Dominik Pokorski Napisano 15 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 15 sierpnia 2018 Witam serdecznie. Planujemy z żoną zakup kina domowego do salonu ok 30m2. Budżet Max 3500 zł. Przegladalismy allegro i sklepy sieciowe z elektroniką. Wybór padł na - Yamaha rx-v483 lub denon avr-x1400H (choć czytałem również o onkyo że to dobry wybor) - głośniki pure acoustics nova 6 (białe) To nasze pierwsze kino domowe i nie wiemy na co zwracać uwagę. Raczej co do kwestii zmiany głośników na inne, nie przewidujemy tego ze względu na ich walory estetyczne i dopasowanie do stylu i kolorystyki pokoju. No chyba że napiszecie że to wybór kiepski albo zaproponujecie inne w tym kolorze. Druga kwestia to subwoofer. Wiele gotowych zestawów go nie ma. Czy on jest niezbędnym elementem kina i czy trzeba go dokupić jak tak to jaki? Kino będzie nam służyło głównie do oglądania filmów ale żona lubi także posłuchać muzyki. Kolejne pytanie czy glosniki podłogowe (wiem wiem samą nazwa na to wskazuje) mogą być ustawione na szafce RTV? Jesteśmy z miasta Łodzi i chętnie podjedziemy do jakiegoś sklepu na odsłuch I skonfigurowanie najlepszego zestawu i jak nam się spodoba to zostawimy tam pieniążki. Zakupy na odległość też wchodzą w grę bowiem w sieciowce wolałbym nie kupować sprzętu. Proszę o komentarze i pomoc za która z góry dziękuję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 15 sierpnia 2018 Subwoofer jest niezbędnym elementem kina. Polecam yamahe 483 + quadral 6500 lub taga 606v3 oraz sub magnat 302a To standardowy wybór w tej cenie. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominik Pokorski Napisano 15 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 sierpnia 2018 A te głośniki które wybraliśmy są aż tak niskiej jakości? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 15 sierpnia 2018 Nie to że niskiej. Lepsze puree scustic niż eltax , maudio czy prism. Ale w podobnej cenie proponuje lepsze. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz01 Napisano 15 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 15 sierpnia 2018 Tu na forum ze sklepów jeśli kupisz dostaniesz lepszą cenę i wsparcie niż w innym miejscu. Subwoofer ciężko opisać słowami jakie ma znaczenie dla kina. Może to tak jakbyś oglądał filmy w stereo zamiast w 5.0 W tej cenie to też nie oczekuj cudów. Ale jeśli nie miałeś wcześniej żadnego zestawu kinowego to nawet w tej cenie powinieneś być zadowolony (tylko pytanie na jak długo?). Salon masz duży. Potrzebujesz więcej mocy. Przynajmniej amplituner za 2-3tys. No ale na wstępnie spróbuj może wypożyczyć sprzęt do domu na przetestowanie - masz taką możliwość A podłogowych nie ustawiaj na szafkach itp. tylko podłoga. Suba też na podłodze\dywanie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 15 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 15 sierpnia 2018 Ostatnio jak mi bezpiecznik w subie padł obejrzałem deadpoola 2 bez niego i w sumie brakowało tego czegoś przy "nawalance" dało się oglądać , ale nie było szału. Pomijam Hz kolumn a suba , ale sub daje z 2-3x więcej dźwięku przy tych samych niskich Hz względem kolumn + nie ma problemu z "brakiem" basu w pomieszczeniu , bo on jest wszędzie wtedy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 15 sierpnia 2018 Dokładnie tak. Powiem wam że czuć brak nie tylko w filmach akcji. Ale w komediach i takich "gadanych" także. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts