Dawid Siwicki Napisano 9 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2019 Witam, mam takie pytanko. Mam nadzieję, że będzie ktoś w stanie na nie odpowiedzieć. Mianowicie czeka mnie przeprowadzka i będę zmuszony zmniejszyć moj sprzęt rtv, chodzi o kino domowe 5.1. Myślałem o stereo ponieważ słucham tez bardzo duzo muzyki z gramofonu i plyt cd. Chcialbym tez podłączyć wzmacniacz stereo (jakiś starszy, uzywany) do nowego tv, które ma wyjście audio optyczne i słuchawkowe jack 3,5. Zamierzam kupić konwerter sygnału z kabla optycznego na 2xrca i tu moje pytanie: czy takim podłączeniem uzyskam tzw. Downmix z dzwieku dolby lub dts do stereo jeśli ogladany przeze mnie film bedzie takim dekoderem zapisany? Czy sam konwerter przetworzy mi sygnal 5.1 do stereo, czy muszę poszperac w ustawieniach tv? Dziękuję z góry za odpowiedź. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 9 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2019 ustawienia w TV - puszczenie PCM po optyku powinno w zupełności rozwiązać temat Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 9 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2019 Sam konwerter nie zmieni ci sygnału. Jeśli puścić sygnał 5.1 to po takim konwerterze możesz mieć pisk w głośnikach. A na stereo ile masz? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid Siwicki Napisano 10 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 10 stycznia 2019 Markcox, znalazłem takie ustawienie w moim tv więc mam nadzieję, że będzie ok. S4Home, jeśli chodzi o stereo to nie chcę wydawać jakiś potężnych sum. Myślałem o starym używanym wzmacniaczu Pioneera tak do 400 zł na przykład. Audiofilem nie jestem, ale też nie chciałbym żeby to grało byle jak. Do tej pory używałem Technicsa SU-VZ320 mojego kolegi i było całkiem dobrze :) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts