Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam Serdecznie

Nie chce zakładać nowego tematu bo prawie mieszczę się w tym wątku. Jestem posiadaczem odtwarzacza dvd firmy pioneer dv300 i chciałbym z tego sprzętu stworzyć kino domowe. Widziałem w internetowych sklepach zestawy kina domowego składające się z dv300+vsx-417 + głośniki koda. Jednak ja już mam dvd a pozatym nie mam tyle pieniędzy do wydania. Zastanawiałem się nad kupieniem wspomnianego amplitunera i znalezienia do niego głośników 5.1, tylko że nie chce mieć kolumn bo nie mam gdzie ich postawić. Normalny zestawik z niedużymi drewnianymi głośnikami.

Może macie jakieś propozycje nowych lub używanych amplitunerów + głośniki 5.1 za kwotę 1000-1200zł?
Czy ten vsx-417 starczy czy może dołożyć pare groszy i zakupić innej marki?
Ewentualnie do vsx-417 głośniki bym tylko potrzebował jak coś
Sprzęt głównie używany byłby do oglądania filmów na dvd, muzyka mnie zabardzo nie interesuje
Napisano
Cytat

Zastanawiałem się nad kupieniem wspomnianego amplitunera i znalezienia do niego głośników 5.1, tylko że nie chce mieć kolumn bo nie mam gdzie ich postawić. Normalny zestawik z niedużymi drewnianymi głośnikami.

Chicken
Chyba lekko się zaplątałeś icon_cool.gif

W uproszczeniu: mamy dwa rodzaje kolumn – podłogowe (wysokie, stojące na podłodze) oraz podstawkowe (mniejsze, stawiane na podstawkach lub dla osób mniej ambitnych: na parapecie, regale biurku itp.).
Głośniki są częścią składową kolumn (kolumna ma zazwyczaj kilka różnych głośników: niskotonowy, średniotonowy i wysokotonowy lub niskośredniotonowy i wysokotonowy) i samodzielnie zazwyczaj nie grają (poza CarAudio, ale to już inna sprawa).
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=398977063

Więc jeśli piszesz, że nie chcesz kolumn a głośniki to jest to „sciema”. Czy chodzi Ci o zestaw subwoofer + pięć małych kolumienek, taki jak np. ten zestaw Tannoy FX 5.1
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=402760271
czy raczej coś z 5 kolumnami podstawkowymi i subwooferem
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=403644806

są także zestawy oparte na 2 kolumnach podłogowych (front), 2 podstawkowych (tył) i centralnym oraz subwooferze
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=398666267

Co do amplitunerów kina domowego...
Generalnie w świecie budżetowych amplitunerów KD kupowanie najsłabszych modeli nie jest zalecane. Dlatego w przypadku Pioneera (jest to model z poprzedniego roku, obecnie jest końcówka "18) lepiej trochę dołożyć i kupić wyższy model (np. 817), podobnie jest np. u Yamahy (nie kupować np RX-V363, tylko wyższy model 463). Warto też popatrzeć na modele z poprzednich lat - są zazwyczaj sporo tańsze, a często nie ma istotnych róznic między nimi.

Pozdrawiam

Napisano
Dokładnie poplątałem wszystko heh myślałem o podłogowych a napisałem jak napisałem. Jeśli chodzi o podane przez Ciebie przykłady skłaniałbym się do pierwszej propozycji bo zajmuje mniej miejsca.

A czy dałoby rade mieć dzwięk 5.1 bez potrzeby kupowania amplitunera? Np zestaw z subwoofer z wbudowanym wzmacniaczem? Ma to jakiś sens?
Napisano
Jest wiele marek które po mimo swojego wieku 2-5 lat są b.dobrymi produktami...
Ustrzelić taki produkt nie jest łatwo..
Trzeba być bardzo cierpliwym i umieć nakierować czego sie oczekuje od sprzętu dzwięku..
ja wlasnie ostatnio rozglądałem sie co mozna kupic chodzilo o ampli av + głośnik w cenie lącznie jakieś 5-6 tyś - celowo patrzałem na sprzęty uzywane - trafiłem dwi perełki które mi sie spodobały
Cięzko coś kupić i być pewnym opisu aukcji...
Są ludzie którzy masowo sprowadzją sprzęt a raz tylko widziałem transport takie sprzętu przez handlarza (pewnie wystawian an naszym allegro)
była tam kupa av, ampli stereo końcówek mocy i na tym wepchnięte na siłe kolumny podstawkowe i jakies średnie podłogowce - koszmarny wygląd to wszystko bylo w busie..umorusane i pioruńsko brudne
stalo edno na drugim kompletnie zero zabezpieczeń oprocz jakis gazet typu wyborcza itp itd..
i kup Pan teraz cos uzywanego zachwalanego.. zgroza
Napisano
A później w opisie aukcji piszą - sprzęt ma normalne ślady użytkowania ... czyli poharataną górę , front itp icon_twisted.gif

Ja z tego powodu raczej unikałbym kupowania od "masowych" sprzedawców sprzętu używanego. Co innego jeśli się kupi od normalnego człowieka - jest szansa że sprzęt będzie wypieszczony, wychuchany w stanie niemal fabrycznym nawet po latach użytkowania icon_wink.gif
Napisano
Kyle
tu też już mam zahamowania.. po prostu nie chcial bym sie wtopić z jakimś sprzętem
Pl licho jak pojdzie zle wydane 500zł gorzej jak pojdzie 3-4 koła ..
Nie znosze ludzi którzy grzebią coś..coś sie nie uda..sztukują robocine a sprzęt sprzedają jak nietykana laleczka..
Napisano
wrescie ktos kto dal jakis konkret:) myslalem o tym ale z drugiej strony mysle na stereo:) skoro do muzyki sie nie nadaje 5.1......

http://www.max24.pl/?a=sklep.view&produkt=16400

w sumie do muzyki to wzmak no ale pasi mi amp. bo mam do podpiecia troche sprzetu dvd odt. CD itp...

aha i ten sony napewno nie ma 5x100 wat

muzyczny_gość myslisz ze padnie? znajomy ma amp. i gra ostro:) tez zalezy jakies firmy jak z allegro to tam pelno tandety