Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witajcie, za kilka dni będę miał TV 55 cali Samsung Nu80xx

Szukam do niego soundbara

Mało muzyki będzie grane, większość filmy i seriale z Netflixa w 4k albo HEVC po 80GB – jedno i drugie na Nvidia Shield TV włączane(hevc na libreelec kodi)

Horizon dekoder z UPC

Za kilka tygodni Xbox One S albo One X

Zależy mi ,że mi na pełnej możliwej jakości i kodekach (wiem np.,że TV nie puszcza optycznie chyba DTS)

Jak to wszystko w praktyce będzie trzeba podpiąć? TV ma 4xhdmi

O samym soundbarze

Mieszkam w mieszkaniu a 95% wszystkiego oglądam w środku nocy.

Początkowo chciałem 2.0 coś bo i tak bas trzeba by uciszać w środku nocy… dużo RMS watów nie potrzebuje bo nigdy mega głośno słuchać nei będę

Spodobał mi się SONY HT-SF150 bo ma tryb nocny (dialogi pogłośnione, bas ściszony i różne inne dźwięki lekko przygaszone) i ma S force czyli gdybym chciał to nieco przestrzenie

Natomiast później spodobał mi się bardzo Sony HT-CT390 2.1 bo ma to wszystko co pierwszy + S master i S force w wersji pro.

Ma on natomiast subwoofer bezprzewodowy i coś z nim zrobić muszę.

Gdzie ja go mogę wrzucić,żeby nie dudnić przez podłogi i ściany sąsiadom? Może jakiś izolator stojak taki niski do niego? Jak to się robi?

No bo innego pomysłu nie mam.

Co polecacie zrobić? A może jakiś inny model tak do 1000zł ?

2.1 musi być i priorytet to oglądanie filmów nocą

Napisano

kupisz z subwooferem tylko po to, żeby później sub'a zamknąć w szafie, albo na strychu? ;) 

w zasadzie w tym budżecie nawet soundbar będzie po prostu "słaby", więc wybierz cokolwiek, co Ci się wizualnie i sercem podoba.

Tu generalnie soundbary są odradzane, nie polecane

Napisano

Soundbary może tak, ale zwróćcie uwagę na problem - wydobyć maksymalnie dużo z głośników przy najmniejszej głośności i małej powierzchni.

Choć budżet pozwoli pewnie tylko na soundbar.

Napisano

Jakie są główne różnice pomiędzy soundbarem a soundbase?
np. od basu nie telepie się telewizor jak jest sounbase?

Troche lipa bo na 90% będę musiał kupić sprzęt w MM gdzie nie ma soundbase.

Tak na teraz z innej strony to mam pytanie

Yamaha Yas 107 vs ATS–2070 - czym one oprócz subwoofera się różnią pod kątem kodeków i innych funkcji?
Dzieli jest dużo pieniędzy bo aż 700zł a bas jest mi zupełnie obojętny tj. ma być ale nie jakieś pękanie sufitu czy coś :)

POLK AUDIO MagniFi Mini - a co sądzicie o nim? jest dostępny TYLKO DZISIAJ w promocji za 999zł czyli praktycznie w cenie samego soundbara od Yamahy
Bardzo chwalony aczkolwiek pozbawiony DTSów i innych tematów.

Takie nieco odrębne pytania
1. Samsung UE55NU8042T - jakiej wysokości max sounbar mi się przed nim zmieści,żeby nie zakłócać sygnału pilota i nie zasłaniać obrazu?
 Nie wiem jak to sprawdzić mając nawet stronę producenta

2. Jak w razie czego można podpiąć słuchawki na jack 3.5mm do ww. TV?

3. Czy tak w razie czego są jakieś sposoby sensowne,żęby podnieść telewizor o kilka centrymetrów do góry?

asd456as1d69as1d

Napisano

różnią się kształtem obudowy, i tyle (5 sekund zajęło znalezienie tej informacji). i możesz być spokojny, od basu z soundbar'a/soundbase'a nie będzie Ci telepało TV, ani nie będzie Ci pękał sufit ;) 

w zasadzie w tym budżecie nie ma większego znaczenia, który wybierzesz - będzie tak samo słabo.

5 godzin temu, Under555 napisał:

3. Czy tak w razie czego są jakieś sposoby sensowne,żęby podnieść telewizor o kilka centrymetrów do góry?

powiesić go na ścianie

• 1 year later...
Napisano

Według mnie najkorzystniejszym wyborem będzie Sony HTSD35 ( https://tiny.pl/7mx17 ). Soundbar kosztuje 999zł. gra bardzo czysto, jest dobrze wykonany. Ma zewnętrzny głośnik niskotonowy z możliwością regulacji. Według mnie to w tej chwili najkorzystniejsza oferta na rynku w tej kwocie.