Skocz do zawartości

co zamiast monitor audio bx6 do marantz pm8005

Recommended Posts

Napisano

No właśnie.

Miałem racji. Szukasz głębi nie punktowosci.

To ten kolega mocno narwany jak do 13 m pakuje RP 280.

Zasugeruje mu że wyszły nowe modele RF 7 Mk III a niech tobie sprzeda te RP.

A tak poważnie to nie ten dźwięk. Odpuść.

Piotrek

Napisano

Piotrek to czego szukać bo magnat będzie chyba za twardy przynajmniej tak myślę , elac niema obecnie nic po za 247 coś z heco clean 700 czy może coś z monitor audio wyższe serie rx8, w którym kierunku iść ? 

Napisano

Witam problem rozwiązany poprawa akustyki pomieszczenia i bas się znalazł jak trzeba nawet teraz niekiedy jest aż nadto ,wymiana kolumn planowana w niedalekiej  przyszłości ale na wyżej klasy  bo na razie jestem z tych zadowolony, także dziękuję wam wszystkim za porady i pozdrawiam was serdecznie .

Napisano

Tannoy serii R 3 , jest dedykowana raczej do muzyki klasycznej.  

Jak już to używane M3 lub M4  ,wiem nie wyglądają cudnie :) Ale stara dobra szkoła grania z dociążeniem .

Bardziej wyrafinowane konstrukcje dla Marasia , to Chario . 

Napisano

Nie wiem skąd takie twierdzenie odnośnie Tannoy R, ale to krążą jakieś stare zabobony mijające się z prawdą. R to są akurat pod każdym względem lepsze kolumny od Merkury, nie tylko w muzyce klasycznej. Nawet była na ten temat dyskusja ostatnio na audiostereo, jak kolega zmienił M4 i M5 na R-ki i ktoś wyskoczył z podobną zasłyszaną teorią odnośnie tej klasyki :) Ich dźwięk też jest po (trochę mniej) ciepłej stronie ale nie tak zamulony, grają bym powiedział efektowniej i energiczniej, ale też dokładniej. W ogóle Merkury trudno nazwać do końca dociążonymi, podłączając po nich Dynaudio Audience, można usłyszeć jak dużo im w tej kwestii (i nie tylko w tej) brakuje. Są raczej niewyraźne i zamglone, stąd wynika ta łagodność.  Jak na swoją niską cenę są fajne i warte polecenia, jak na początek drogi w hifi, o ile ktoś takiego dźwięku szuka, ale bez przesady :)

Napisano (edytowany)

O R-cenę opinia od kolesia w Sevenouks w Londynie.  Miałem je kupić do pierwszego KD , wybrałem Mission 773 , 77ds i i centralny 77 

Szukaj używanych Chario

Edytowano przez maciek72
Napisano

Ok, czyli to kolega chyba pisał również na Audiostereo. Opinie użytkowników, którzy mieli styczność z R i M temu jednak przeczą. Ja również miałem dłuższy czas R3 a wcześniej M4, M3, M2, do dziś trzymam M2.5, mój kolega z kolei ma R2. Tamta "opinia" to tylko ogólnikowe zdanie od sprzedawcy a im nigdy do końca nie można ufać, dlatego proponuję dalej nie rozgłaszać opinii tego pana ze sklepu, bo ewidentnie mija się z prawdą, albo po prostu świadomie wtedy puścił ściemę klientowi aby nakierować na coś innego, co mu się bardziej opłacało sprzedać - jak to najczęściej w takich przypadkach bywa. Tak, wiem że to Anglia a nie Polska, ale jednak też trzeba mieć rezerwę B|

Dnia 4.05.2018 o 07:41, S4Home napisał:

No właśnie.

Miałem racji. Szukasz głębi nie punktowosci.

To ten kolega mocno narwany jak do 13 m pakuje RP 280.

Zasugeruje mu że wyszły nowe modele RF 7 Mk III a niech tobie sprzeda te RP.

W tych 13m podejrzewam, że lepszy bas uzyskałby z RP25. Kiedyś słuchałem RF52 w takim pomieszczeniu i miały zadziwiający bas. W 13m z RP280 nie ma możliwości aby było coś innego oprócz ściany dźwięku, ze zlewającym się basem i pewnie całą resztą.

Napisano

Przecież to był żart don. Przerost formy nad treścią zdecydowanie.

Dnia 5.05.2018 o 20:49, David 81 napisał:

Witam problem rozwiązany poprawa akustyki pomieszczenia i bas się znalazł jak trzeba nawet teraz niekiedy jest aż nadto ,wymiana kolumn planowana w niedalekiej  przyszłości ale na wyżej klasy  bo na razie jestem z tych zadowolony, także dziękuję wam wszystkim za porady i pozdrawiam was serdecznie .

A co zmieniłeś?

Piotrek