000loki Napisano 2 kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2018 (edytowany) Cześć, mam 2 głośniki Sonus Faber Concertino i do tego wzmaka Densen Beat B100. Chcę podpiąć pod to chromecast i teraz zastanawiam się - jeśli z DAC, to najlepiej jaki? Nie mam chyba aż tak czułego ucha - cały czas teraz muzki słucham na kinie domowym - Yamaha RX 481 + Quadral Quintas 6650 i było OK, no ale skoro mam głośniki to głupio żeby się kurzyły (do tego mam też gramofon i chciałbym też zacząć go używać). Druga sprawa - czy te głośniki można jakoś dopiąć, żeby grały razem z frontami przy kinie domowym? tj. dorzucić do wyjścia na amplitunerze (Quadral front + Concertino na jednym kanale lewy i na drugim prawy)? Dzięki! Edytowano 2 kwietnia 2018 przez 000loki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 2 kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2018 Yamaha RX 481 nie posiada wyjść do podłączenia końcówek mocy. Ostatnimi czasy można było takie wyjścia spotkać w serii 700 tego producenta. Nie posiada on również żadnego wyjścia analogowego pozwalającego na podłączenie go do wzmacniacza jako źródło dźwięku. Jeśli chcesz kupić DAC to istotne jest co ma wnieść do dźwięku i z jakiego ma być pułapu cenowego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
000loki Napisano 2 kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2018 Bardziej chodziło mi o to, żeby podpiąć Sonusy pomijając całkowicie Beatsa - tylko do kina. Co do pułapu cenowego, myślę, że chciałbym się zmieścić w 500-600zł. No chyba, że ma duży sens dla laika kupowanie czegoś droższego to mogę pomyśleć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 2 kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2018 Podłączanie Sonus Faber Concertino do amplitunera kd dla wielu ludzi może wydać się mezaliansem . Niema powodu aby nie można je było podłączyć pod kanały frontowe. Może wtedy wystąpić problem z integracją z głośnikiem centralnym kd. Warto spróbować. Jednak większy sens ma używanie tych kolumn z wzmacniaczem stereo. Sądzę ze na DAC do Sonus Faber Concertino i Densen Beat B100 warto wydać więcej niż 600 zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
000loki Napisano 2 kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2018 No właśnie tu jest też kwestia jak to można rozwiązać. Bo najchętniej używałbym je i do kina i do stereo. Jeśli bez zabawy z kablami (przepinania za każdym razem) nie da się tego sensownie rozwiązać, to kino pozostanie kinem, a stereo .. stereo. co do DAC - teraz jest dość fajna oferta na to: https://www.ceneo.pl/16862260 Optykiem z Chromecasta ma to sens? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 2 kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2018 Myślę ze każdy DAC ma tu sens. Ten również. Myślę jednak ze można taniej i nie gorzej lub trochę drożej i lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2018 No te dwa systemy zdecydowanie bym rozdzielił. Kino zostaw w jednej części a stereo w drugiej. Zwłaszcza że z tego systemu wyciągniesz na prawdę sporo. Moim zdaniem celuj w używany świetny arcam rdac. To granie klasowe, dobre. Nie spowoduje ograniczeń w tym systemie. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts