Dawid Siwicki Napisano 9 stycznia 2019 Napisano 9 stycznia 2019 Witam, mam takie pytanko. Mam nadzieję, że będzie ktoś w stanie na nie odpowiedzieć. Mianowicie czeka mnie przeprowadzka i będę zmuszony zmniejszyć moj sprzęt rtv, chodzi o kino domowe 5.1. Myślałem o stereo ponieważ słucham tez bardzo duzo muzyki z gramofonu i plyt cd. Chcialbym tez podłączyć wzmacniacz stereo (jakiś starszy, uzywany) do nowego tv, które ma wyjście audio optyczne i słuchawkowe jack 3,5. Zamierzam kupić konwerter sygnału z kabla optycznego na 2xrca i tu moje pytanie: czy takim podłączeniem uzyskam tzw. Downmix z dzwieku dolby lub dts do stereo jeśli ogladany przeze mnie film bedzie takim dekoderem zapisany? Czy sam konwerter przetworzy mi sygnal 5.1 do stereo, czy muszę poszperac w ustawieniach tv? Dziękuję z góry za odpowiedź. Odpisz, cytując
Markcox Napisano 9 stycznia 2019 Napisano 9 stycznia 2019 ustawienia w TV - puszczenie PCM po optyku powinno w zupełności rozwiązać temat Odpisz, cytując
S4Home Napisano 9 stycznia 2019 Napisano 9 stycznia 2019 Sam konwerter nie zmieni ci sygnału. Jeśli puścić sygnał 5.1 to po takim konwerterze możesz mieć pisk w głośnikach. A na stereo ile masz? Piotr Odpisz, cytując
Dawid Siwicki Napisano 10 stycznia 2019 Autor Napisano 10 stycznia 2019 Markcox, znalazłem takie ustawienie w moim tv więc mam nadzieję, że będzie ok. S4Home, jeśli chodzi o stereo to nie chcę wydawać jakiś potężnych sum. Myślałem o starym używanym wzmacniaczu Pioneera tak do 400 zł na przykład. Audiofilem nie jestem, ale też nie chciałbym żeby to grało byle jak. Do tej pory używałem Technicsa SU-VZ320 mojego kolegi i było całkiem dobrze :) Odpisz, cytując
Recommended Posts