PabloEscobar Napisano 21 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2018 Witam serdecznie, ostatnio forumowicze doradzili mi odnośnie sprzętu do sypialni. Teraz czas na salon - ok. 25m2 + schody prowadzące na piętro. Muzyka 70% hip hop, 30% rock. Dwa "problemy" mam do rozwiązania - amplituner i głośniki. Koniecznie musi być CD (mam ponad 300 i kupuję na bieżąco). Zastanawiam się nad: Yamaha R-N803D +Yamaha CD-S300 lub CD-N301 lub Pioneer NC-50DAB (wychodzi taniej i mniej miejsca zajmie :)) Do obydwu zestawów mam na oku takie głosniki: Indiana Line Nota 550X, Pylon Audio Sapphire 25 lub Heco Aurora 700 (od najtańszego do najdroższego), Kef Q750 - są piękne ale cena nie na mój budżet. Pytanie co kupić i czy są duże różnice między tymi amplitunerami i głośnikami - niestety cena ma dla mnie znaczenie... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 21 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2018 Witaj, zacznę od elektroniki, jeśli tylko masz miejsce do postawienia oddzielnych segmentów, to znacznie lepszą opcją będzie wspomniana przez Ciebie Yamaha R-N803D z odtwarzaczem CD-S300 (nie ma sensu brać pod uwagę modelu CD-N301, gdyż funkcjonalność sieciową masz w amplitunerze). To mocny, energicznie grający zestaw, idealnie nadający się do Twoich preferencji. Dodatkowo amplituner posiada system automatycznej kalibracji akustyki pomieszczenia, który w przypadku Twojego pomieszczenia może być pomocny. Alternatywą może być system, zbudowany na bazie klasycznego wzmacniacza NAD C356 BEE z odtwarzaczem C546 BEE oraz jako źródło cyfrowe wykorzystamy Yamaha WXAD-10. Kolumny - na pewno nie Indiana Line Nota 550X, to po pierwsze za małe kolumny do Twojego salonu (szczególnie otwartego na schody i wejście na górę), po drugie to kolumny, grające raczej ciepło, miękko, plastycznie, gęsto. Do Twoich szybszych, mocniejszych gatunków muzycznych najbardziej w danym budżecie widziałbym wspomniane przez Ciebie Pylon Audio Sapphire 25. Heco Aurora 700 także są odpowiednie, chociaż to troszeczkę spokojniejszy, bardziej miękki charakter brzmienia. To dwie konstrukcje, które w pełni rekomenduję. Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz indywidualne wyceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloEscobar Napisano 21 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 grudnia 2018 8 minut temu, Q21 napisał: Witaj, zacznę od elektroniki, jeśli tylko masz miejsce do postawienia oddzielnych segmentów, to znacznie lepszą opcją będzie wspomniana przez Ciebie Yamaha R-N803D z odtwarzaczem CD-S300 (nie ma sensu brać pod uwagę modelu CD-N301, gdyż funkcjonalność sieciową masz w amplitunerze). To mocny, energicznie grający zestaw, idealnie nadający się do Twoich preferencji. Dodatkowo amplituner posiada system automatycznej kalibracji akustyki pomieszczenia, który w przypadku Twojego pomieszczenia może być pomocny. Alternatywą może być system, zbudowany na bazie klasycznego wzmacniacza NAD C356 BEE z odtwarzaczem C546 BEE oraz jako źródło cyfrowe wykorzystamy Yamaha WXAD-10. Kolumny - na pewno nie Indiana Line Nota 550X, to po pierwsze za małe kolumny do Twojego salonu (szczególnie otwartego na schody i wejście na górę), po drugie to kolumny, grające raczej ciepło, miękko, plastycznie, gęsto. Do Twoich szybszych, mocniejszych gatunków muzycznych najbardziej w danym budżecie widziałbym wspomniane przez Ciebie Pylon Audio Sapphire 25. Heco Aurora 700 także są odpowiednie, chociaż to troszeczkę spokojniejszy, bardziej miękki charakter brzmienia. To dwie konstrukcje, które w pełni rekomenduję. Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz indywidualne wyceny. Witaj Q21, dziękuję za poradę. Wyślę Ci na priv prośbę o wycenę. Pozdrawiam Paweł Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2018 Yamaha 803 + cds300 bo nie ma za tego powodu aby dublować funkcjonalność z ztym stremer 301 i heco 700 albo dobra cena na kef q750. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloEscobar Napisano 7 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 stycznia 2019 Witam, wszystkich w nowym roku. Decyzja podjęta - Yamaha R-N602 + CDs300 + kolumny Pylon. Pytanie jakie kable do tego i jak je podłączyć bo jestem zielony jak trawa na wiosnę:) Myślałem o Melodika MDC2400 Purple Rain Przewód głośnikowy OFC klasy 4N 2x4mm2 lub 2x2,5mm2 - Konfekcja na wtykach bananowych. Jeśli kupię gotowca na wtykach to w kolumnach odkręcam te dwa zawory, wtykam wtyk i zakręcam a w amplitunerze po prostu wkładam końcówki. Zgadza się? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2019 No a skąd pomysł na ten sprzęt? Byłeś w jakimś salonie? Słuchałeś? Dobiorą od razu kable. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloEscobar Napisano 7 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 stycznia 2019 Słuchałem w salonie w Warszawie, a sprzęt będę kupował online. Więc kable muszę kupić w ciemno. Decyzja odnośnie kolumn - cena. Są dużo niższej cenie niż konkurencja a tak dużych różnic nie słyszałem. Myślę, że na początek mojej przygody wystarczą - wcześniej słuchałem muzyki z telewizora(youtube) i z wieży, która ma 15 lat. Więc i tak dla mnie przeskok na ten zestaw to będzie jak morze i ziemia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2019 Do pylona i Yamahy weź qeda. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloEscobar Napisano 7 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 stycznia 2019 11 minut temu, S4Home napisał: Do pylona i Yamahy weź qeda. Piotr Piotrze, który model QED i jaka szerokość/grubość 2.5 czy 4 mm? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2019 Wystarczy ci 2.5mm Mówiłem o qed XT. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloEscobar Napisano 8 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 stycznia 2019 16 godzin temu, S4Home napisał: Wystarczy ci 2.5mm Mówiłem o qed XT. Piotr Piotr, chodzi o ten model? Qed Reference Silver Anniversary XT 46 minut temu, PabloEscobar napisał: Piotr, chodzi o ten model? Qed Reference Silver Anniversary XT a może QED Performance XTC lub XTC25 - ale chyba to obydwa to te same modele :). Musze kupić po 3m więc cena gra rolę:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 8 stycznia 2019 Silver anniversary XT Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloEscobar Napisano 8 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 stycznia 2019 45 minut temu, S4Home napisał: Silver anniversary XT Piotr Piotr, przepraszam, że truję ale czy jest duża róznica miedzy QED Performance XTC a Silver anniversary XT bo w cenie jest szokująca dla mnie a potrzebuje 3 metry. 379 a 649 zł... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 8 stycznia 2019 W sumie do pylona.... To masz Pearl? To mogą być tańsze. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloEscobar Napisano 8 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 stycznia 2019 48 minut temu, S4Home napisał: W sumie do pylona.... To masz Pearl? To mogą być tańsze. Piotr Tak, Pylon Pearl 25 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloEscobar Napisano 14 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 14 stycznia 2019 Panowie, bardzo dziękuję za pomoc. Sprzęt kupiony, podłączony i gra fantastycznie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts