Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Szukam rozwiązania problemu - chciałbym móc posłuchać muzyki w salonie kiedy dzieci/żona pójdzie spać, jak na razie nei bardzo się to daje wykonać z powodu "niosącego się" dźwięku jak to nazywa żona. Salon z częścią sypialnianą łączy korytarz i myślę że może pomóc tutaj odpowiednio dźwiękochłonna kotara zawieszona od sufitu do podłogi. Coś ala kurtyna w teatrze, etc. Kilka warstw materiałów dźwiękochłonnych. Szerokość korytarza około 140cm, wysokość 270cm.

Co myślicie - czy to ma sens?

Gdzie szukać takich rozwiązań, tego typu kotar/kurtyn?

Napisano

Niestety jak zostało wspomniane, to nie rozwiąże w pełni problemu. Ja niestety poszedłbym dalej i powiedział że w ogóle go nie rozwiąże, jeśli chodzi o możliwość spania to musiały by to być naprawdę niskie poziomy, a kurtyna czy inna zasłona w ogóle do izolacji nie służy - izolację akustyczną dają ciężkie, masywne przegrody. Kurtyna tych wymogów nie spełnia.

Owszem, wyłożenie korytarza, ewentualnie też trochę pokoju, zwiększenie tam chłonności akustycznej nieco ograniczy propagację dźwięku w głąb pomieszczenia, ale myślę że efekt będzie niewystarczający. A osobna sprawa, to niskie częstotliwości których zapewne w Twojej muzyce nie brakuje. Ich nic nie ruszy oprócz betonu.

Napisano

Zza takiej kotary będziesz miał dźwięk przytlumiony, bo plusz ograniczy Ci przenikanie wysokich i srednich czestotliwosci.

Coś takiego, dodatkowo podwójnie zszytego używa się w kurtynach teatralnych ograniczając przenikanie dźwiekow między widownią, a szybką zmianą dekoru np na razerach. Ale dziala to w sposób ograniczony. Cisza za kulisami musi być zachowana.

Tak jak Bartek pisze. Drzwi dźwiekochłonne lub zamurować sypialnię :).

Napisano

Wymiana drzwi lub zamórować sypialnię to już są zbyt wysokie koszty :) mnie chodzi o ograniczenie dźwięku o parę-decybeli w dół, jakby było parenaście decybeli w dół to by była bajka. Tylko jak to osiągnąć - myślę o czymś w rodzaju własnie kurtyny teatralnej, czyli wielowarstwowego materiału.

wygrzebałem coś takiego

https://www.moondreamwebstore.pl/zaslony-akustyczne/zaslona-akustyczna-oddzielajaca-pomieszczenia/oddzielajace-pomieszczenia-bialy-moondream-576.html

piszą niby że do 9dB w dół to może dać. Myślę o dwóch takich na lewo i prawo, zeby osiągnąć odpowiednie zmarszczenie materiału (prawie 100% naddatku materiału po długości by było). Niby ma 4 warstwy, w środku "metalizowana podszewka termiczna oraz gruba bawełna), które absorbują fale dźwiękowe i powstrzymują ich rozprzestrzeniania."

no ale robi się nie tania zabawa - 670x2 + karnisz jakieś 100zł pewnie. Pytanie czy to coś da ...

Napisano

Gwarantuję Ci że nie ma żadnych szans żeby to dało 9 dB tłumienia, chyba że w  paśmie częstotliwości 10 kHz. Jakiekolwiek tego typu działania to sa pojedyncze decybele typu 2, może 3... wszystko przez energię przenoszoną przez dźwięk, która jest głównie w niskich częstotliwościach. A tego tak nie ruszysz. Głos ludzki może trochę stłumi, ale zwróć uwagę że zza dowolnej kurtyny też słychać - tylko taki przytłumiony, bo przechodzą właśnie niskie i średnie częstotliwości.

Napisano

Mam okienko na kuchnie , zrobiłem sobie "zatyczkę" tektura po środku , z 2 stron gąbka akustyczna - efekt spadek ~3dB przy nisko-średnich i ~5dB przy średnio-wysokich tonach.

Dodam jeszcze iż taka zasłona to lipa bo jak nie uszczelnisz całego otworu to dźwięk i tak przejdzie , sprawdzałem :D 

Napisano

no tak, rozumiem... niemniej, to nie jest możliwe żeby takie rozwiązanie dało takie wyniki, nie mierzyłeś tego w sposób właściwy - co było źródłem? jakie tło? pomiar różnicy poziomów, już pomijając kwestie źródła, trzeba wykonać w dwóch miejscach jednocześnie (przed i za przeszkodą), wystarczyło minimalnie inne tło albo poziom źródła i już jest coś innego.