Mikir2 Napisano 3 lipca 2018 Napisano 3 lipca 2018 Witam, na początku chciałem się również przywitać bo jestem nowy na forum :). W tematyce audio jestem kompletnie ciemny absolutnie się na tym nie znam i dopiero zaczynam przygodę z audio. Na starcie posiadam problem jaki podałem w tytule, głośniki przednie tannoy merkury m1 grają ładnie tak samo jak centralny jednak tył i sub nie działają w ogóle, sprawdzałem kable głośnikowe są ok, tak samo jak i kolumny, kiedy włączam kalibracje z mikrofonem przednie 3 głośniki działają a tył milczy, może jest ktoś w stanie podpowiedzieć co może być przyczyną albo co zmienić w ustawieniach? Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam Mikolaj. Odpisz, cytując
Markcox Napisano 3 lipca 2018 Napisano 3 lipca 2018 cześć Mikołaju. Nie jest dobrym prognostykiem, jeżeli kolumny milczą na etapie samej kalibracji. Albo jest coś źle podłączone, albo ampli z jakąś usterką. Pod które wyjścia z ampli masz podpięte surroundy? Rozumiem, że masz ich jedną parę, w systemie 5.0?! Odpisz, cytując
Mikir2 Napisano 3 lipca 2018 Autor Napisano 3 lipca 2018 (edytowany) Głośniki mam podpięte pod surr back left i surr back right oczywiście, 5.1, amp szczerze mówiąc wątpię żeby był uszkodzony bo przejalem go po członku rodziny, jedyne co to stał przez jakiś dwa lata zawiniety w plastikowa folie, może to być kwestia kurzu np? Pozdrawiam Edytowano 3 lipca 2018 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości. Odpisz, cytując
RoRo Napisano 3 lipca 2018 Napisano 3 lipca 2018 A tyły nie powinny być podłączone pod zaciski SURR Left i SURR Right? Sprawdź (przepinając i przeczytaj w instrukcji), bo SURR Back L i R to chyba są do grania w 7.1 (na podłączonych 7 kolumnach), a nie w 5.1 czy 5.0 A jeśli to nie pomoże, to zrób fotki tyłu amplitunera jak masz wpięte kable. Pozdrawiam PS. Witaj na Forum! Odpisz, cytując
Mikir2 Napisano 3 lipca 2018 Autor Napisano 3 lipca 2018 (edytowany) A więc głośnik napewno podłączony prawidłowo, te boczne głośniki u mnie w onkyo są oznaczone jakoś zone 1 i zone 2 przy kalibracji to widzę, tylny prawy zaczął działać nie łączy jeszcze lewy tylny i sub sprawdzałem połączenie idzie wszytko tak jak być powinno, poźniej postaram się wysłać zdjęcie tyłu amp :). Wielkie dzięki! Edytowano 3 lipca 2018 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości. Odpisz, cytując
Markcox Napisano 3 lipca 2018 Napisano 3 lipca 2018 (edytowany) sprzęt po rodzinie, czyli pochodzenie wiadome - awarie można spróbować wykluczyć, zwłaszcza, że jeżeli masz podłączone pod surr back, to tak jak mówi kolega RoRo - nie jest ono właściwe. Surround back są do systemu 7.1, do grania "tyłem". Fotka poglądowa na pewno dużo wniesie do tematu i będzie łatwiej, ale przede wszystkim swoje "tylne" (surroundy) podłącz pod wyjścia surround L i surround R, które w swoim przypadku masz chyba pomiędzy wyjściem na kolumnę centralną, a fronty. Za sub'a weźmiemy się w drugiej kolejności Edytowano 3 lipca 2018 przez Markcox Odpisz, cytując
RoRo Napisano 3 lipca 2018 Napisano 3 lipca 2018 Poza tym - aby subwoofer grał prawidłowo to powinien być nie tylko podłączony do amplitunera i włączony, ale również musi być ustawiona w setupie amplitunera opcja "SUBWOOFER = YES". Pozdrawiam Odpisz, cytując
Mikir2 Napisano 3 lipca 2018 Autor Napisano 3 lipca 2018 Panowie wszystko się zgadza przełożyłem kable z surr back na surr I wszystko pięknie idzie, jeszcze kombinuje z subwooferem i powinno być wszystko super :), wielkie dzięki za pomoc! Odpisz, cytując
Markcox Napisano 4 lipca 2018 Napisano 4 lipca 2018 więc co z tym subwooferem jest nie tak? jak idzie połączenie? gdzie wpięty w ampli, gdzie w suba i czym? i co to w ogóle za subwoofer Odpisz, cytując
M.W Napisano 15 grudnia 2022 Napisano 15 grudnia 2022 Panowie czy ktoś jest w stanie w jakiś sposób mi pomóc , gdzie w ustawieniach amplitunera Onkyo TX-SR577 znajdę funkcje aby sprawdzić czy mam uruchomiony Subwofer bo mi również nie działa ? Nie umiem sobie przypomnieć gdzie tego szukać? Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 19 grudnia 2022 Napisano 19 grudnia 2022 Dnia 15.12.2022 o 11:15, M.W napisał: Panowie czy ktoś jest w stanie w jakiś sposób mi pomóc , gdzie w ustawieniach amplitunera Onkyo TX-SR577 znajdę funkcje aby sprawdzić czy mam uruchomiony Subwofer bo mi również nie działa ? Nie umiem sobie przypomnieć gdzie tego szukać? 1. Setup 2. Speakers. I tam jest opcja Subwoofer albo ON albo OFF. A robiłeś kalibrację? Odpisz, cytując
Recommended Posts