch RCA.

Mając opcje 3-ą , nie odczuwam braku mocy ,słuchając radia internetowego, czy plików ( Asus OPlay HD2) , zakup streamera mając już te funkcje w amp. KD. to trochę strata forsy.

C 370 musisz kupić  czy już masz ?

• 2 weeks later...
Napisano

Już mam C272 i jeśli bym szedł w C370 (nie mam) to
Wówczas końcówka mocy na sprzedaż by szła bo C370 załatwiały wszytkie tematy.

Na razie pogrzebałem i słucham tak, że w amp.KD w ustawieniach menu jest możliwość podbicia sygnału na fronty aż do +10dB ustawiłem na max i efekt niskiego sygnalu przestał mi przeszkadzać bo końcówka mocy jest mocarna. Połączyłem końcówkę mocy po trigger out więc jak włączam amp.KD to elegancko odpala się końcówka. Strumieniowanie z dysku NAS ( FLACi ) robię przez Amp Yamahy jak w tytule i jest fajnie ale może warto zainwestować w zewnętrzny DAC? Co myślicie.

Tomek obadaj u siebie to +10dB musisz to mieć. Nie wiem jaki wzmak czy też końcówkę mocy masz