Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam. Mam zamiar kupić odtwarzacz dvd z hdmi. Problem w tym, że nie wiem który, a oferta jest spora. Zależy mi na hdmi ale tez na tym by czytał divx i napisy. Kwota jaką chcę przeznaczyć jest niska: od 200 do 400 zł. Jeśli macie jakieś propozycje, to z góry dzięki. Pozdrawiam.
Napisano
Najtaniej z HDMI wyjdzie ci Bellwood.
Np:http://allegro.pl/item377472019_bellwood_311u_usb_divx_pol_txt_hdmi_gwar_zwrotu.html
Ma HDMI wejście USB możesz odtwarzać filmy bezpośrednio z pendriva lub zewnętrznego dysku.
Napisano
A czy w takim tanim odtwarzaczu jakość połączenia hdmi nie będzie gorsza? Bo słyszałem, że w niektórych odtwarzaczach niby jest hdmi ale jakość obrazu przez to łącze nie daje dużej różnicy w porównaniu do innych połączeń.
Napisano
Niestety za tą kasę HDMI nie będzie zbyt rewelacyjne. Musisz niestety sam sprawdzić.Ostatnio czytałem test nagrywarki Philips za ponad tysiaka i nawet tam napisali że obraz po skalowaniu przez HDMI jest dyskusyjny i dobry tylko dla dobrze nagranych DVD.
Napisano
Tom1723
Przy kupowaniu odtwarza z HDMI zwróć uwagę, że nie wszystkie odtwarzacze skalują obraz do maksymalnej rozdzielczości, określanej jako 1080p.
Starsze lub prostsze modele często skalowały (lub w ogóle potrafiły wyświetlać maksymalnie 1080i, bo skalowały do jeszcze niższych standardów) obraz jedynie do trybu 1080i.

Co do jakości na poszczególnych rodzajach kabli połączeniowych - niestety trzeba się trochę namęczyć i posłuchać / obejrzeć samemu , bo zazwyczaj nie istnieje jednoznacza odpowiedź na ten temat...

Większość odtwarzaczy DVD z HDMI ma wyjście EURO, stereofoniczną fonię L + R, wyjście cyfrowego sygnału wielokanałowego (zazwyczaj jest jedno gniazdo RCA, czyli wyjście koaksjalne, rzadziej wyjście optyczne) oraz 3 gniazda RCA na wyjście sygnału RCA (czyli komponent).
Niestety są wyjątki od tej reguły - czasami w playerach firmowych najniższych serii nie ma któregoś z wyjść sygnału, ale ponieważ odtwarzacze z HDMI traktowane są jako już wyższa półka więc pewnie nie będzie tak źle icon_lol.gif
Pozdrawiam
Napisano
tom1723
Napisałeś, że możesz wydać do 400zł - czyli niekoniecznie dośc tanie modele jak Bellwood.
Oferta firmowych odtwarzaczy jest spora - np. za 349zl możesz kupic nowego Pioneera DV-400 (HDMI do 1080p, wejście USB)
http://www.allegro.pl/item384209956_pionee..._al_ken_53.html
Poniżej 400zl znajdziesz też jego następcę - model 410.
W tej cenie pojawiają się model DV-600 (lub starszy 696 bez USB) już z SACD i DVD-Audio -ale zazwyczaj są to egzemplarze z importu
http://www.allegro.pl/item385536406_pionee...00_polecam.html
Do tego dochodza jeszcze np. modele Panasonica, SONY a oprócz tego LG i Samsung
http://www.allegro.pl/item386030437_sony_d...dmi_kredyt.html

Pozdrawiam
Napisano
Jeszcze dochodzi ten problem .Manta czy wyżej wymieniony Bellwood czytają wszystko.Mają wsparcie prawie wszystkich rodzajów napisów z możliwością ich powiększenia.A więc jeśli płyty DVD to lepszy odtwarzacz firmowy.Jeśli filmy z komputera to Manta lub Bellwood.
Napisano
Kibic_1
Dobrze powiedziane!
Dlatego sporo osób kupuje mocno firmowe odtwarzacze DVD dla oryginalnych filmów na DVD i muzyki z CD/koncertów z DVD, a do tego stoi sobie obok tani odtwarzacz dla DivXów i porysowanych płyt.
Z "wszystkożernych" tańszych odtwarzaczy można też polecić wyroby np. LG.
Warto też zauważyć, że mało (albo wcale) jest upgrade'ów softu do tych firmowych i droższych odtwarzaczy icon_sad.gif
Są też niezłe strony z polskim softem do DVD - np. do Pioneera (Gufiak), gdzie bezpłatnie można pobrać autorskie oprogramowania...
Pozdrawiam
PS. Kolejna sprawa - droższe lub starsze odtwarzacze miewają problemy z odczytem zdjęć. Ii to nie tylko tych o wysokiej rozdzielczości - ale np. zdjęcia na CD odtworzą, a na DVD już nie icon_eek.gif