modzel116 Napisano 17 października 2018 Napisano 17 października 2018 Witam, Staram się zrozumieć trochę więcej jak działa moc wzmacniacza względem kolumn i przychodzi mi na myśl kilka pytań: Czy można podłączyć do jednej końcówki mocy dwie kolumny? Co wtedy się stanie, będą grały ciszej o 50%? Muszą mieć taką samą implementację? Odpisz, cytując
nowy78 Napisano 17 października 2018 Napisano 17 października 2018 Ad 1. Tak, o ile ich wypadkowa impedancja nie jest mniejsza niż dopuszcza producent wzmacniacza. W przypadku kolumn rozważamy tylko połączenie równoległe (ze względu na zwrotnice), więc będzie ona równa (Z1*Z2)/(Z1+Z2). Ad 2. Teoretycznie natężenie dźwięku wzrośnie o 3 dB, bo moc oddawana ulegnie podwojeniu (o ile kolumny będą takie same i połączone równolegle). W praktyce, ze względu na niezerową impedancję wewnętrzną wzmacniacza nie uzyska się jednak podwojenia mocy. W każdym razie będzie nieznacznie głośniej. Ad 3. Nie. Odpisz, cytując
S4Home Napisano 18 października 2018 Napisano 18 października 2018 A pytanie bardziej praktyczne: Co chcesz do czego podłączyć i po co? Odpisz, cytując
nowy78 Napisano 18 października 2018 Napisano 18 października 2018 Oo.. zauważyłem, że chyba ze względu na późną porę źle przeczytałem punkt 3 - a mianowicie impedancję (wydawało się to naturalne w odniesieniu do wcześniejszych pytań). W takim razie muszę zapytać o implementację czego chodzi? Odpisz, cytując
Recommended Posts