kolofaza Napisano 4 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2018 Cześć, pytanie techniczne: Onkyo TX-8270 posiada przetwornik 32/384 model TX-8250 ma 32/768 a oba są wstanie odtwarzać pliki DSD 5,6 lub np. FLAC 24/192 czy to ma jakiś sens? Gdzie np. Yamaha R-N803D ma przetwornik 24/192 i potrafi odtwarzać pliki DSD 5,6 lub np. FLAC 24/192 i to wydaje się mieć sens. I co wybrać Onkyo tx-8270, tx-8250 czy Yamaha R-N803D z teoretycznie słabszym przetwornikiem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalik1 Napisano 4 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2018 A jakiej muzyki słuchasz ? Może bardziej kieruj się barwa dźwięku Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikuss Napisano 4 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2018 najlepiej posłuchaj yamahy i onkyo - zupełnie inne brzmienie. ja po odsłuchu w salonie bylem pewny yamahy a w domu to onkyo zagralo duzo lepiej - dla mnie oczywiscie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalik1 Napisano 4 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2018 13 minut temu, bikuss napisał: najlepiej posłuchaj yamahy i onkyo - zupełnie inne brzmienie. ja po odsłuchu w salonie bylem pewny yamahy a w domu to onkyo zagralo duzo lepiej - dla mnie oczywiscie Ja miałem to samo dźwięk z Yamahy za ostry w Onkyo jakoś bardziej ocieplony. Musisz patrzeć pod muzykę którą słuchasz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 4 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2018 To tylko cyfry nic nie mówiące i klasie dzwięku i przede wszystkim charakterze brzmienia. Obydwa modele Onkyo grają podobnie, bardziej spokojnie, dokładniej, plastyczniej niż Yamaha, szczególnie w stosunku do modelu R-N602. „602” to bardziej efektowne, otwarte, ekspresyjne granie z wyraźniej wyeksponowanymi skrajami pasma. Trochę inaczej wygląda sprawa z R-N803D. To wyższej klasy amplituner, zbudowany na bazie klasycznego wzmacniacza A-S701. Nadal to brzmienie ofensywne, ale bardziej wypełnione i plastyczne. Dodatkowo „803” ma system kalibracji akustyki pomieszczenia. Zapraszam serdecznie na odsłuchy i wyceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolofaza Napisano 5 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 grudnia 2018 Panowie dziękuję, ale w ogóle nie odpowiedzieliscie na moje pytanie. Pytanie jest czysto techniczne i proszę o czysto techniczną odpowiedź. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2018 Z czysto technicznego punktu widzenia Onkyo 8270 ma lepszy przetwornik. A to co szukasz to jedynie dane techniczne, suche. Nie mające wiekszego znaczenia przy odsłuchu. Słyszałeś o czymś takim jak upscaler (upsampling) przed przetowrnikiem? https://audio.com.pl/testy/stereo/przetworniki-c-a/1263-cambridge-audio-azur-dac-magic-plus No więc występuje też coś takiego jak downsampling. Cieszę się że mogłem pomóc. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts