walery Napisano 22 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2019 Witam Serdecznie... Mam dwa pytanie do drogich forumowiczów. Otóż nie dawno pozyskałem amplituner Technicsa SA-AX6 i teraz mam dylemat czy warto w ogóle kupować do niego kolumny a jeśli tak to jakie bo firm jest mnóstwo a jestem zielony w temacie kolumn (mieszkanie mam małe jest ok. 38 m2 z czego salon gdzie chce dać głośniki ma ok. 16 m2 myślałem o jakiś głośnikach podłogowych mój budżet na kolumny to max. 1200-1300zł ). A drugie pytanie mam w miarę nowy telewizor Panasonica(bodajże z 2017) który ma same wejścia HDMI wiem że amplituner SA AX6 ma już swoje lata świetności dawno za sobą i nie posiada chyba żadnych nowych wejść ale czy istnieje możliwość podłączenia tego amplitunera z moim telewizorem(przejściówki czy kable) żeby można jakiś film czy muzyki posłuchać z telewizora przez ten amplituner czy lepiej dać se spokój i go sprzedać(trochę szkoda mi się go pozbywać bo działa)? Dziękuje z góry za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie wszystkich na forum.:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2019 A TV nie ma także optyka? Sprawdź dobrze. Co do kolumn to Klipsch F2, Mission M35i, Dali 450, Tannoy M4 Proszę bardzo Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 22 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2019 TV pewnie będzie miał, gorzej z tym Technicsem, więc bez DAC'a pewnie się nie obejdzie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walery Napisano 22 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 22 stycznia 2019 (edytowany) 2 godziny temu, S4Home napisał: A TV nie ma także optyka? Sprawdź dobrze. Co do kolumn to Klipsch F2, Mission M35i, Dali 450, Tannoy M4 Proszę bardzo Piotr Witam po dokładniejszym sprawdzeniu widzę że są jakieś wejścia w tele. poza HDMI. Ale wysyłam zdjęcie czy aby to będzie działać(ewentualnie jaki kabel muszę zakupić)? Co do kolumn wszystkie wyglądają fajnie więc będę się zastanawiał między trzema pierwszym propozycjami. I właśnie jak pisał kolega czy nie trzeba tego DAC i ewentualne jakie są tego koszta bo ampli moze niie miec takiego wejscia. Dzieki za odpowiedz i pozdrawiam:) Edytowano 22 stycznia 2019 przez walery Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzu99 Napisano 22 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2019 (edytowany) czy w tym amplitunerze masz wejścia optyczne? najlepiej zrob zdjecia tyłu amplitunera Edytowano 22 stycznia 2019 przez wodzu99 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walery Napisano 22 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 22 stycznia 2019 (edytowany) Niestety z tego co widzę ampli nie ma wejścia optycznego tylko s-video:( z całeego zestawu technicsa jaki mam czyli ampli,kaseciak i cd tylko to ostatnie ma wejście optyczne. Edytowano 22 stycznia 2019 przez walery Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 22 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2019 "digital audio" to jest wyjście optyczne z TV. Sprawdź, czy takie samo ustrojstwo masz w tym Technicsie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walery Napisano 22 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 22 stycznia 2019 Bankowo digital audio amplituner nie posiada:(niestety to bardzo stary model i jego duza wada Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzu99 Napisano 22 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2019 jeśli nie ma optycznego (digital audio) to podpinasz kablem 2x RCA-2xRCA (cinch) do audio in w telewizorze i w amplitunerze w wejscie tv Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walery Napisano 22 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 22 stycznia 2019 Czyli na samych cinch powinno kulać? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzu99 Napisano 22 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2019 tak, bedzie to sygnal analogowy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walery Napisano 22 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 22 stycznia 2019 (edytowany) Dzięki wodzu99 za poradę chyba nic lepszego nie wymyśle z tym amplitunerem. A czy kupno tego DAC ma senes w tym przypadku? Nie zależy mi na jakimś mega dobrym brzmieniu. Edytowano 22 stycznia 2019 przez walery Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 22 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2019 chwila, chwila... RCA w TV (widoczne na zdjęciu) to są WEJŚCIA, a nie WYJŚCIA, więc rozwiązanie podane przez kolegę wodzu99 nie zadziała. Więc przydałby się jednak DAC. Może uda się upolować DAC'a z optyka, na wielokanałowy analog. Nie wiem, czy ktoś takie ustrojstwo produkuje. Z HDMI na analog wielokanałowy widziałem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walery Napisano 22 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 22 stycznia 2019 Czyli jednak może być ciężko bez DAC. Aczkolwiek wiem że wcześniej sprzęt działał tylko ze starszym modelem telewizora Panasonic bodajże podpięty tak jak pisał kolega wodzu. Ale obadam jeszcze temat. Dzeki wszystkim za pomoc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 22 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2019 bo w starych TV analogowe wyjście dźwięku po RCA było raczej standardem, którego próżno szukać w nowych TV Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walery Napisano 23 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 23 stycznia 2019 Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie kolumn jeśli jednak zdecydowałbym się na kolumny podstawkowe zamiast podłogowych(słabo z miejscem)to co moglibyście polecić do 1300max, pod tego Technicsa żeby fajnie grało? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 23 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2019 Do TV wystarczy Ci tani DAC za 100 zł A co do kolumn to za 1300 zł kupisz fajne kolumny podstawkowe używany. Patrzyłeś na OLX czy Allegro? Bo ja ostatnio nie. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walery Napisano 23 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 23 stycznia 2019 (edytowany) Z TV tak pewnie zrobię. Jeśli chodzi o kolumny jest tego sporo na allegro i olx patrzyłem dwa dni cięzko zdecydować bardziej chodziło mi o jakiś konkretna firmę Czy mógłbyś coś polecić?. Mysle o jakis Klipsch albo JBL. Edytowano 23 stycznia 2019 przez walery Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 24 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2019 Z konkretnymi firmami to słabo. Liczą się modele. Firmy mają zarówno modele bardzo udane jak i takie bardzo mnie będąc łagodnym Zapodaj pare linków które Cie interesują to się wypowiem Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walery Napisano 24 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 24 stycznia 2019 (edytowany) Wziąłem już Klipsch r 51m grają fajnie tylko koleś mówił że koniecznie musi być do nich subwoofer na który póki co mnie nie stać ale na pewno kupie więc możesz mi coś polecić.? Chciabym tej samej firmy jakby dalo rady Wahałem się za JBL i Jamo były w podobnej cenie. Edytowano 24 stycznia 2019 przez walery Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 25 stycznia 2019 Tannoy Msub Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walery Napisano 27 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 27 stycznia 2019 Dzięki za radę :) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts