michaloos12 #1 Napisano 29 sierpnia 2008 Witam!!!Z góry prosze o wyrozumialosc, ale jestem laikiem w tych sprawach. Prosze aby ktos mi wytlumaczyl co to jest subwoofer aktywny, do czego on sluzy. Oraz to, jaki subwoofer bylby najleprzy dla mojego amplitunera:http://www.allegro.pl/item415807102_philip...ino_domowe.htmlZ gory dziekujePozdrawiam!!!! Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pirs #2 Napisano 29 sierpnia 2008 Witam.Tutaj masz opis Subwoofera: Subwoofer Dodatkowy moduł zawierający głośnik niskotonowy, będący uzupełnieniem systemów nagłośnienia wielokanałowego, najczęściej zestawów kina domowego. Rolą subwoofera jest odtwarzanie dźwięków o najniższych częstotliwościach (z reguły w granicach 20-200 Hz). Jego wykorzystanie daje, ceniony podczas projekcji filmowej, efekt drżenia ścian, podłogi i mebli. Subwoofery są szczególnie przydatne w aparaturach audio o ograniczonej mocy stosowanych w małych pomieszczeniach i samochodach. W tego typu miejscach dźwięki o niższych częstotliwościach są szybciej tłumione od dźwięków o wyższych częstotliwościach. A tutaj subwoofer aktywny:Moduł głośnikowy zawierający przetwornik niskotonowy i zasilający go wzmacniacz mocy. Takie urządzenie sterowane jest sygnałem liniowym z dedykowanego wyjścia wzmacniacza lub amplitunera. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
michaloos12 #3 Napisano 29 sierpnia 2008 dzieki za info. jeszcze tylko jaki bylby najleprzy sub do mojego amplitunera:http://www.allegro.pl/item415807102_philip...ino_domowe.htmlPozdrawiam!!! Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pirs #4 Napisano 29 sierpnia 2008 Nie można tak z góry określić jaki sub.Nic nie piszesz o wielkości pokoju,pozostałych głośnikach itd.Bez tych informacji nie można nic sensownego doradzic. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
michaloos12 #5 Napisano 29 sierpnia 2008 pokoj ma ok 17m2, a glosniki to 2 Unitry 70W Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
armi #6 Napisano 29 sierpnia 2008 a jaki masz budżet na ten subwoofer ? basu Ci w stereo brakuje czy będziesz całe kino 5.1 budował - jak będziesz budował to jakie satelity i centralny bierzesz pod uwagę ? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
michaloos12 #7 Napisano 29 sierpnia 2008 jak narazie mnie interesuje tylko sub. a budzet to tak kolo 100zl...a tak jesli bym sie w przyszlosci zdecydowal na 5.1 to co bys najlepiej proponowal???...i tak w roli sprostowania to satelity to sa.....?????))sorki ale jestem w tym totalnie zielony Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RoRo #8 Napisano 30 sierpnia 2008 Satelity to małe kolumny, pełniące w kinie domowym rolę kolumn efektowych - uzupełniających (tylnych lub bocznych i tylnych, w zależności od ilości kolumn w systemie: od 5 do 7).W przypadku systemów, składajacych się z subwoofera i małych kolumn - są to właśnie te małe kolumny.Opis może łopatologiczny, ale chyba jasny Zapraszam na stronę AUDIO - FAQhttp://www.audio.com.pl/index.php?page=faq&katId=8tam znajdziej pełniejsze wyjaśnienia dotyczące kolumn, subwooferów i nie tylko ...Co do kwoty 100zł - za te pieniądze dźwięk będzie ....hm dziwny. Możesz kupić jedynie bezfirmowe wynalazki, robiące dużo hałasu (a może i nie będą nawet zbyt głośne, bo pojawią się spore zniekształcenia...). Wg mnie absolutnie, najniższe minimum (sorry za zbitek określeń, ale miało być dobitnie) to 200zł, a ja sugerowałbym raczej coś od 300zł (choćby Tonsila A40) Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
michaloos12 #9 Napisano 30 sierpnia 2008 No dzieki za te informacje, oraz strone. Pozdrowienia!!! Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach