tom1723 Napisano 16 czerwca 2008 Udostępnij Napisano 16 czerwca 2008 Witam. Mam zamiar kupić odtwarzacz dvd z hdmi. Problem w tym, że nie wiem który, a oferta jest spora. Zależy mi na hdmi ale tez na tym by czytał divx i napisy. Kwota jaką chcę przeznaczyć jest niska: od 200 do 400 zł. Jeśli macie jakieś propozycje, to z góry dzięki. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 16 czerwca 2008 Udostępnij Napisano 16 czerwca 2008 Najtaniej z HDMI wyjdzie ci Bellwood.Np:http://allegro.pl/item377472019_bellwood_311u_usb_divx_pol_txt_hdmi_gwar_zwrotu.htmlMa HDMI wejście USB możesz odtwarzać filmy bezpośrednio z pendriva lub zewnętrznego dysku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tom1723 Napisano 16 czerwca 2008 Autor Udostępnij Napisano 16 czerwca 2008 Jeszcze zapytam ( nie znam się ) czy ma on wbudowane dekodery dolby digital i dts? Czy jeśli mam amplituner z takimi dekoderami to w dvd nie są mi potrzebne? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 16 czerwca 2008 Udostępnij Napisano 16 czerwca 2008 Dekodery są wbudowane .Ale zawsze będą lepsze te z ampli tunera. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tom1723 Napisano 16 czerwca 2008 Autor Udostępnij Napisano 16 czerwca 2008 A czy w takim tanim odtwarzaczu jakość połączenia hdmi nie będzie gorsza? Bo słyszałem, że w niektórych odtwarzaczach niby jest hdmi ale jakość obrazu przez to łącze nie daje dużej różnicy w porównaniu do innych połączeń. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 16 czerwca 2008 Udostępnij Napisano 16 czerwca 2008 Niestety za tą kasę HDMI nie będzie zbyt rewelacyjne. Musisz niestety sam sprawdzić.Ostatnio czytałem test nagrywarki Philips za ponad tysiaka i nawet tam napisali że obraz po skalowaniu przez HDMI jest dyskusyjny i dobry tylko dla dobrze nagranych DVD. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tom1723 Napisano 17 czerwca 2008 Autor Udostępnij Napisano 17 czerwca 2008 Więc może lepiej kupić dvd z wyjściem hdmi i component. Wtedy zawsze jest jakieś wyjście. Bo chyba nie wszystkie mają oba wyjścia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 17 czerwca 2008 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2008 Tom1723Przy kupowaniu odtwarza z HDMI zwróć uwagę, że nie wszystkie odtwarzacze skalują obraz do maksymalnej rozdzielczości, określanej jako 1080p.Starsze lub prostsze modele często skalowały (lub w ogóle potrafiły wyświetlać maksymalnie 1080i, bo skalowały do jeszcze niższych standardów) obraz jedynie do trybu 1080i.Co do jakości na poszczególnych rodzajach kabli połączeniowych - niestety trzeba się trochę namęczyć i posłuchać / obejrzeć samemu , bo zazwyczaj nie istnieje jednoznacza odpowiedź na ten temat...Większość odtwarzaczy DVD z HDMI ma wyjście EURO, stereofoniczną fonię L + R, wyjście cyfrowego sygnału wielokanałowego (zazwyczaj jest jedno gniazdo RCA, czyli wyjście koaksjalne, rzadziej wyjście optyczne) oraz 3 gniazda RCA na wyjście sygnału RCA (czyli komponent).Niestety są wyjątki od tej reguły - czasami w playerach firmowych najniższych serii nie ma któregoś z wyjść sygnału, ale ponieważ odtwarzacze z HDMI traktowane są jako już wyższa półka więc pewnie nie będzie tak źle Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tom1723 Napisano 18 czerwca 2008 Autor Udostępnij Napisano 18 czerwca 2008 No cóż. Dzięki wszystkim za obszerne informacje. Popatrzę jeszcze i porównam. Może coś wybiorę Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 19 czerwca 2008 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2008 tom1723Napisałeś, że możesz wydać do 400zł - czyli niekoniecznie dośc tanie modele jak Bellwood.Oferta firmowych odtwarzaczy jest spora - np. za 349zl możesz kupic nowego Pioneera DV-400 (HDMI do 1080p, wejście USB)http://www.allegro.pl/item384209956_pionee..._al_ken_53.htmlPoniżej 400zl znajdziesz też jego następcę - model 410.W tej cenie pojawiają się model DV-600 (lub starszy 696 bez USB) już z SACD i DVD-Audio -ale zazwyczaj są to egzemplarze z importu http://www.allegro.pl/item385536406_pionee...00_polecam.html Do tego dochodza jeszcze np. modele Panasonica, SONY a oprócz tego LG i Samsunghttp://www.allegro.pl/item386030437_sony_d...dmi_kredyt.htmlPozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kibic1 Napisano 19 czerwca 2008 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2008 Jeszcze dochodzi ten problem .Manta czy wyżej wymieniony Bellwood czytają wszystko.Mają wsparcie prawie wszystkich rodzajów napisów z możliwością ich powiększenia.A więc jeśli płyty DVD to lepszy odtwarzacz firmowy.Jeśli filmy z komputera to Manta lub Bellwood. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 19 czerwca 2008 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2008 Kibic_1Dobrze powiedziane!Dlatego sporo osób kupuje mocno firmowe odtwarzacze DVD dla oryginalnych filmów na DVD i muzyki z CD/koncertów z DVD, a do tego stoi sobie obok tani odtwarzacz dla DivXów i porysowanych płyt.Z "wszystkożernych" tańszych odtwarzaczy można też polecić wyroby np. LG.Warto też zauważyć, że mało (albo wcale) jest upgrade'ów softu do tych firmowych i droższych odtwarzaczy Są też niezłe strony z polskim softem do DVD - np. do Pioneera (Gufiak), gdzie bezpłatnie można pobrać autorskie oprogramowania...PozdrawiamPS. Kolejna sprawa - droższe lub starsze odtwarzacze miewają problemy z odczytem zdjęć. Ii to nie tylko tych o wysokiej rozdzielczości - ale np. zdjęcia na CD odtworzą, a na DVD już nie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts