Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć! 

Posiadam zestaw KD 5.0 składający się z Heco Aurora 700,  300, Center 30 i amplitunera Yamaha RX V485. Do pełni szczęścia brakuje mi subwoofera i chciałbym poprosić o waszą radę. Wspomniany sprzęt znajduje się pomieszczeniu ok. 35m^2 i używam go głównie do filmów i grania na PS4 ale słucham też dość dużo muzyki używając frontowych kolumn w stereo. 

Budżet do 2tys.zł i jeśli to możliwe to szukałbym czegoś nie tylko do filmów ale też do uzupełnienia basu w muzyce (rzadko słucham w trybie direct). 

Napisano

Cześć.

Jesli szukasz subwoofera, który poza kinem domowym, świetnie sprawdzi się także w muzyce, koniecznie rozważ SVS SB-1000. To wersja zamknięta, która bardzo dobrze radzi sobie w muzyce, jest także wystarczająco mocna do kina domowego. To subwoofer, który nie tylko zrobi dużo hałasu i zatrzęsie pomieszczeniem, ale przede wszystkim wygeneruje wysokiej klasy, dobrze kontrolowany bas jako uzupełnienie kolumn.

Jeśli natomiast wysoka moc, możliwie najniższe zejście basem - Klipsch najlepiej SPl-120. To także bardzo dobry, szybki i mocny subwoofer.

Zapraszam na odsłuchy, wyceny.

Napisano

Szczerze to wziął bym aurore do kompletu. Ten sub został znacznie poprawiony względem starszego music style i jest po prostu wart swojej ceny.

Uniwersalny będzie także elac eq12 z własną rozwiniętą kalibracja.

Polecam

Piotrek

Napisano

Sub od Heco jest ok, ale to raczej model dedykowany do kina domowego. W muzyce zabraknie szybkości, dokładności. Zresztą pomieszczenie jest dosyć duże. Ale zawsze można posłuchać i porównać, wypożyczyć. Nasza jedna z sal odsluchowych ma 30m2, można spróbować porównać. Zapraszam.

Napisano

Q21 - kolega wyżej pisał, że sub ma być tylko uzupełnieniem kolumn frontowych - a sub polecany przez Was "SVS SB-1000 - to wersja zamknięta, która bardzo dobrze radzi sobie w muzyce". 

Niestety suba nie miałem okazji słuchać, ale wyczytałem, że polecany jest do kolumn podstawkowych - bo faktycznie bas do muzy ma niezły.

Ale do sedna a raczej pytania :)

Ja słucham mojej R12 Klipsha tylko do filmów i koncertów DVD/Blu-Ray. Ale jak kiedyś przyszedł kolega na odsłuch tego suba do mnie - to poprosił o puszczenie muzy z subem. Pasmo odcięcia tak ustawiłem by grał tylko w tych niższych częstotliwościach- żeby nie "brzęczał cały czas".  

Moim zdaniem grało to całkiem nieźle, kolega też był pod wrażeniem. Ale czy faktycznie tak jest, że te różnice są aż tak odczuwalne w odsłuchach muzy stereo? oczywiście podobne granice cenowe1,8tyś - 2,2tyś?

Osobiście nie jestem fanem suba do muzyki stereo - więc nigdy specjalnie się tym nie interesowałem - ale jestem ciekaw co sądzicie o tych różnicach w odsłuchach subów  do muzy stereo.

Napisano

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

@GleNinja - ten Klipsch to R-12SW? Myślałem o nim bo parametrami i ceną mi pasuje i ma dobre recenzje/opinie, musiałbym tylko go przetestować. Jesteś ogólnie z niego zadowolony? 

Podpinam pod pytanie kolegi:

8 godzin temu, GleNinja napisał:

Ale czy faktycznie tak jest, że te różnice są aż tak odczuwalne w odsłuchach muzy stereo? oczywiście podobne granice cenowe1,8tyś - 2,2tyś?

Napisano

Jeśli sub ma grać w muzyce ale tak strijte to będzie kosztował. 

Patrzysz w tedy w kierunku rela, velodyne itp. 

Myślę że taki klipsch sprawdzi się bardzo podobnie w stereo co heco.

Heco będzie głębsze uzupełni dolne rejestry a klipsch będzie szybszy. 

Ale obydwa nie do końca zagrają się z kolumnami. 

Piotrek

Napisano (edytowany)

Mat Kuc - jestem bardzo zadowolony z tego suba. Schodzi nisko - w porównaniu z moim starym Magnatem 250 to przepaść :), mocy ma sporo - myślę, że nawet za dużo na 20m2 - ale filmy z tym subem dają sporo frajdy :). Ponieważ moje Jomo C97 mają sporo basu, nie potrzebuje włączać suba do muzy - ale jak kiedyś ze szwagrem testowaliśmy do techno i dance - to szklanki "jeździły" po szybkie  w szafce :) - na dłuższą metę - męczący bas :P

Sub polecony przez S4 Home i kupiony w S4 Home :). Myślę, że w tej cenie R12stka nie ma za wiele konkurencji - a jeśli dodam ydo tego że to sprawdzony sub - raczej z tych niezawodnych wybór nam się zawęża :).

S4 Home - jednym słowem nie ma co świrować z "polecanymi subami pod muzę" bo pójdziemy z torbami? :)

PS. A R12 też wygląda całkiem nieźle na żywo -  (skubany ciężki) :P

13zrfv8.jpg

Edytowano przez GleNinja
dodanie zdjęcia
Napisano

Powiem ci słuchałem kiedyś zestawu opartego o przeciętne monitory. Model który dobrze grał góra i średnica ale mocno kulał na dole. Do niego podłączone były w parze dwa suby rela. To chyba był model T5 ale już nie pamiętam. Tlbyly tak zajebiście ustawione że w muzyce nie słyszałeś suba. Gdybyś wszedł do pokoju z zamkniętymi oczami powiedział byś że grają wielkie kolumny podłogowe. A nie suby. 

Dźwięk był idealnie skomponowany. Oczywiście nie zajęło to 5 minut ich ustawienie tylko wiele godzin odsłuchu ale efekt fenomenalny. 

Tylko te siby znacznie cena przewyższały i kolumny i wzmak i źródło razem. Z tym że zestaw grał jak wiele droższy.

Moim zdaniem w subach do 2k może do 3k nie chce tu dawać konkretnej granicy bo zaraz będą mnie ciągnąć za słowo. 

Ale siby w tych granicach mają swoje ograniczenia w muzyce. Nie do tego były projektowane. Jedne będą wolniejsze drugie płytsze, trzecie barwa źle zestrojone itp. więc moim zdaniem nie do końca warto tak się napalać na suba. W muzyce.

Ja nie używam. W kinie zawsze.

Piotrek