tsx Napisano 16 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2018 (edytowany) Witajcie, Podpowiedzcie proszę z własnego doświadczenia. Nastawiłem się na zestaw 5.1.4 na Heco 700 z ampli Onkyo TX RZ730. Jakie kolumny atmos lepiej zamontować na suficie (pełny sufit - nie podwieszany): czy (specjalizowane atmos) Heco AM 200 czy Heco Aurora 300 (które mają lepsze parametry)? I dlaczego? Edytowano 16 sierpnia 2018 przez tsx Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolo2 Napisano 17 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2018 Ja bym powiesil cos bardzo cienkiego aby nie zucalo sie w oczy. W atmosie jakichs specjalnych roznicy w glosnikach nie uslyszysz. Atmos w 90% gra tlo. Ja moge od siebie polecic Heco Music style 200f - sa bardzo cienkie tylko 12cm grubosci. Do atmosa nadaja sie perfekcyjnie. Sam mam takie zamontowane. Kef ma jeszcze super cienkie glosniki seria T. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2018 Na Heco 200F widziałem już kino właśnie na całym secie Heco. Ale Aurora 300 jest głęboka, będzie to bardzo źle wyglądać. To już lepiej w AM200 i postawić je na frontach jak zostały do tego stworzone. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tsx Napisano 17 sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2018 (edytowany) Głębokość na suficie mi nie przeszkadza ... byle głową nie zawadzać Pytam Was bo totalnie nie wiem, jakie parametry ma "ścieżka atmos" i jakie wymagania stawia się sufitowym głośnikom atmos.@lolo2 piszesz, że puszcza "tło". ... a czy to nie tak (popraw jeśli się mylę), że ... czy przelatujący nad głową helikopter (mocny bas) czy kanarek (wyraźne treble) ... powinien mieć dobry zakres i porównywalną moc z innymi satelitami. Po zastanowieniu: Atmos ma dźwięk obiektowy. No nie!? Czyli jak rozumiem jest ścieżka dźwiękowa i podane do niej parametry przestrzenne (które zmieniają się jak np. leci ten kanarek). Więc jeśli usiądzie mi na TV - to (praktycznie) tylko centralny powinien go zagrać. A jak będzie latał nad głową z lewej z tyłu - to atmos górny lewy tył jako (praktycznie) jedyny go zagra. No nie!? Więc wydaje mi się (poprawcie mnie jak żle), że kolumny atmos powinny mieć (zwłaszcza co do łatwo pozycjonowalnych przez ucho średnich/wyższych częstotliwości) parametry zbliżone do reszty głośników. Tak, czy coś źle rozumiem? A jeśli "jakość" rzeczywiście nie ma znaczenia ... to może inna skrajność i wręcz taki:https://allegro.pl/glosniki-maskownice-sufitowe-zestaw-czterech-szt-i5435853276.html z obudową natynkową w stylu:https://cameralmusic.pl/prod/apart-ap-cmbb-obudowa-9246.html ... albo w ogóle bez obudowy - taki otwarty z boków przykręcony 4ma śrubami do sufitu. Edytowano 17 sierpnia 2018 przez tsx Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2018 Pasmo będzie podobne, może deczko mniejsze od tych surroundowych. Ale traktował bym je na równi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolo2 Napisano 17 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2018 2 godziny temu, tsx napisał: ..... Oczywiscie glosniki atmis przenosza efekty: helikopter, samolot, burza, deszcz, wiatr, pociski i strzaly. Jednym slowem wkolko te same efekty dzwiekowe. Helikopter jest tak oklepany ze juz ziewam jak go slysze hehe <zart> Tych efektow masz moze 5 minut w calym filmie. A co z reszta filmu? Atmos nie gra? Oczywiscie ze sa efekty ale to jest glownie muzyka, szumy, echa. Oczywiscie jest super bo to kreuje przestrzen. Heco music style 200f - to normalne glosniki surroundowe wiec przeniosa ci caly potrzebny dzwiek. Nie sa drogie, mysle ze ich cena jest adekwatna do tego co oferuje atmos. Tych wynalazkow z allego, nie bede komentowal. Nie sluchalem tego i nawet nie chce sluchac. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2018 2 godziny temu, lolo2 napisał: Heco music style 200f Dodam tylko że nie ma już nowych. Więc kto ma na sklepie to jeśli są zainteresowani to polecam pośpiech. Linia Aurora nie ma takiego modelu. A dobry i tani faktycznie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz01 Napisano 18 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2018 (edytowany) 2szt. Magnaty IC62 kupiłem i mogą być. Nie narzekam Atmos to dodatek do filmów. Czasami mam wrażenie ,że jak ktoś przed seansem przełączyłby mi w amplitunerze z 5.1.2 na 5.1 to możliwe ,że bym się nie zorientował. Najlepsze efekty można usłyszeć w demonstracjach ATMOS, a w filmach nie wiem czemu ale to na razie kiepsko się prezentuje. Zależy też od filmu. Podobno 5.1.4 jest lepsze. A do twojego zestawu to raczej tak tanich pierdziawek bym nie kupił(link ,który podałeś). Poczytaj opinie o magnatach\heco ... zazwyczaj są dobre. Możesz jak chcesz powiesić zwykłe satelity na suficie jeśli nie zależy Ci na wyglądzie Edytowano 18 sierpnia 2018 przez modelarz01 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tsx Napisano 6 września 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 września 2018 (edytowany) Dnia 18.08.2018 o 20:12, modelarz01 napisał: 2szt. Magnaty IC62 kupiłem i mogą być. Nie narzekam Atmos to dodatek do filmów. Czasami mam wrażenie ,że jak ktoś przed seansem przełączyłby mi w amplitunerze z 5.1.2 na 5.1 to możliwe ,że bym się nie zorientował. Najlepsze efekty można usłyszeć w demonstracjach ATMOS, a w filmach nie wiem czemu ale to na razie kiepsko się prezentuje. Zależy też od filmu. Podobno 5.1.4 jest lepsze. A do twojego zestawu to raczej tak tanich pierdziawek bym nie kupił(link ,który podałeś). Poczytaj opinie o magnatach\heco ... zazwyczaj są dobre. Możesz jak chcesz powiesić zwykłe satelity na suficie jeśli nie zależy Ci na wyglądzie @modelarz01 - dzięki ponownie. (mam już HECO 5.0 + Onkyo RZ + Velodine -- thx chłopaki z @S4Home I<3U) ... ale cały czas mam problem z ATMOS Piszesz, że Magnaty IC62 są ok. ... ALE czy masz sufit podwieszany czy beton/cegłę (jak je podwiesiłeś)? Ja mam cegłę i sufitu podwieszanego nie chcę robić (bo mam na suficie freski Michała ) 1. Więc najpierw pomyślałem, że powieszę satelity HECO Aurora 300 (tak są w (...) głębokie) ...ale i tak nie ma ich jak podwiesić (poza koszmarkami-stalowymi ramkami - które nie komponują się za nic z moimi "freskami" M.Anioła ) [mam je w domu - więc widzę złącza które dodatkowo odstają z tyłu]. 2. Potem (wcześniej) pomyślałem o superpłyrkich HECO MS 200F ... ale w sumie ich też pewnie nie da się przymocować na "płasko" do sufitu. 