Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Ponieważ głównie słucham muzyki na Tidalu z czasem pojawiła się chęć testowania jakości Masters.

Zainstalowałem wersję desktopową Tidala i podłączyłem PC do amplitunera za pomocą kabla optycznego.

Ponieważ akcja była spontaniczna to jest to podłączone do karty dźwiękowej zintegrowanej na płycie główne PCj a kabel optyczny jest za 30 pln z supermarketu :).

Dodatkowo gdzieś w ustawieniach karty ustawiłem częstotliwość próbkowania na 24 bity/192 kHz.

No i zaczynam się zastanawiac czy to właściwa konfiguracja? Czy w komputerze powinienem zmienić kartę dźwiękowa na lepszą albo zmienić ustawienia?

No i najważniejsze. Jakie urządzenie polecilibyście do podłączenia do Yamahy, żeby było możliwe odtwarzanie TIDALa w jakości MASTERS? 

Lepiej podłączać kablem optycznym czy RCA?

Niestety pomimo systematycznego czytania forów moja wiedza jest dalej mizerna więc prośba o pomoc :)

Napisano

Cześć Ksi3zyc. Masters na Tidalu to 24 bity i 96kHz próbkownie. Jeżeli z kompa optykiem połączyłeś Wyjście z Wejściem powinno grać jak trzeba bez względu za ile i jaki kabelek ;) a skoro dało na karcie dźwiękowej ustawić 24/196 to tu ograniczeń nie przewiduję. Nie znam modelu Yamahy ale to chyba najnowszy ampli i na pewno obsłuży co dostanie z kompa. Gdybyś sygnał audio chciał po RCA do wzmaka przesłać to warto pomyśleć o lepszej karcie pod warunkiem , że masz kiepską, a nie napisałeś jaką masz. Sygnał po optyku i tak będzie przetwarzał DAC w Yamaszce, a ten pewnie jest niezły. Możesz pomyśleć o zewnętrznym DAC ale to już branża ci poleci jaki do Yamahy zagra dobrze. Ostatnio na forum chwalono DAC Cambridge Audio. Ja przymierzam się do Topping D10 na kości Xmos XU208 i ESS Sabre. Pozdrawiam.

Napisano (edytowany)

Mam identyczną yamahe 803D. CD S300 (yamaha) podłączyłem z amplitunerem kablem optycznym i dźwięk był naprawdę spoko.. Panowie z q21, gdzie kupowałem CD polecili zrobić to po analogu i mieli racje.. W kompie kartę muzyczną mam za 1000zł i podłączona jest optykiem gra fajnie, ale zdecydowanie lepiej po analogu. Podejrzewam, że gdybym miał wyjście coaxial w karcie z kompa grało by to jeszcze lepiej. W tym tygodniu wybieram się po kabel coaxial za ok 400zł i chcę sprawdzić jaki będzie dźwięk z CD. 

Mogę dodać tylko jedno. byłem niedowiarkiem co do jakości dźwięku przez kable, ludzie z tego fora udowodnili mi, że kable są jednak ważne.. 

Edytowano przez Gołąb
Napisano
2 godziny temu, Gołąb napisał:

Mam identyczną yamahe 803D. CD S300 (yamaha) podłączyłem z amplitunerem kablem optycznym i dźwięk był naprawdę spoko.. Panowie z q21, gdzie kupowałem CD polecili zrobić to po analogu i mieli racje.. W kompie kartę muzyczną mam za 1000zł i podłączona jest optykiem gra fajnie, ale zdecydowanie lepiej po analogu. Podejrzewam, że gdybym miał wyjście coaxial w karcie z kompa grało by to jeszcze lepiej. W tym tygodniu wybieram się po kabel coaxial za ok 400zł i chcę sprawdzić jaki będzie dźwięk z CD. 

Mogę dodać tylko jedno. Jak byłem niedowiarkiem jakości dźwięku przez kable, ludzie z tego fora udowodnili mi, że tak jest.. 

Jestem ciekaw efektu... O ile w przypadku transmisji sygnału analogowego do pewnego pułapu cenowego poprawa dźwięku jest uzasadniona to w przypadku coaxiala ciężko mi w to uwierzyć... Ale to moje zdanie. Wierzę natomiast w jego długość. Zaleca się żeby to było co najmniej 1,5-2m (poczytaj o transmisji sygnałów cyfrowych tym interfejsem i zachowaniu fali odbitej).

Niemniej jednak z chęcią poczekam na subiektywny test. :)

PS. Jakiej długości będzie ten kabel za 400zl?

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, kukocz napisał:

Jestem ciekaw efektu... O ile w przypadku transmisji sygnału analogowego do pewnego pułapu cenowego poprawa dźwięku jest uzasadniona to w przypadku coaxiala ciężko mi w to uwierzyć... Ale to moje zdanie. Wierzę natomiast w jego długość. Zaleca się żeby to było co najmniej 1,5-2m (poczytaj o transmisji sygnałów cyfrowych tym interfejsem i zachowaniu fali odbitej).

Niemniej jednak z chęcią poczekam na subiektywny test. :)

PS. Jakiej długości będzie ten kabel za 400zl?

o.5 m... sam jestem bardzo ciekawy różnicy pomiędzy kablem cyfrowym coaxialnym, a tym, co teraz mam (żadna rewelacja) ale żadna rewelacja gra lepiej od optyka.. jak jakość będzie podobna to na pewno kupię porządne analogowe.. 

3 godziny temu, ksi3zyc napisał:

@Gołąb a miałeś okazję porównywać granie CD vs. TIDAL Masters? 

nie.. ale podejrzewam, że CD może być o wiele niżej w jakości. 

Edytowano przez Gołąb