Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam, mam zamiar zmienić mój obecny amplituner, który gra z moimi kolumnami (KEF IQ90) na amplituner stereo.

W związku z tym potrzebuje pomocy technicznej z doborem odpowiedniego urządzania.

Obecnie, kiedy włączę telewizor, amplituner włącza się również. Telewizor wtedy wycisza swoje głośniki a głośność z pilota telewizora steruje głośnością amplitunera (nie używam w ten sposób w zasadzie pilota od ampli).

Zależałoby mi żeby tą funkcję zachować i teraz pytanie, czy muszę w takim razie kupić tuner z we/wy hdmi np. Onkyo TX-8270? czy da się to zrealizować przy użyciu amplitunera z wejściem optycznym jak np HK 3770?

Dodam jeszcze, że amplituner najczęściej współpracuje z tv, ale chciałbym mieć możliwość słuchania muzyki przez usb i bluetooth.

Pozdrawiam,

Edytowano przez milos
Napisano

Do Twojego zestawu najlepiej sprawdzi się model ze złączami HDMI. To przyszłość, w takiej konfiguracji masz zapewnioną odpowiednią współpracę. Moim zdaniem najlepszą opcją będzie Onkyo TX-8270. Tym bardziej że to dobre towarzystwo dla kolumn Kef (oczywiście biorąc pod uwagę ofertę amplitunerów stereofonicznych sieciowych).

Napisano

Taką funkcję da ci tylko 8270. Nowy wzmacniacz arcama z HDMI. Jaki masz obecnie amplituner? Żebyś nie wybrał gorzej. 

Podłączając przez optyk i ręcznie wyciszając masz większe pole manewru.

Piotrek

Napisano

Dziękuję za odpowiedzi. Obecnie mam Onkyo TX-Nr509 - 5.1 kanałowy, nie mam wybitnego słuchu ale muzyka z tego zestawu mnie nie zachwyca.

Będę miał możliwość przetestowania 8270 więc sobie ocenię. Pytanie jakie mi się nasuwa to czy warto walczyć o to HDMI, czy np za podobną kwotę można kupić coś muzycznie lepszego? Czy warto zainteresować się  jakimś innym wzmacniaczem/ ampli bez HDMI?

Np. Yamaha 803D, jest wyraźnie lepsza? (to już raczej góra mojego budżetu)

Chciałbym tylko mieć coś z dobrym przetwornikiem C-A bo nie mam dobrego źródła i z BT.