Skocz do zawartości

Amp, wzmacniacz lub "all in one" do Wharfedale Diamond 11.1

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam,

Wszedłem w posiadanie owych głośników, ale nie miałem szans ich odsłuchać (prezent, choć długo dobierany na podstawie opinii w necie ;)). Oczywiście chciałbym nabyć do nich źródło, poza okazjonalnymi płytami głównie, pliki MP3 i Flac a reszta rodzinki życzyłaby by sobie przesyłanie muzyki w sieci, internetowe radia i możliwość przesłania dzwięku z PS3. Ze staroci został mi odtwarzacz CD Technicsa SL 590, czyli raczej nic specjalnego, ale mam do niego sentyment :)kupiłem go za pierwszą wypłatę ;) no i może mi służyć za źródło dla CD.

Mam mało, żeby nie powiedzieć bardzo mało miejsca na sprzęt, dlatego najpierw była opcja all in one np. Pioneer xc-hm86d, potem amplituner np. Onkyo TX 8150, ale że akurat mi najbardziej zależy na jakości to biorę też pod uwagę jakiś nieduży wzmacniacz (używany też,, może NAD 315, może Rotel ) i z czasem dokupienie odtwarzacza strumieniowego. Słuchać będę z odległości 2.5 metra, nie zależy mi na głośności i basie, natomiast lubię detaliczność, melodyjność i szeroką scenę o ile można z tych głośników i takim pomieszczeniu to uzyskać. Chciałbym uniknąć sprzętu grającego skrajnymi  pasmami. Słucham rozmaitej muzyki, synthpopu, popu i  rocka.

Czy ktoś z Was miał możliwość posłuchać tych kolumienek i może mi pomóc dokonać wyboru sprzętu ???   budżet to 1800 ale może uda mi się wyciągnąć na 2200zł, nie mam zamiaru rozbudowywać zestawu. Chciałbym adekwatnie do ceny/możliwości  kupić raz a dobrze na parę lat..

pokój z aneksem 20m.JPG

Edytowano przez seb.s
Napisano

Witaj,

jeśli amplituner sieciowy, to wybieraj pomiędzy Yamaha R-N602, Onkyo TX-8250 oraz Pioneer SX-N30AE. Yamaha jest mocna, energiczna, bardzo dynamiczna, wyraźnie eksponuje skraje pasma. Onkyo i Pioneer to spokojniejsze, bardziej równe, dokładne granie. Każdy z powyższych amplitunerów dobrze zagra z Twoimi kolumnami. Alternatywą natomiast jest dobry wzmacniacz, tutaj proponowałbym integrę NAD C326 BEE, która w połączeniu z Wharfedake zagra lepiej niż amplitunery. Funkcje sieciowe natomiast uzyskasz, podłączając odtwarzacz Yamaha WXAD-10. Zestaw taki u nas mieści się w założonym budżecie, a moim zdaniem to najlepsze dźwiękowo i funkcjonalnie rozwiązanie.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy.

Napisano

Cześć,

Wiem że zależy Ci na jakości. Ale przy tych kolumnach nie będzie specjalnej różnicy w jakości.

Na pewno zdecydowanie lepiej zagra NAD 326BEE a sieć załatwisz przez Yamaha WXAD10. Jak chcesz wszystko w jednym to moim zdaniem ciut lepiej zagra z Yamaha RN602.

Piotrek

Napisano

Witam,

dziękuję za rady i opinię. Chyba raczej amplituner z DACem i usługami sieciowymi byłby dla mnie lepszym rozwiązaniem, zwłaszcza że podłączyłbym przez usb dysk z FLACami.. Poszukam jeszcze lokalnie miejsca do odsłuchu tego eko NADa i Pioneera HM86  ..od skrajności do skrajności ;)  Mam jeszcze propozycje Camridge ale ta firma  mnie jakoś nie przekonuje, przynajmniej  to co jest w moim zasięgu finansowym.

pozdrowienia