Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Cześć,

jestem tu nowy i ogólnie dość zielony jeśli chodzi o tematykę audio, chciałem doradzić się jaki zestaw audio polecilibyście w mojej sytuacji. Chciałbym zakupić zestaw audio do swojego nowego telewizora.

Budżet jakim dysponuję to tak max. 5 tyś. ze wszystkim, jak będzie taniej a porządnie to super, ale jak ciut trzeba dodać żeby było dobrze to też rozważę. Pomieszczenie w jakim chcę je zainstalować to salon połączony z kuchnią, nie mam jednak możliwości zrobienia fotek. Pomieszczenie jest dość duże, prostokątne, tak z ok. 30m2 ma, sam salon to mniej więcej połowa. Chciałbym się z tym sprzętem zmieścić na tej połowie salonowej, bo dalej są dwie klatki schodowe w tym jedna otwarta, także pewnie dźwięk by "uciekał". Moim celem jest polepszenie jakości audio, głównie będzie oglądana TV, w drugiej kolejności filmy Blu-ray, w trzeciej gry komputerowe, na końcu jakaś muzyka, radio. Bardzo proszę o podpowiedź, czy lepsze stereo w takiej sytuacji czy jakieś 5.1 czy inna opcja. Aha będę odtwarzał głównie z dysku sieciowego lub internetu. Chciałbym wydać pieniądze rozsądnie, mile widziane jakieś propozycje zestawów.

PS: Efekciarskie dźwięki wybuchów, które rozsadzą mi bębenki to nie dla mnie, od razu mówię, bardziej chodzi mi o dobrą, przejrzystą jakość dźwięku i żeby film był odtworzony przynajmniej z minimalnym zamierzeniem jego twórcy również jeśli chodzi o dźwięk.

PS2: Czy kupując zestaw 5.1 jest możliwość wyłączenia części kolumn, tak żeby dźwięk szedł tylko z tych przednich np. przy słuchaniu radio? Jak to wygląda?

Edytowano przez michancio64
Napisano

Wybór konfiguracji zależy od wykorzystania systemu. W podobnym budżecie możesz zakupić znacznie lepszy system z dwoma kolumnami, który zapewni Ci znacznie lepszy dżwiek stereo, natomiast w kinie niestety będziesz musiał zrezygniwać z efektów przestrzennych. W przypadku natomiast konfiguracji 5.1 oczywiście w dowolnym momencie możesz wyłączyć cześć kanałów i odsłuchiwać muzykę tylko z kolumn przednich.

Przechodzac do konkretów, jeśli zależy Ci na konfiguracji 5.1, spójrz na zestaw oparty na bazie amplitunera Yamaha RX-V485 i zestawie kolumn Magnat Victa Prime 602 w konfiguracji 5.1 https://www.q21.pl/yamaha-rx-v485-heco-victa-prime-602-202-center-102-sub-252-a.html lub trochę droższy ale zdecydowanie lepszy zestaw na kolumnach serii Shadow https://www.q21.pl/yamaha-rx-v485-magnat-shadow-207-203-center-213-sub-300a.html. Pewną alternatywą jest wybór zestawu na początku w konfiguracji 5.0, gdzie w podobnym budżecie kupimy po prostu lepszy klasowo zestaw np. Onkyo TX-NR686 z kolumnami Indiana Line Nota 550X w konfiguracji 5.0 https://www.q21.pl/onkyo-tx-nr686-indiana-line-nota-550x-240x-740x.html lub droższy, ale lepszy Denon AVR-X2500H z Heco Aurora 700 5.0 https://www.q21.pl/denon-avr-x2500h-heco-aurora-700-300-center-30.html.

Jesli konfiguracja dwukanałowy, spójrz na amplituner Onkyo TX-8270, który jest wyposażony w złącza HDMI, które pozwolą Ci na podłączenie wszystkich urządzeń audio-video. Dobrą opcją będzie Onkyo TX-8270 z Heco Aurora 700 https://www.q21.pl/onkyo-tx-8270-heco-aurora-700.html lub jeszcze lepiej z kolumnami Kef Q750.

Zapraszam na odsłuchy, wypożyczenia.

Napisano

Ja do telewizora uzywam cd Pioneera PD50.Wbudowany prosty dac swietnie poprawia jakosc dzwieku z tv.Ale mam pokoj okolo 14m wiec malutki w porownaniu do twojego salonu.Ale jestem zadowolony.Pioneer PD50 jako dac do tego Yamaha RN803D i kolumny Melodika BL40 plus Mission M73i.Tak tak dwie pary kolumn.I teraz gra to wysmienicie bo same Melodiki nie do konca dawaly rade.Czasem Missiony odlaczam ale rzadko.Wystarczy wybrac pilotem opcje kolumny A i B lub np tylko A.Tak wiec u mnie to dziala super zarowno jako naglosnienie tv jak i do zwyklego sluchania muzyki.Ale to opcja 2.0 czyli poprostu stereo.Jesli nie zalezy ci na efekciarskich efektach dzwiekowych pod tytulem 5.0, 5.1, 7.1 itd to naprawde wystarczy system stereo i bedzie tez bardzo swietny dzwiek przy ogladaniu filmow.Ale musi byc dac.Albo taki prosty jak w cd Pioneera albo konkretny zewnetrzny dac.I u ciebie jakies dobre mocne kolumny na taka powierzchnie.Koledzy ci napewno doradza konkretnie i bedziesz zadowolony?

Napisano

To czy chcesz stereo czy kino to tylko Twoja indywidualna sprawa. My tego nie doradzimy. Bo nie my będziemy to używać.

Poczytaj tutaj:

Jeśli wybierzesz kino to polecam Yamahe 483 lub nowy 485 z kolumnami STX Electrino 250 lub wspomniane HEco Victa 702. Jesli natomiast stereo to Pioneer SXN30AE + HECO Aurora 700 lub Yamaha RN602 + Dali Zensor 7.

Zapraszam

Piotrek