Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Czego szukam: amplituner sieciowy oraz kolumny podstawkowe - ewentualnie zestaw mini stereo lub all-in-one

Budżet : do 2500zł

Stan sprzętu : Nowy

Pomieszczenie : prostokątny salonu z kuchnią (16m) - będzie stać naprzeciwko kanapy, w prawej części poniższego rzutu:

695442073_Zrzutekranu2018-11-7o14_19_36.png.82719a53d302d77b95572551ff750bb3.png

Źródło:  Deezer (320kps) - to najczęściej, radio FM (koniecznie!), radio internetowe (najrzadziej). Na CD zupełnie mi nie zależy, nie korzystam (gdybym miał w przyszłości - to prędzej zgrane do FLAC i puszczane po sieci)

Funkcjonalności - mile widziany AirPlay (ale nie niezbędny). Miło by było mieć wejście optyczne, żebym podpiął telewizor. Do tego obsługa wspomnianego Deezera i radia internetowe które mogę sobie zaprogramować jako jakiś kanał i wygodnie odpalać pilotem, jak pozostałe stacje FM

Muzyka - instrumentalna, rock (metal i progresywne też), elektroniczna 

Biorę pod uwagę:

Yamaha Pianocraft N470 z kolumnami NOTA240 lub coś podobnego (brak wejście optycznego, ale tutaj jakiś DAC i z telewizora powinno ładnie iść)

Yamaha RN303 z kolumnami NOTA260

Rozważałem też takie ustrojstwo jak Revo Supersystem (https://revo.co.uk/products/supersystem/) - rozmiarowo bardzo w porządku, ale podejrzewam że różnica w jakości dźwięku spora w stosunku do wyżej wymienionych...

Zastanawiam się, czy nie umyka mi coś, jeśli chodzi o wybór sprzętu (Yamaha o tyle wygodna, że mam możliwość je przesłuchać za kilka dni, oba warianty). Na korzyść Pianocrafta są jego kompaktowe rozmiary i wydaje mi się taki bardziej... odpowiedni dla mniejszego pomieszczenia (a i prądu ciągnie mniej - ja wiem, że to są kilkuzłotowe sprawy i tak dalej, ale też działa to na moją wyobraźnię). Z drugiej strony ma napęd CD który w ogóle nie jest mi potrzebny - co jest lekkim marnotrastwem. 

Może jest coś wyraźnie lepszego/wartego zainteresowania w tym pułapie cenowym? (gdzie najważniejsze dla mnie jest albo odtwarzanie Deezera z urządzenia, albo stream po airplay + kwestie radiowe)

Napisano

Dzień dobry,

biorąc pod uwagę Twoje preferencje, wielkość salonu oraz założony budżet, zaproponowałbym zestaw zbudowany na bazie amplitunera sieciowego Yamaha R-N402D, który połączyłbym z kolumnami Magnat Shadow 203, Heco Aurora 300 lub polską konstrukcją Pylon Audio Pearl Monitor. Pewną alternatywą dla elektroniki Yamaha jest amplituner Pioneer SX-N30AE. Brzmieniowo to trochę spokojniejszy charakter, bardziej dokładny i analityczny. Yamaha ma system MusicCast, Pioneer natomiast stawia na systemy otwarte typu google chromecast i DTS Play:Fi.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy i wyceny.

Napisano

Dziękuję za sugestie. Dzisiaj  dotarła do mnie jedna rzecz, o której w ogóle nie pomyślałem wcześniej - kolumny będą musiały stać u mnie blisko ściany - odpada więc bass reflex z tyłu (a wszystkie proponowane kolumny - melodika, magnat, heco, pylon) takowy mają. 

Czy w związku z korektą wymagań, macie może jakieś sugestie co do kolumn (dla jednego z dwóch ampli z tego wątku, czyli yamahy i pioneera).

Z dostępnych gotowcow widziałem yamahe n303 z kolumnami Elac Debut 2.0 B6.2 (lekko ponad moj budzet, ale akceptowalnie)

Czy to dobra propozycja (i do tego jednak 303 a nie 402, budżet).

Czy do Pioneera SX-N30AE możecie polecić jakieś kolumny bez bas reflexu z tyłu?

Napisano

Jeśli kolumny rzeczywiście będą stały ciasno przy ścianie, przedni bass-reflex będzie rozwiązaniem bezpieczniejszym. W takim przypadku moje propozycje do wspomniane przez Ciebie Elac 2.0 B6.2 oraz Indiana Line Tesi 261. Obydwie konstrukcje jak najbardziej proponuję połączyć z amplitunerem Pioneer SX-N30AE. 
Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny takich zestawów.

Napisano
2 godziny temu, Q21 napisał:

Jeśli kolumny rzeczywiście będą stały ciasno przy ścianie, przedni bass-reflex będzie rozwiązaniem bezpieczniejszym. W takim przypadku moje propozycje do wspomniane przez Ciebie Elac 2.0 B6.2 oraz Indiana Line Tesi 261. Obydwie konstrukcje jak najbardziej proponuję połączyć z amplitunerem Pioneer SX-N30AE. 
Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny takich zestawów.

W jaki sposób mogę się skontaktować w sprawie odsłuchu i wyceny?

Napisano

Nie prawda.

Bass teflex nic tu nie zmienia. To mit powielany na forum od lat. Kolumny postawione blisko ściany grają tak samo z przednim i tylnym wylotem.

Chyba że ten tylni jest blokowany, ale to już skrajność.

Polecam zastosować absorbery i nie przejmować się tym.

Zresztą spróbuj w domu:)

Piotr