wushu81 Napisano 14 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2018 (edytowany) Cześć Jestem nowy na forum i od razu przyznam, że nie jestem żadnym znawcą sprzętu. Słoń mi jednak na ucho nie nadepnął i lubię słuchać muzyki na trochę lepszym sprzęcie. Myślę nad kwestią zestawu stereo pod tv. Chciałbym niekiedy włączyć jakiś koncert nagrany na dekoderze, puścić coś z YouTube poprzez tv - posłuchać i pooglądać jednocześnie. Dodatkowo obowiązkowo streaming przez bluetooth. I teraz pytanie, czy jest sens kupować coś z budżetu ok. 5-8 tyś. czy nie ma to kompletnie sensu do takiego podłączenia? (to streamingu to tak, ale pod tv i dekoder czy jest sens, czy wykorzystam zalety lepszego sprzętu? W tym sensie, że jakość z tv czy dekodera (ncplus 4k, ale tv bez 4k) i YouTube jest za słaba, żeby kupować coś lepszego? Myślałem o wzmacniaczu zintegrowanym, posiadającym bluetooth (do Spotify itp.). Np. NAD C368+kolumny podłogowe. Przekonuje mnie ten NAD że względu na dobre opinie, niski pobór energii i możliwość rozbudowy. Ale może coś warto rozważyć innego... No ale to później. Na razie skupmy się na sensie takiego rozwiązania Teraz kolejna kwestia łącząca się z pierwszym pytaniem, bo salon + jadalnia ma ok. 40m2. W jadalni na jednej ze ścian jest komoda a na niej mini zestaw Harman Kardon MAS101 + adapter bluetooth wtx-500 Advance Acoustic. Ta mini wieża przygrywa mi będąc w kuchni lub jadalni, ew. w salonie, bo skierowana jest na jadalnię i salon. (daje radę wbrew pozorom). Gdyby taki lub inny zestaw stałby pod tv to dźwięk byłby głównie na sofę, na wprost tv. Jadalnia i kuchnia raczej rykoszetem by dostały z dźwięku, stąd pomysł o drugim zestawie. Czy to ma sens? Nie wiem jeszcze co na to żona... Załączyłem rysunek salonu... ośw.rzut.pdf Edytowano 15 grudnia 2018 przez wushu81 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wushu81 Napisano 16 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 16 grudnia 2018 Myślę, że temat można zamknąć, bo chyba niezbyt trafione moje pytania i rozterki, ale podkreślam, że na sprzęcie się słabo znam. Podszedłem do sprawy trochę inaczej, przestawiłem mój zestaw HK Mas pod tv i podłączyłem, i jestem w stanie zaakceptować taki stan, że jest jeden zestaw przy TV, bez drugiego dodatkowego. Teraz skupię się na nowym sprzęcie ale założę nowy wątek, żeby nie mieszać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 16 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2018 @wushu81 Możesz pisać tutaj. Zapoznaj się z tematem jak pisać pierwsze posty i uzupełnij brakujące informacje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wushu81 Napisano 16 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 16 grudnia 2018 Ok. Za ew. braki przepraszam. Nadrobię, jak znajdę chwilę. Nowy temat niestety założyłem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 17 grudnia 2018 HK MAS to wyjątkowo słaby system. Paiętam go sprzed 10 lat. Jak go pierwszy raz posłuchałem byłem bardzo zaciekawiony tą stacyjką, ale kolumny to mega nieudany produkt. Nie chce Cie przekonywać od wydatków bo to jest Twoja sprawa. Lepiej mieć 5-8 tys niż nie mieć. Ale jeśli jednak różnica w muzyce sprawia Ci przyjemność no to chyba warto. Sprzęty małe to NAD 368 oraz Cyrus ONE do nich możesz dokupić tani chromecast Audio i już masz sieć. Chcesz lepiej da się Ale skupił bym się na kolumnach. Gdyż w pozostałej kwocie złożysz fajne kolumny. Heco 700, Monitor Audio Bronze 6, Dali Oberon 7, Mission QX4 (ukłon w kierunku kolegów z Poznania :)) czy też Tannoy XT6F. No wybór jest. Zapraszam Cie na odsłuch albo po wypożyczenie sprzetu od nas i wtedy dobierzesz sprzęt dla siebie i zobaczysz czy taka wymiana ma sens. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebol Napisano 17 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 17 grudnia 2018 Można też dokupić Malinę (Raspberry Pi) za 500zł. Co do modułu Blue OS do Nad 368 to widziałem go jakiś czas temu na stronie w Top Hifi za 999zł (jakiś outlet czy inny black friday), gdzie normalnie kosztuje chyba 1999zł..... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 17 grudnia 2018 To powinna być jego normalna cena no ale Ale fakt była taka okazja chwile. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wushu81 Napisano 17 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 grudnia 2018 Cześć . Dzięki za odzew, Na razie jestem po małej "wojnie" domowej, myślałem że będzie łatwiej Ten Cyrus ONE to ciekawa opcja, szkoda że taki jakiś nietypowy wygląd ma. Co do MASa to dla mnie jest to pierwszy trochę "lepszy" zestaw i jestem z niego zadowolony, no ale problem w tym, że nie miałem nigdy w domu czegoś lepszego, więc ciężko porównywać. Na innych kolumnach podobno pokazywał swoją klasę (wśród mini zestawów) ale z tymi z zestawu też nie było najgorzej. Może to kwestia pomieszczenia...no i mojego nieosłuchania z czymś lepszym. Wcześniej otworzyłem drugi wątek i może żeby nie dublować przenieśmy się tam: dzięki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts