Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam! Proszę o pomoc w wyborze źródła dźwięku do Arcam AVR 600. Głośniki jakie posiadam to KEF xq40. Wspomaga je subwoofer Mission ms10.

Obecnie muzykę odtwarzam z gramofonu Technics SL-1350, jednak brakuje mi trochę gwizdków i przeszkadza buczenie między utworami (nie wiem czym ono jest spowodowane).

Chciałbym zakupić albo odtwarzacz CD SACD - tyle, że nie znam się na tym temacie w ogóle - coś do 2000-3000zł (może być używany, tylko jaki?)

albo odtwarzacz BLU-RAY OPPO 103, ew. Marantz lub z serii Cambridge audio azur 651bd, 751bd.

albo DAC - puszczać muzykę z komputera, rozważam zakup M-dac Audiolab

lub odtwarzacz sieciowy Pioneer n-50?

Proszę o pomoc co będzie lepszym rozwiązaniem, dowiedzieć się coś z internetu to niemożliwe - co człowiek to opinia.

Pozdrawiam.

Dodam, że arcam i kef grają ze sobą bardzo neutralnie, brakuje mi trochę pazura w niższym i wyższym zakresie, głównie muzyka rockowa.

Edytowano przez filip_korn
Napisano

Tak naprawdę to wybór rodzaju źródła zależy od Twoich preferencji. Obiektywnie w danym budżecie najlepiej zagra dobry odtwarzacz CD, jest to jednak rozwiązanie najmniej elastyczne i uniwersalne. Bardzo ciekawą opcją jest wieloformatowy odtwarzacz Oppo UDP-203. Tak naprawdę w tym urządzeniu masz wszystko i to w całkiem przyzwoitej jakości dżwięku. Brzmieniowo jest to charakter otwarty, swobodny, dynamiczny. Myśle, że taki charakter brzmienia sprawdzi się w Twoim systemie bardzo dobrze.

Jeśli stawiasz przede wszystkim na muzykę i nie zależy Ci na płytach cd, spójrz na dobry odtwarzacz strumieniowy. Wybierałbym pomiędzy Pioneer N-50AE, a Cambridge Audio CXN v2.

Napisano

Dziękuję za odpowiedź, pytanie z czego będzie lepszy dźwięk?

I czy odtwarzacz strumieniowy może dorównać np odtwarzaczowi CD?

Na dźwięku tzn scenie, wyrazistości i wysokich tonach zależy mi najbardziej.

Napisano

Jeśli stawiasz przede wszystkim na jakość dźwięku, to wybieraj pomiędzy odtwarzaczem sieciowym a CD. W tym przypadku jeśli będziesz dysponował plikiem audio wysokiej jakości, jakość będzie bardzo podobna do tej odtwarzanej z płyty cd. A wybór źródła już zależy od Ciebie - jeśli masz dużo płyt cd i planujesz w przyszłości kolekcjonować właśnie w taki sposób muzykę, wybierz dobry odtwarzacz cd. Jeśli nie masz płyt i bardziej stawiasz na wygodę i szybkość, chcesz kupować muzykę w formie elektronicznej z sieci, korzystać z serwisów streamingowych, wybierz odtwarzacz strumieniowy.