3. A potem pomyślałem by przymocować do sufitu IC (czy to Magnata IC62, czy do "koloru" HECO INC 62). Tylko na ile trzeba im budować pudło rezonansowe ... a na ile mogą być "na żywca" przymocowane do sufitu ... jak niżej (to szare to sufit - patrzony od góry; pręty to śruby; kółka to kołki wwiercone w sufit. {wiadomo dojdą tu gumowe kołki dystansujące i całe technikalia ... by nie grała sąsiadowi z góry podłoga}) a na ile potrzebuję pudła a'la (chodzi o fragment od 1:59 z Dynaboxem): PODSUMOWUJĄC: Jak najlepiej zrobić ATMOSY na (niepodwieszanym) suficie? help pls Edytowano 6 września 2018 przez tsx Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 6 września 2018 Udostępnij Napisano 6 września 2018 A może mini kolumienki? Takie jak canton movie, tannoya sfx. Jest wiele takich modeli, co prawda nie kupisz dwóch sztuk ale może używane? Może płaskie dali oberon? Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolo2 Napisano 7 września 2018 Udostępnij Napisano 7 września 2018 (edytowany) Heco 200f normalnie zamocujesz do sufitu. 3 Kolki z haczykami. Glosnik nakladasz na 2 haczyki, potem przyciskasz do sufitu, trzeci haczyk blokade przekrecasz srubokretem wepchanym pomiedzy glosnik i sufit. Efekt koncowy masz tu: https://s14.postimg.cc/5zqbjxe9d/DSC09279.jpg image upload free Zrodlo: Zdjecie jest wlasnoscia Bipo i jest publicznie dostepne na stronie hdtv. com.pl Bedziesz kombinowal z budowaniem jakich skrznek i innych wynalazkow a to bez sensu. A jak nie to zobacz na glosniki KEF seria T. One chyba maja specjalne uchwyty scienne. Ale ja i tak uwazam ze patent z glosnikami Heco 200f jest najlepszy. Edytowano 7 września 2018 przez lolo2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 września 2018 Udostępnij Napisano 7 września 2018 Dokładnie. Bipo wziął je od nas w całym komplecie. Pisze też na HDTV? Ehh znam go z Audiostereo. I gadałem z nim później i mówił że bardzo dobrze się sprawują. Szczerze to wyglądają lepiej niż myślałem. Dlatego o tym wspomniałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolo2 Napisano 7 września 2018 Udostępnij Napisano 7 września 2018 55 minut temu, S4Home napisał: Dokładnie. Bipo wziął je od nas w całym komplecie. Pisze też na HDTV? Ehh znam go z Audiostereo. I gadałem z nim później i mówił że bardzo dobrze się sprawują. Szczerze to wyglądają lepiej niż myślałem. Dlatego o tym wspomniałem. Glownie siedzi na hdtv. Tam pokolei cala historia jakie glosniki, jakie wzmacniacze, jak montowane glosniki do sufitu. Zreszta nie tylko on ma tam swoje autorskie tematy. Jemu to w sumie musicie dobra flaszke postawic. Przez niego ja kupilem u was heco, Bali, caparzo, Rafal i wielu wielu innych. On rozpowszechnil Heco i wasz sklep na forum hdtv. Potem hdtv zaczelo handlowac glosnikami Heco jak zobaczyli ile tego Bipo sprzedal hehe. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 września 2018 Udostępnij Napisano 10 września 2018 Nie możliwe. Bo HDTV blokuje osoby które polecają coś innego niż mają. HDTV to forum należące do locoloco i osoby kiki i blackninja to nie forumowcy a pracownicy sklepu. Zresztą rodzina. Ale tak pisał też do mnie jak mega zadowolony jest z tego setu. takie opinie lubię zbierać Piotrek 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolo2 Napisano 10 września 2018 Udostępnij Napisano 10 września 2018 Na poczatku byla to dyskretna reklama, poza tym olsztyn nie sprzedawal Heco wiec nie reagowali jak ktos napisal skad mozna te glosniki kupic Pozniej jak ludziska zaczeli masowo kupowac Heco, to olsztyn tez zaczal heco sprzedawac. Wtedy zaczelo sie czytanie prywatnych wiadomosci i banowanie, jezeli ktos polecal inny sklep. Bali dostal jako pierwszy bana bo w pw kazdemu pisal o was. (Bali to ten co w zeszlym tygodniu CD i Wzmak Roksana k3 kupil). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 11 września 2018 Udostępnij Napisano 11 września 2018 Wiem który to bali z Gdyni doskonale go znam. Probowalismy nawet znaleźć jego skradzione klocki. Ato forum to jednak żenada jest. Myślałem że taki precedens krótko będzie miał miejsce ale .... Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vonito Napisano 11 września 2018 Udostępnij Napisano 11 września 2018 Dnia 6.09.2018 o 10:19, tsx napisał: @modelarz01 - dzięki ponownie. (mam już HECO 5.0 + Onkyo RZ + Velodine -- thx chłopaki z @S4Home I<3U) ... ale cały czas mam problem z ATMOS Piszesz, że Magnaty IC62 są ok. ... ALE czy masz sufit podwieszany czy beton/cegłę (jak je podwiesiłeś)? Ja mam cegłę i sufitu podwieszanego nie chcę robić (bo mam na suficie freski Michała ) 1. Więc najpierw pomyślałem, że powieszę satelity HECO Aurora 300 (tak są w (...) głębokie) ...ale i tak nie ma ich jak podwiesić (poza koszmarkami-stalowymi ramkami - które nie komponują się za nic z moimi "freskami" M.Anioła ) [mam je w domu - więc widzę złącza które dodatkowo odstają z tyłu]. 2. Potem (wcześniej) pomyślałem o superpłyrkich HECO MS 200F ... ale w sumie ich też pewnie nie da się przymocować na "płasko" do sufitu. 3. A potem pomyślałem by przymocować do sufitu IC (czy to Magnata IC62, czy do "koloru" HECO INC 62). Tylko na ile trzeba im budować pudło rezonansowe ... a na ile mogą być "na żywca" przymocowane do sufitu ... jak niżej (to szare to sufit - patrzony od góry; pręty to śruby; kółka to kołki wwiercone w sufit. {wiadomo dojdą tu gumowe kołki dystansujące i całe technikalia ... by nie grała sąsiadowi z góry podłoga}) a na ile potrzebuję pudła a'la (chodzi o fragment od 1:59 z Dynaboxem): PODSUMOWUJĄC: Jak najlepiej zrobić ATMOSY na (niepodwieszanym) suficie? help pls a jak zamontować te diody podobne do ambilight Philipsa? mozna to gdzieś kupić? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolo2 Napisano 11 września 2018 Udostępnij Napisano 11 września 2018 1 godzinę temu, Vonito napisał: a jak zamontować te diody podobne do ambilight Philipsa? mozna to gdzieś kupić? Ogolnie Ambilight jest opatentowany przez Philipsa... Ale mozna kupic Lightberry Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vonito Napisano 11 września 2018 Udostępnij Napisano 11 września 2018 a gdzie można to kupić ? bo ciężko znaleźć sklep Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 11 września 2018 Udostępnij Napisano 11 września 2018 Ale czy one zmieniają kolor? Chyba nie bo do tego jest cały właśnie opatentowany procesor który o steruje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolo2 Napisano 11 września 2018 Udostępnij Napisano 11 września 2018 (edytowany) 1 godzinę temu, Vonito napisał: a gdzie można to kupić ? bo ciężko znaleźć sklep http://lightberry.eu https://lightberry.eu/shop/ 1 godzinę temu, S4Home napisał: Ale czy one zmieniają kolor? Chyba nie bo do tego jest cały właśnie opatentowany procesor który o steruje. Lightberry tez ma procesor tyle ze zewnetrzny. Slyszalem ze jest juz wiele wiecej systemow, ale jakos Lightberry utkwil mi w pamieci. Jeszcze takie rozwiazania znalazlem: https://www.dreamscreentv.com/product/dreamscreen-4k/ I jeszcze jakis Hyperion https://youtu.be/ScfWOWo1IgI Edytowano 11 września 2018 przez lolo2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 września 2018 Udostępnij Napisano 12 września 2018 SZAŁ! Na Zdecydowany + że całkiem się gasi czego nie robi Ambilight (przy najmniej na filmie, nie wiem czy da się to ustawić) Na - mam ważenie że przy nagłym włączeniu obrazu, to podświetlenie jest takim rozbłyskiem (troszkę za jasne) Czy to tylko widać tak na filmie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolo2 Napisano 13 września 2018 Udostępnij Napisano 13 września 2018 Tu macie jak to dziala i jak sie to montuje. Ten Dreamscreen chyba cos nowszego od lightberry. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziubson Napisano 14 października 2020 Udostępnij Napisano 14 października 2020 (edytowany) Cześć Chłopy a po dwóch latach coś się zmieniło w temacie? Bo w ciągu 2M się mebluje i nowy sprzęt kupuje i bym ogarnął coś ala Ambilight bo PHILIPS zagrał w kulki i wydał tegorocznego OLEDa bez HDMI 2.1 wiec biorę LG CX który nie go nie wspiera. Małżonkę od dłuższego czasu zmiękczałem i nakierowywałem nad wyborem prawidłowego TV i te diody bardzo przypadły jej do gustu a tu teraz klops 😉 Z najnowszych produkcji znalazlem z tego roku, fajne....: Edytowano 14 października 2020 przez Dziubson Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek Narozny Napisano 6 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 6 grudnia 2021 Dnia 6.09.2018 o 09:19, tsx napisał: @modelarz01 - dzięki ponownie. (mam już HECO 5.0 + Onkyo RZ + Velodine -- thx chłopaki z @S4Home I<3U) ... ale cały czas mam problem z ATMOS Piszesz, że Magnaty IC62 są ok. ... ALE czy masz sufit podwieszany czy beton/cegłę (jak je podwiesiłeś)? Ja mam cegłę i sufitu podwieszanego nie chcę robić (bo mam na suficie freski Michała ) 1. Więc najpierw pomyślałem, że powieszę satelity HECO Aurora 300 (tak są w (...) głębokie) ...ale i tak nie ma ich jak podwiesić (poza koszmarkami-stalowymi ramkami - które nie komponują się za nic z moimi "freskami" M.Anioła ) [mam je w domu - więc widzę złącza które dodatkowo odstają z tyłu]. 2. Potem (wcześniej) pomyślałem o superpłyrkich HECO MS 200F ... ale w sumie ich też pewnie nie da się przymocować na "płasko" do sufitu. 3. A potem pomyślałem by przymocować do sufitu IC (czy to Magnata IC62, czy do "koloru" HECO INC 62). Tylko na ile trzeba im budować pudło rezonansowe ... a na ile mogą być "na żywca" przymocowane do sufitu ... jak niżej (to szare to sufit - patrzony od góry; pręty to śruby; kółka to kołki wwiercone w sufit. {wiadomo dojdą tu gumowe kołki dystansujące i całe technikalia ... by nie grała sąsiadowi z góry podłoga}) a na ile potrzebuję pudła a'la (chodzi o fragment od 1:59 z Dynaboxem): PODSUMOWUJĄC: Jak najlepiej zrobić ATMOSY na (niepodwieszanym) suficie? help pls Witam i Przepraszam że sie wtrącam ja również szukam głosników na sufit z betonu i chce zamontować je na takim czyms ( foto1 ) ale montaz to najmniejszy dla mnie problem , wiekszy to jakie głosniki - widziałem takie : - Quadral Phase A5 - DYNAVOICE- Ref Magic FX-4 v.3 White - DALI Fazon Mikro Speaker Pair - Elac A4.2 Debut 2.0 Dolby Atmos - POLK AUDIO Monitor XT90 Dziekuje za wyrozumiałośc Pozdrawiam z Irlandii Dziadek Darek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts