dawg0r Napisano 2 marca 2018 Udostępnij Napisano 2 marca 2018 Witam, stoję przed dylematem co kupić do kina 5.1 w przyszłości 7.1. Nie interesuje mnie bezprzewodowe głośniki i powiązane z tym systemy od Denon i Yamaha. Pomieszczenie jest w remoncie, więc wszędzie zostały doprowadzone przewody pod głośniki. Wszystko będzie stało i grało w - pomieszczenie 40m2 (salon i jadalnia) przez środek przechodzą schody na drugie piętro, są one też granicą między salonem i jadalnią. - głośniki (będą zmieniane w niedalekiej przyszłości na coś lepszego) to zestaw 5.1 harman/kardon HKTS11 - AVR powinien spełniać głównie rolę kina domowego do kompletu zostanie zakupiony odtwarzacz BR, radia internetowego, dodatkowo powinien obsługiwać streaming spotify i inne - AVR nie musi być wyposażony w Wifi, wystarczy LAN - AVR podpięty będzie TV Sony KD-55XE9005 (tutaj ważne aby można oglądać TV bez włączania AVR) oraz aby wejścia HDMI obsługiwały najnowsze standardy 4K - krótko mówiąc AVR ma wspomagać TV, a nie być jego słabą stroną, konsola PS4, Dysk sieciowy Synology To mój pierwszy zestaw do kina domowego i tym samym pierwszy raz mam styczność ze sprzętem pokroju AVR etc. Budżet to maksymalnie 3.000 PLN chociaż byłbym szczęśliwy gdyby udało się zamknąć w 2.000 PLN. Nie jest audiofilem, a jedyne na czym mi zależy to jakość i wszechstronność oraz przyszłościowa konstrukcja, która nie zestarzeje się po pół roku. Mieszkam w DE ale nie widzę problemu aby sprzęt zakupić w PL Pozdrawiam i dziękuję Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 2 marca 2018 Udostępnij Napisano 2 marca 2018 W cenie 2000 zł nie kupisz nowego sprzetu o parametrach jakie zakładasz. W cenie 3000 zł a i owszem. Albo Yamaha 483 + Taga 606V3 albo 483 + Heco Ambient 5.1 jeśli ma to być nadal system mini. Oba do odsłuchu w DE i PL Zapraszam Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawg0r Napisano 2 marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 2 marca 2018 (edytowany) Szanowny Panie Piotrze, Dziękuje za odpowiedź. Chyba jednak mało precyzyjnie określiłem na co ów 2.000 ew 3.000 PLN chcę przeznaczyć. start cyt.: „To mój pierwszy zestaw do kina domowego i tym samym pierwszy raz mam styczność ze sprzętem pokroju AVR etc. Budżet to maksymalnie 3.000 PLN chociaż byłbym szczęśliwy gdyby udało się zamknąć w 2.000 PLN” koniec cyt. Owa kwota jest jedynie na AVR, zakładam powyższe gdyż wspomniana przez Ciebie Yamaha 483 kosztuje np. w Cyberport 329 € wiec spokojnie mieści się w moim budżecie. Mimo wszystko dziękuje za podpowiedz, teraz wiem jakich głośników szukać ;] Wracajac do meritum - zakładam ze zwiekszona kwota na AVR otwiera drzwi także do innych modeli? producentów? czytalem uważnie forum i powiem szczerze ze esencja jest jedna; Yamaha, Yamaha i jeszcze raz Yamaha. Jak pisałem jestem zielony w temacie, ale czy tylko jeden producent jest na siłach podołać wymaganiom aż tylu użytkowników? Rodzi się pytanie...gdzie Denon, BW, H/k, Maranz etc? No chyba ze w budżetówce tylko Yamaha staje na wysokości zadania? Odsluch możliwy w DE? Mogę prosić o jakiś namiar? Jezeli jest taka możliwość (?) proponuje kontakt telefoniczny. Oszczędzi to sporo czasu i niedomówień... Chętnie zakupie sprzęt u Pana, jednakże wcześniejsza konsultacja telefoniczna jest wysoce wskazana. Mit freundlichen Grüßen Dawid Edytowano 2 marca 2018 przez dawg0r Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 2 marca 2018 Udostępnij Napisano 2 marca 2018 Dawg0r Skoro chcesz przeznaczyć 2-3 tysiące na amplituner kd i potrzebujesz m.in. obsługę 4K oraz sieć, to Yamaha RX-V683 będzie optymalnym wyborem - dobra jakość dźwięku i ogólne wykonanie, dobre parametry i wyposażenie (złącza) oraz sterowanie. Poza tym jest to mocny amplituner, a Ty masz duże pomieszczenie. Aktualna cena w większości sklepów to 2399zł. Gwarancja 3 lata (2 lata + dodatkowy 1 rok przy zarejestrowaniu zakupu na stronach dystrybutora). Ale ta Yamaha to tylko przykładowe rozwiązanie, bo trzeba się od razu zastanowić nad docelowymi kolumnami (set HK który posiadasz obecnie - raczej się nie nada na taką powierzchnię), nawet jeżeli dokupisz je później Pozdrawiam... w języku polskim PS. Skontaktuj się bezpośrednio z S4Home (albo innymi firmami oferującymi możliwość wypożyczenia sprzętu, bo Yamaha jest łatwo dostępna) w celu ustalenia szczegółów, tak będzie szybciej i wygodniej. No i witaj na Forum AUDIO Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 marca 2018 Udostępnij Napisano 5 marca 2018 No to tak pisali o całości. Jeśli 3000 to na samą AV. To Yamaha 683. W de może też ciut więcej będzie za Onkyo rz820. Nie wiem musisz popatrzeć. Jeśli ceny będą wyższe to zachęcam do wypożyczenia od nas. Jeśli jednak niższe to i tak doradzamy na odległość chętnie Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawg0r Napisano 15 marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 marca 2018 Witam Piotrku, jaki byłby u Was koszt wynajęcia podanych przez Ciebie AV Yamahy i Onkyo? Pozdrawiam Dawid Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 marca 2018 Udostępnij Napisano 15 marca 2018 Witaj Dawidzie. Napisz do mnie PW i ci wyślę ceny. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts