Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam, na początku chciałem się również przywitać bo jestem nowy na forum :). W tematyce audio jestem kompletnie ciemny absolutnie się na tym nie znam i dopiero zaczynam przygodę z audio. 

Na starcie posiadam problem jaki podałem w tytule, głośniki przednie tannoy merkury m1 grają ładnie tak samo jak centralny jednak tył i sub nie działają w ogóle, sprawdzałem kable głośnikowe są ok, tak samo jak i kolumny, kiedy włączam kalibracje z mikrofonem przednie 3 głośniki działają a tył milczy, może jest ktoś w stanie podpowiedzieć co może być przyczyną albo co zmienić w ustawieniach? Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam 

Mikolaj. 

Napisano

cześć Mikołaju.

Nie jest dobrym prognostykiem, jeżeli kolumny milczą na etapie samej kalibracji. Albo jest coś źle podłączone, albo ampli z jakąś usterką.

Pod które wyjścia z ampli masz podpięte surroundy? Rozumiem, że masz ich jedną parę, w systemie 5.0?!

Napisano (edytowany)

Głośniki mam podpięte pod surr back left i surr back right oczywiście, 5.1, amp szczerze mówiąc wątpię żeby był uszkodzony  bo przejalem go po członku rodziny, jedyne co to stał przez jakiś dwa lata zawiniety w plastikowa folie, może to być kwestia kurzu np? Pozdrawiam 

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości.
Napisano

A tyły nie powinny być podłączone pod zaciski SURR Left i SURR Right?

Sprawdź (przepinając i przeczytaj w instrukcji), bo SURR Back L i R to chyba są do grania w 7.1 (na podłączonych 7 kolumnach), a nie w 5.1 czy 5.0 B|

A jeśli to nie pomoże, to zrób fotki   tyłu amplitunera jak masz wpięte kable.

Pozdrawiam

PS. Witaj na Forum! 

Napisano (edytowany)

A więc głośnik napewno podłączony prawidłowo, te boczne głośniki u mnie w onkyo są oznaczone jakoś zone 1 i zone 2 przy kalibracji to widzę, tylny prawy zaczął działać nie łączy jeszcze lewy tylny i sub :( sprawdzałem połączenie idzie wszytko tak jak być powinno, poźniej postaram się wysłać zdjęcie tyłu amp :). Wielkie dzięki! 

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości.
Napisano (edytowany)

sprzęt po rodzinie, czyli pochodzenie wiadome - awarie można spróbować wykluczyć, zwłaszcza, że jeżeli masz podłączone pod surr back, to tak jak mówi kolega RoRo - nie jest ono właściwe. Surround back są do systemu 7.1, do grania "tyłem". Fotka poglądowa na pewno dużo wniesie do tematu i będzie łatwiej, ale przede wszystkim swoje "tylne" (surroundy) podłącz pod wyjścia surround L  i surround R, które w swoim przypadku masz chyba pomiędzy wyjściem na kolumnę centralną, a fronty. Za sub'a weźmiemy się w drugiej kolejności ;) 

Edytowano przez Markcox
Napisano

Poza tym - aby subwoofer grał prawidłowo to powinien być nie tylko podłączony do amplitunera i włączony, ale również musi być ustawiona w setupie amplitunera opcja "SUBWOOFER = YES".

Pozdrawiam

Napisano

Panowie wszystko się zgadza :) przełożyłem kable z surr back na surr I wszystko pięknie idzie, jeszcze kombinuje z subwooferem i powinno być wszystko super :), wielkie dzięki za pomoc! 

• 4 years later...
Napisano

Panowie czy ktoś jest w stanie w jakiś sposób mi pomóc , gdzie w  ustawieniach amplitunera Onkyo TX-SR577 znajdę funkcje aby sprawdzić czy mam uruchomiony Subwofer bo mi również nie działa ? Nie umiem sobie przypomnieć gdzie tego szukać?

Napisano
Dnia 15.12.2022 o 11:15, M.W napisał:

Panowie czy ktoś jest w stanie w jakiś sposób mi pomóc , gdzie w  ustawieniach amplitunera Onkyo TX-SR577 znajdę funkcje aby sprawdzić czy mam uruchomiony Subwofer bo mi również nie działa ? Nie umiem sobie przypomnieć gdzie tego szukać?

1. Setup

2. Speakers.

I tam jest opcja Subwoofer albo ON albo OFF.

A robiłeś kalibrację?