Skocz do zawartości

Porada Jakie kolumny do Yamaha CR 440

Recommended Posts

Napisano

Witam wszystkich, mam nadzieję że temat zamieszczam w dobrym dziale. Więc tak posiadam od nie dawna piękny amplituner Yamaha CR 440 i Altusy 300. Przeprowadziłem się i powstał problem ponieważ pokój w którym teraz słucham muzyki ma ok. 12 m kwadratowych. Wymiary ścian to 2,90 na 4,20. Nie krzyczcie proszę, wiem że altusy mają tutaj średnią opinię i wiem że to zdecydowanie za małe pomieszczenie ale kiedy je kupiłem miałem do dyspozycji 25m kwadratowych i Technicsa DX 930. Chciałbym abyście polecili mi jakieś kolumny podłogowe bardziej odpowiednie do tego amplitunera i metrażu. Co do gustu muzycznego to słucham sporo Budki Suflera, Perfectu, ogólnie polskiej muzyki. Ale uwielbiam też Nightwisch, Within Temptation, Metallica więc zahaczam też o mocny rock i metal. W Altusach podobały mi się wysokie tony to że muzyka jest bardzo wyraźna, ale teraz zaczęło mnie to męczyć a z racji małego pomieszczenia to wydaje mi się że bas uciekł do sąsiada. Dopiero przy większej głośności fajnie go czuć ale nie o to mi chodzi. Myślałem o Tonsilach Maestro III co sądzicie ? Jakie kolumny będą tu odpowiednie ? Budżet to 1600 zł 

Napisano

Cześć,

znacznie lepszą opcją będzie Pylon Audio Pearl 25, które bardzo dobrz sprawdzą się w połączeniu z Twoim wzmacniaczem. Jeśli lubisz bardzo swobodny, trochę efektowny dźwięk z wyraźnie wyeksponowanymi skrajami pasma, spójrz na STX Electrino 150 oraz troszeczkę droższe Magnat Shadow 207.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy i wyceny.

Napisano (edytowany)

Hej, dziękuję za propozycje sprzętu. Zaraz je sobie przybliżę, ale co do odsłuchu to mieścicie się w Pabianicach ? Troszkę daleko od mojego miasta 300 pare km, ale pewnie warto było by się wybrać więc zapytam się też czy do odsłuchy można zabrać swój amplituner ?  Poczytałem i pooglądałem proponowane kolumny i oczywiście biorąc też pod uwagę mój gust to Magnat Shadow 207 jest piękny i na niego mógł by paść wybór. Tylko czy pokój nie jest za mały na te kolumny ? Chociaż Pylony też całkiem całkiem i Polskie... ale z tego co widzę to 2 drożne.

Edytowano przez Artur Lisek