Tasiej #1 Napisano 30 czerwca 2008 Które głośniki są lepsze? tonsil zeus czy YAMAHA NS-777. Mam wzmacniacz pioneer A-701R. od głośników oczekuję czystego dźwięku i mocnego basu. Słucham techno hip hop disco, mam pokój 20m2. Proszę doradźcie bo mam dylemat:( Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kibic1 #2 Napisano 30 czerwca 2008 Do 20 m2 Yamaha powinna być lepsza .Zeus może być za duży. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tasiej #3 Napisano 30 czerwca 2008 Cytat Do 20 m2 Yamaha powinna być lepsza .Zeus może być za duży. A czy yamaha będzie miała mocny bas? te głośniki kosztują prawie 2,5 tysiąca a zeusy za 1400 można kupic wiec czemu taka roznica cen? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
muzyczny_gość #4 Napisano 30 czerwca 2008 owszem Yamaha zagra ladniej wykorzysta swoje walory - zeusu graja troche estradowo lupia dolem i gora dosc znaczaco - Yamha po mimo ze glosniki basow ma mniejsze nie oznacza ze bedzie grala małym basem - bedzi enawet lepsza kontrola, rms - 100w ; i skuteczność na pozimie 89db pozwoili mniejszej koncow dosc dobrze zasilic te kolumny, popieram wybór Yamahy.Pytasz o roznice ? hmm sam podales taka rozbieżność cenowa Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tasiej #5 Napisano 1 lipca 2008 halo czy ktos moze jeszcze doradzic?? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kubot #6 Napisano 1 lipca 2008 Moim zdaniem też yamaha. Zeusy to raczej kolumny do nagłaśniania niedużych dyskotek, a nie do użytkowania w domu. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
muzyczny_gość #7 Napisano 1 lipca 2008 Chyba,ze ktoś ma niedużą dyskoteke w domu Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tasiej #8 Napisano 2 lipca 2008 Cytat Chyba,ze ktoś ma niedużą dyskoteke w domu no ja często robię imprezy w pomieszczeniu 40m2 więc jak?zeus czy yamaha? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
audionet #9 Napisano 2 lipca 2008 No dobra Zeus na imprezy .Yamaha w dni powszednie i po problemie. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
muzyczny_gość #10 Napisano 3 lipca 2008 a monitorki na cichutkie wieczorki Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zbig_m #11 Napisano 3 lipca 2008 Cytat Cytat Chyba,ze ktoś ma niedużą dyskoteke w domu no ja często robię imprezy w pomieszczeniu 40m2 więc jak?zeus czy yamaha? "No dobra Zeus na imprezy .Yamaha w dni powszednie i po problemie." "a monitorki na cichutkie wieczorki"Tasiej,Na naszym forum wzmianka o dyskotece zawsze robi wrażenie - niektórym idzie w smaczne żarty, jak powyżej, niektórym wprost przeciwnie...Problem w tym, że nie da da się pogodzić wymogów audiofilskiego słuchania z wymogami imprezy, kiedy na Twoich 40 m2 tańczy powiedzmy 20 - 30 osób. Kolumny dyskotekowe i estradowe są tak skonstruowane, że mimo iż taki tłum ludzi tłumi przestrzeń akustyczną, to jednak średnie i wysokie tony, które odpowiadają za wyrazistość przekazu muzycznego są na tyle silnie podawane, że nie ma się wrażenia głuchego łomotu. Oczywiście w pustej sali nie bardzo da się takich kolumn słuchać bez korekcji. Tyle teoretyzowania.Motto: ani Zeus, ani Yamaha.Zgadzam się z kolegami - potrzebujesz dwóch par kolumn. Proponuję jednak bezkompromisowe rozwiązanie zarówno w audiofilską, jak i w imprezową stronę.Czy znasz kolumny Tonsil Siesta Front, oceniane entuzjastycznie pod względem audiofilskim? To moja propozycja do spokojnego słuchania w 20 m2. Do zastosowań imprezowych proponuję np. kolumnę dyskotekową z prawdziwego zdarzenia , lub inną z tej strony. Zauważ, że utrzymujesz się w budżecie, jaki musiałbyś przeznaczyć na Yamahę. Ponadto możesz robić eksperymenty - Twój wzmacniacz ma dwie pary wyjść głośnikowych!!! Co Ty na to?Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tasiej #12 Napisano 3 lipca 2008 (edytowany) podobają mi się te kolumny estradowe tylko nie wiem jak one się sprawują bo firma jest mi nieznana. Mój wzmak poradzi sobie z nimi??strasznie uparłem się na zeusach ale dużo słyszałem o nich są minusy jak i plusy-nie ma dużego zejścia przy basie za wysokie tony niskie Edytowano 3 lipca 2008 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma potrzeby go cytować... Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DEVIL #13 Napisano 3 lipca 2008 Jeżeli lubisz ostro zagrać to Zeusy to potrafią.Yamahy służą raczej do bardziej łagodnego traktowania. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RoRo #14 Napisano 3 lipca 2008 Cytat no ja często robię imprezy w pomieszczeniu 40m2 więc jak?zeus czy yamaha? TasiejKup JAMO 708 lub nowsze 718.http://allegro.pl/item386792704_jamo_s_708..._warszawa_.htmlPrzeznaczone są właśnie do mocnego uderzenia i młodzieżowego grania.Mają spory głośnik na bocznej ściance - 25cm.Poradzą sobie także na 40m, i z nową parą na gwarancji zmieścisz się w tysiącu złotych (lub ciut wyżej dla modelu S718).Poniżej masz link do używanych S708 za 799zł - czyli też rozsądnie http://allegro.pl/item391880347_jamo_s_708...atis_kable.htmlW dobrej cene masz parę używanych JBL E80 - za 1299zł w Sosnowcu (i to jest chyba najciekawsza propozycja według mnie) http://allegro.pl/item394165155_jbl_northr...podlogowe_.htmlJeżeli możesz wydać więcej - kup JBL E90 (bo mocniejsze E100 będą się raczej dusiły na 20m^2, powinny mieć minimum 30m^2).http://allegro.pl/item390270186_jbl_e90_krakow_raty.htmlhttp://allegro.pl/item390239671_jbl_e100_e...alon_f_vat.htmlPozdrawiamPS. ZEUSy mają potężny bas - ale słabo kontrolowany. To kolumny o rodowodzie estradowym. Jeżeli będziesz słuchał głównie w pokoju 20m^2, to raczej szukaj innych kolumn (przede wszystkim bardziej neutralnych). Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zbig_m #15 Napisano 5 lipca 2008 Cytat podobają mi się te kolumny estradowe tylko nie wiem jak one się sprawują bo firma jest mi nieznana. Mój wzmak poradzi sobie z nimi?? Tasiej,Wzmak poradzi sobie bez problemu. Tych, do których poprzednio dałem link nie słuchałem, ale słuchałem tych.. Grają tak jak typowe estradówki/dyskotekówki: przerysowana, nieco metaliczna górna średnica i wysokie. Gdybyś mieszkał w Warszawie - nic prostszego jak pójść do sklepu na ul. Leszczynową i posłuchać. Podejrzewam, że są produkowane w Chinach i stąd ich atrakcyjna cena - ale nie skreślałbym ich pochopnie - trzeba posłuchać. Podawałem je tylko jako przykład ilustrujący moją koncepcję. Spróbuj posłuchać innych kolumn tego typu - może Cię to zainspiruje.Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach