Kacperrr Napisano 19 października 2018 Udostępnij Napisano 19 października 2018 Witam Chcialbym kupic pierwszy wzmacniacz + kolumny podstawkowe. Budzet 1000zl. Raczej uzywany sprzet. Pokoj kwadratowy 9m2. Mebloscianka ze stolikiem rtv gdzie beda staly kolumny a naprzeciwko kanapa. Wzmacniacz ma byc poodlaczony do komputera ale dobrze gdyby dalo rade podlaczyc jednoczesnie do telewizora. Pilot mile widziany ale nie konieczny. Muzyka tekno, rock, hip hop. Jestem kompletnie zielony w temacie. Wizualnie podoba mi sie Yamaha ax 500. Marantz. Pioneer i Technics rowniez. Co polecicie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yattaman Napisano 19 października 2018 Udostępnij Napisano 19 października 2018 Mam w domu Yamahę o model wyższą (AX-700), do tego CDX-596 i dla mnie ten zestaw gra w punkt. Szczególnie dla wielbicieli głębokiego basu (yamaha jest z tego znana). Do powierzchni Twojego pokoju AX-500 wystarczy z dużym zapasem. Przy muzyce, której słuchasz i budżecie, którym dysponujesz - poszedłbym (wiem, zaraz polecą na mnie gromy...) do tego w kolumny od Tonsila, np. któryś model Altona, Mildtona, Altusa (w tej kolejności). Czemu tak egzotyczny zestaw? 1. Testowałem takie zestawienie i przy disco, rocku (myślę, że techno też) sprawdzi się idealnie. Nie słuchasz wyrafinowanej muzyki elektronicznej, jazzu lub innych gatunków, gdzie bardzo istotne są jakieś szczególiki... (przepraszam, że tak uważam, ale to tylko moje zdanie). Szczególnie, że jak mniemam masz zamiar słuchać muzyki z kompa, czyli skompresowanej (czyli audiofilem nie jesteś). W rocku i dicho (nie oszukujmy się) chodzi najbardziej o bas i moc, a do tego te kolumny będą bardzo dobre. 2. Kolumny te można kupić w korzystnej cenie, jest ich dużo na rynku w różnym stanie. Jeśli masz trochę zdolności manualnych, nie odrzucaj od razy tych lekko zużytych (najczęściej piankowe zawieszenia w głośnikach - za psie pieniądze można je zregenerować samemu, ew. zlecić to komuś), a cenę można wtedy bardzo wynegocjować. Tonsil nadal istnieje i są dostępne części zamienne, to tak na przyszłość, albo gdybyś chciał je dopieścić. 3. W moje ocenie (i nie tylko mojej) mają bardzo fajny wygląd (szczególnie bez maskownic), który idealnie pasuje do Yamahy AX... - podobny okres produkcji. Miny znajomych, którzy kpiąco traktowali Tonsila, zaraz po wejściu do mojego pokoju (a po uruchomieniu takiego zestawu szczególnie) - bezcenne:) 3. Można dorzucić tu jeszcze aspekt sentymentalny - poczuj się trochę, jakbyś ratował niepowtarzalny polski sprzęt z epoki, która bezpowrotnie (i słusznie) minęła 4. Jest wielu fanów Unitry/Tonsila, jeśli kolumny dopieścisz, będziesz o nie dbał, w przyszłości nie będziesz miał problemu z ich zbyciem (cenę trzymają), a Yamaszkę (która też w tym modelu cenę trzyma) wyposażysz w coś z wyższej półki (odłożysz kasę, dojrzejesz muzycznie do jazzu, czy coś tam innego się stanie). Taki jest mój (osobiście sprawdzony) pomysł na pierwsze fajne stereo do wymienionych gatunków muzyki. A co do kolumn, które pewnie wzbudzą burzliwą dyskusję, to chętnie zapoznam się z "o niebo lepszymi" (uwzględniając postawione warunki) w granicach cenowych do 400-500 zł. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperrr Napisano 19 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 października 2018 Wielkie te kolumny. Nie bardzo mam miejsce na takie. Nie przemyslalem tego ze starsze kolumny sa wieksze. Potrzebuje czegos o maksymalnej szerokosci 28cm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yattaman Napisano 19 października 2018 Udostępnij Napisano 19 października 2018 Żeby był bas, musi być i średnica głośnika niskotonowego... Zobacz mniejsze modele, np. Mildton 70 ma tylko 33 cm szerokości, może się zmieścisz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperrr Napisano 19 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 października 2018 Na stoliku rtv wejdzie max 28cm. Moge jedna kolumne ustawic na stoloku a druga wyzej na komodzie. Jakie jeszcze wzmacniacze w tej cenie (ok.500) sa godne uwagi? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 19 października 2018 Udostępnij Napisano 19 października 2018 (edytowany) A ja polecam SMSL Q5pro . Ma bardzo małe wymiary, lecz gra naprawdę poważnym i dobrym dźwiękiem. Może zawstydzić niejeden kilkakrotnie droższy wzmacniacz pełnowymiarowy. Do tego jest bardzo dobrze wykonany. Łatwo go podłączyć do komputera po USB i innych źródeł cyfrowych. Ten sklep daje gratis przejściówki wtyczki pasujące w naszym kraju. Warto do niego podłączyć naprawdę dobre kolumny. Do tego kolumny np. : https://allegro.pl/monitory-kolumny-elac-cl-82-i7609464556.html https://allegro.pl/kultowe-kolumny-alr-entry-4-ideal-wawa-odsluch-i7616560943.html https://allegro.pl/infinity-rse-emit-k-wstegowy-tweeter-i7437669636.html https://allegro.pl/brytyjskie-kolumny-podstawkowe-monitory-kef-iq3-i7592615146.html https://allegro.pl/bose-acoustimass-5-ii-red-line-audiofeel-studio-i7622200894.html https://allegro.pl/kolumny-stacjonarne-infinity-beta-40-i7615502471.html Edytowano 19 października 2018 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperrr Napisano 20 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 października 2018 Wzmacniacz musi mi sie podobac a ten mi sie nie podoba. Chyba zostane przy ax 500/700. Tylko jakie podstawi do tego wybrac. Tannoy m1? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 20 października 2018 Udostępnij Napisano 20 października 2018 Będzie pasowało tj. Yamaha z tannoyami M1. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperrr Napisano 20 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 października 2018 Najladniejsza jaka obecnie znalazlem. Warto? https://allegro.pl/yamaha-ax-700-banany-swietny-wzmak-i7592957499.html A co jeszcze do powiedzmy 800zl dobrze zgra sie z yamaha? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 20 października 2018 Udostępnij Napisano 20 października 2018 Lepsze by były M2 lub M2.5. Do M1 przydał by się subwoofer. Ewentualnie M3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperrr Napisano 20 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 października 2018 Na podlogowe narazie brak miejsca. Znalazlem takie cos: https://www.olx.pl/oferta/kolumny-glosnikowe-tannoy-m-2-5-CID99-IDvqDZV.html#173315b683 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 20 października 2018 Udostępnij Napisano 20 października 2018 To są najlepsze kolumny z rodziny Mercury M. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperrr Napisano 20 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 października 2018 Cos poza tannoy m2, m2.5w tym przedziale cenowym jest godne uwagi? A czy sie rozni m 2.5 od Tannoy Mercury MX2 ? Ktore sa lepsze? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 20 października 2018 Udostępnij Napisano 20 października 2018 MX2 to nowszy model. Dla jednych niezbyt udane, a dla innych po prostu brzmiące inaczej. Raczej nie do tej Yamahy. Chyba ich problem polega na tym że wymagają wzmacniacza wyższej klasy, a seria Mercury M była zbudowana do współpracy z tanim sprzętem. Paradoksalnie z tym wzmacniaczem który Ci się nie podoba powinny zagrać lepiej . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperrr Napisano 20 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 października 2018 Rozumiem. Zamowilem wlasnie ax 700. Chyba zostane przy tannoy m2 badz m2.5 chyba ze jest jeszcze cos godnego uwagi? Narazie bede chial podlaczyc wzmacniacz do komputera. Jakie kable kupic? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 20 października 2018 Udostępnij Napisano 20 października 2018 W jakim sensie jakie ? Chodzi Ci o kable jakimi masz podłączyć komputer do wzmacniacza ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperrr Napisano 20 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 października 2018 Tak. Oraz kolumny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 20 października 2018 Udostępnij Napisano 20 października 2018 Jeśli chodzi o kolumny to na początek ( lub docelowo ) kup przewody miedziane o przekroju 1,5 - 2,5 mm kw.. Do podłączenia również nie zaczynaj od jakichś zwyczajnych, miedzianych kabli. We wzmacniaczu masz wejścia RCA a z drugiej strony sam chyba wiesz jakie masz wyjście dźwięku z komputera. Najpewniej jack 3,5 mm. Lepiej aby przewód nie był zbyt długi. Sporo zależy od jakości karty dźwiękowej. Jeśli jest kiepska to za jakiś czas trzeba pomyśleć o jakimś DAC-u, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperrr Napisano 21 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 października 2018 Okej dziekuje za pomoc. Ax 700 zamowione szukam tannoy m 2.5. Mam jeszcze pytanie. AX 700 ktore zamowilem jest na wtyki bananowe czy musze je dokupic? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yattaman Napisano 21 października 2018 Udostępnij Napisano 21 października 2018 Nie, możesz podłączyć tradycyjnie obrane z izolacji przewody. Gratuluję sprzętu, zagra pięknie. Miłego odsłuchu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperrr Napisano 21 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 października 2018 Dzieki za odpowiedz. Chyba zmowie 2x2.5m glosnikowe Melodika MDC2250 oraz jack3.5/2xRCA Melodika MDMJ2R25. Bedzie dobrze? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 21 października 2018 Udostępnij Napisano 21 października 2018 (edytowany) Niekoniecznie. Dlatego radziłem kupić na początek jakieś tanie kable, żebyś wiedział w jaki kierunku chcesz doszlifować dźwięk. Te Melodiki raczej go złagodzą. Trudno mi powiedzieć jak będziesz odbierał ten dźwięk i jak to zagra. Przy M2.5 może będzie dobrze, przy M2 raczej nie. Jeśli kupisz inne kolumny ostatecznie to może być różnie. Właściwe kable najlepiej dobierać jak masz sprzęt który gra u ciebie już jakiś czas i go znasz dobrze. Edytowano 21 października 2018 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperrr Napisano 21 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 października 2018 Kolumny jutro maja byc wyslane takze raczeja zostaja m2.5. Ale chodzi o kable glosnikowe? Bo czytalem ze jack/rca juz nie ma takiego znaczenia. Czyli wziac jakie za 7zl/mb? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 21 października 2018 Udostępnij Napisano 21 października 2018 Myślę że wystarczą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperrr Napisano 21 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 października 2018 Jest sens kupic DACa? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts