Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Drodzy Forumowicze,

bardzo proszę o rady i sugestie przy zakupie nowego zestawu kina domowego, które będzie grać w domu, w pomieszczeniu ok. 30m2, ale samo rozstawienie sprzętu w kwadracie ok 4,5m2 x 4,5m2 ( z perspektywą mam nadzieję na ok 40m2 w przyszłości za ok 5-7 lat). Budżet to ok. 8000 zł . Zależy mi głównie na relacji cena/jakość więc jestem w stanie coś dołożyć (jeśli cena będzie proporcjonalnie większa do jakości wykonania, dźwięku itp)

Sprzęt będzie wykorzystywany w 60% do filmów 30% muzyka (pop, classic, jazz) i 10% ewentualnie gra na konsoli.

Zależy mi na ciepłym, niemęczącym i nieagresywnym graniu. Kolumny koniecznie z przednim bass-reflexem ze względu na stosunkowo niewielką odległość kolumn od ścian bocznych.

Po analizie dotychczasowych wątków moje wstępne propozycje to:

1.Dali Zensor (2x7)+(2 x 1) + Vocal + Sub E-9F + onkyo TX-NR686

2.Indiana Tesi 561+ 241 + 761 + Basso 840 + (onkyo TX-NR686/denon x2500h)

Ostatnio jeszcze pojawiła się melodika z przednim bass reflexem:

3. Melodika BL40 MKIII + BLC20 + BLS20 + (onkyo TX-NR686/denon x2500h) + subwoofer ??

Chętnie też poznam inne sugestie. Dali obecnie przekracza budżet ale jak powiedziałem mogę budżet zwiększyć i przy "promocji" kupić droższy zestaw o ile są ku temu jakieś argumenty w kontekście moich potrzeb (audiofilem nie jestem).

Instalacja w Białymstoku, na odsłuch mogę też skoczyć do Warszawy.

Z góry dziękuję,

Karol

Edytowano przez karolmar
Napisano

Witaj.

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje, pozostałbym przy amplitunerze Onkyo TX-NR686. To mocny, nowoczesny amplituner, który sprawdzi się w Twoim systemie bardzo dobrze. Ewentualnie jako alternatywa zwróciłbym uwagę na Yamaha RX-V685 oraz Marantz SR5013. Yamaha jest bardziej kinowa, efekciarska. Marantz natomiast to klasa wyżej, urządzenie które pokaże wyraźnie wyższą klasę szczególnie przy odsłuchu muzyki. Dodatkowo wspomniane powyżej amplitunery Yamaha i Marantz mają wyjścia pre-out, które ewentualnie w przyszłości pozwoli na podłączenie zewnętrznej końcówki mocy lub wzmacniacza zintegrowanego (musi to być model z wejściem na końcówkę mocy). Za kilka dni będzie zmiana ceny amplitunera Marantz, będzie bardziej korzystna.

Kolumny - brałbym pod uwagę dwa rozwiązania - wspomniane Dali Zensor 7/1/Vokal lub Heco Aurora 700/300/Center 30. Obydwa zestawy bez żadnego problemu bardzo dobrze nagłośnią Twoj salon. Wybór to kwestia indywidualnych preferencji. Natomiast jako subwoofer zastosowałbym SVS SB-1000. To bardzo mocny subwoofer, jednak najważniejsza jest jego szybkość i dokładność. To subwoofer, który także bez kompromisów wykorzystamy podczas odsłuchu muzyki.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy i wyceny.

Napisano

Cześć,

W tym przypadku z wyborów podanych przez Ciebie zdecydowanie Onkyo + Zensory.

Ze swojej strony dodał bym tylko jeszcze nieco inny system mocniejszy, bardziej przestrzenny mianowicie Yamahe 685 + Magnat Quantum 725 lub Monitor Audio Bronze 6.

Zapraszam na odsłuchy i po wypożyczenie sprzętu.

Piotrek

Napisano

Dziękuję serdecznie za rady,

już praktycznie decyduję się na Zestaw Dali + subwoofer SVS,

chcę tylko dopytać się i poradzić,

czy przy moich preferencjach na tył nie byłoby lepiej zainwestować w głośniki bipolarne np. Melodika BLS20? Czy dla laika da się odczuć zauważalną różnicę między nimi a frontami Dali przy filmach?