Gawron Napisano 11 listopada 2018 Udostępnij Napisano 11 listopada 2018 (edytowany) Witam wszystkich, Jestem tu zupełnie nowy. W temacie audio też jestem zupełnie nowy. Sprzęt audio dostałem w spadku. Sprzęt: Kolumny IQ level 5 Wzmacniacz Kenwood DA-9010 Czytnik plyt Kenwood DP-X9010 Problem jest jednak z głośnikami wysoko tonowymi w kolumnach. Trzeszczą obydwa dość wyraźnie. Zasadniczo psuje to cała przyjemność słuchania. Co może być przyczyną? Gdzie i jak szukać problemu? A z innej beczki prosił bym o określenie jakiej klasy to jest sprzęt. Edytowano 11 listopada 2018 przez Gawron . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemysław Czarny Napisano 11 listopada 2018 Udostępnij Napisano 11 listopada 2018 Trzeszczy czy brumi? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawron Napisano 11 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 listopada 2018 Trzeszczy. Im głośniej tym bardziej. Prawa kolumna minimalnie bardziej niż lewa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 11 listopada 2018 Udostępnij Napisano 11 listopada 2018 Wysokotonowce najłatwiej spalić, jezeli odkręcisz wzmacniacz do końca to generowany poziom zniekształceń jest tak duży że dość łatwo spalić głośnik wysokotonowy - one przyjmują za pośrednictwem zwrotnicy najmniej z całego wzmocnienia ale i tak to wystarczy. Zwykle w kolumnie moc wysokotonowce jest kilkukrotnie mniejsza od głośnika nisko/ średnio-tonowego i to tez ma wpływ na łatwość uszkodzenia. Ewentualnie sygnał podawany przez CD jest zbyt mocny i przesterowujesz wzmacniacz na dość niewielkim poziomie głośności. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 listopada 2018 Udostępnij Napisano 12 listopada 2018 Prowadzimy serwis audio. Jak masz blisko to podeślij nam wzmacniacz i kolumny. Sprawdzimy i wycenimy. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawron Napisano 12 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 12 listopada 2018 Ciekawostką jest to że przypadkiem gdy włożyłem jakaś tam płytę to 90% utworów szło ładnie i nie trzeszczały. Może płyta była inaczej nagrana. Słyszałem że podobno problem może być również w zwrotnicach w kolumnach. Ale żeby obydwie naraz... Pewnie kiedyś ktoś za głośno faktycznie puścił muzykę i się zniszczyły wysoko tonowe. Albo coś we wzmacniaczu... Jak sam do tego nie dojdę to pewnie faktycznie oddam do serwisu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 listopada 2018 Udostępnij Napisano 12 listopada 2018 Jeśli z CD działa dobrze to może to być po prostu wejście we wzmaku. Wówczas kolumny są sprawne. Koszt naprawy niewielki Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawron Napisano 14 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 listopada 2018 Podłączyłem do wzmacniacza telefon kablem do wejścia analogowego, puściłem muzykę i nie trzeszczą kolumny. Czyli to nie głośniki. Albo coś jest na wejściu optycznym we wzmacniaczu albo z CD? Dobrze kombinuje? Spróbuję jeszcze podpiąć CD cinchami do wzmacniacza i jak będzie ok to będę wiedział że to nie CD tylko wzmacniacz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 listopada 2018 Udostępnij Napisano 14 listopada 2018 Dobrze kombinujesz. Dobrze że ci pomogłem. A więc serwis gdybyś chciał to naprawic nie będzie drogi. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawron Napisano 14 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 listopada 2018 (edytowany) Po podłączeniu CD do wzmacniacza wejściem analogowym dalej trzeszczy na wysokich tonach. A tak jak pisałem wcześniej z innego źródła dzwieku do wzmaka kablem analogowym gra czysto. Czyli to może być problem z CD. Ma ktoś jakiś pomysł co w nosniku płyt może być nie tak że te wysokotoniwe trzeszczą? Edytowano 14 listopada 2018 przez Gawron Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 14 listopada 2018 Udostępnij Napisano 14 listopada 2018 Spróbuj podłączyć pod inne gniazda, tylko nie pod phono bo to tylko pod gramofon. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawron Napisano 14 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 listopada 2018 Próbowałem już pod wszystkie poza właśnie phono. I optycznie i analogowo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 listopada 2018 No to CD do serwisu. Może walnięty przetwornik, albo laser. Ale skoro po optyku też trzeszczy to laser. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawron Napisano 15 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 listopada 2018 Dzięki bardzo za pomoc. Jak nie znajdę żadnego gednego serwisu w mojej okolicy (Kraków) to zrobię sobie wycieczkę do Was. Jak przyczyną zostanie usunięta napiszę na forum Pozdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 listopada 2018 Udostępnij Napisano 15 listopada 2018 Jeden z nas jeździ z Krakowa codziennie. Naoisz a na pewno się dogadamy. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts