Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam. Jestem posiadaczem "zabytkowego" wzmacniacza Diora WS442. Według specyfikacji ma on moc wyjściową 2x35 WAT przy 8 Ohmach. Niestety, kolumny którymi dysponuję, to cztery 3-drożne TONSILowskie kolumienki o mocy zaledwie 25 WAT (8 Ohm). Wzmacniacz umożliwia podłączenie dwóch zestawów kolumn. I teraz przechodzę do zasadniczego pytania: czy jeśli podłączę 4 kolumny o mocy 25 WAT (8 Ohm), to wzmacniacz będzie traktował je jak 2 kolumny 50 WAT-owe? Czy taka arytmetyka ma sens? Wolę wcześniej posłuchać ekspertów, bo wyrosłem już z fazy dzikich eksperymentów :)  a nie chcę uszkodzić sprzętu (bez względu na jego wartość).

Napisano

Neo1984 - witaj na Forum AUDIO.

Wzmacniacz nie będzie traktował 4 kolumn 25W jakby były to 2 kolumny 50W.

Nie ma sensu grać równocześnie na 4 kolumnach - możesz podłączyć cztery, ale graj tylko na dwóch (bo to jest przecież stereo).
Nie graj na maksymalnej głośności i wtedy nic nie powinno się stać kolumnom - poza tym gdy pojawiają się zniekształcenia/przesterowania to są one wyraźnie słyszalne i wtedy należy ściszyć. No i nie podbijaj skrajów pasma (np. wysokie tony podkręcone na maksimum) przy głośniejszym słuchaniu, bo możesz uszkodzić głośniki w kolumnach (zazwyczaj pierwszy "leci" głośnik wysokotonowy).

Podłączenie 2 par kolumn ma sens wtedy, gdy słuchasz w dwóch różnych miejscach (np. przy biurku i w fotelu - i odpowiednio rozstawisz obie pary kolumn), a wtedy przełączasz sobie między jedną parą (A) i drugą (B).

Pozdrawiam

Napisano

Bardzo dziękuję za błyskawiczną i wyczerpującą odpowiedź na moje pytanie. Przy okazji dowiedziałem się do czego tak naprawdę służy przełącznik dwu zestawów kolumn (o dziwo  - wcześniej na to nie wpadłem). Pozdrawiam.

Napisano

Jeśli podłączysz dwie pary kolumn 8 Ohm, to wzmacniacz będzie obciążony wypadkową impedancją 4 Ohm. Jeśli wzmacniacz nie ma zabezpieczeń przed przeciążeniem, przy graniu z dużą mocą można uszkodzić sprzęt.