sasik Napisano 27 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2019 Witam jako ze jestem na etapie wykanczania domu pomyslalem o polozeniu kabli do kina salon to 7x4 narysowalem jak mniej wiecej chcialbym polozyc kable czy taki uklad bedzie dobry szczegolnie chodzi mi o te glosniki z tylu bo beda jakies 3 metry za plecami moze 2.5 i drugie pytanie czy taki kabel moze byc?? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 28 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2019 Troszke daleko te tyły. No ale niech będą. Chyba że mogą być z boku? Cos podejrzanie tani ten kabel jak na 2x3mm i OFC. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sasik Napisano 28 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 28 stycznia 2019 no wlasnie problem z tym ze z prawej strony jest okno dlugie na 3 metry i nie mam tam jak zamontowac glosnikow czy te z tylu bedzie wogole slychac? no i na jakiej wysokosci je powiesic?? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzu99 Napisano 28 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2019 5 minut temu, sasik napisał: no wlasnie problem z tym ze z prawej strony jest okno dlugie na 3 metry i nie mam tam jak zamontowac glosnikow czy te z tylu bedzie wogole slychac? no i na jakiej wysokosci je powiesic?? a cos takiego wchodzi w grę? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sasik Napisano 28 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 28 stycznia 2019 myslalem tez o tym ale wolal bym tego uniknac i jednak zeby byly zamontowane z tylu tylko na jakiej wysokosci?? ps. zawsze moge podglosnic tyly. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 28 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2019 jednak dla zbudowania prawidłowej przestrzeni dźwięku, przemyślałbym umieszczenie surroundów bliżej kanapy, rozstawiając je choćby na wspomnianych przez kolegę wodzu99 standach - za kanapą, po jej bokach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sasik Napisano 28 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 28 stycznia 2019 hmm przemysle to jeszcze ps. no ale jak bym podkrecil tyly glosniej w AV to nie bedzie dobrze?? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 28 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2019 to nie chodzi o to, ze nie będą słyszalne, tylko o prawidłowe zbudowanie sceny. To jest jednak 7 metrów od frontów do surround'ów, z tą właśnie 7 metrową "dziurą" po bokach. To nie będzie brzmieć dobrze Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sasik Napisano 28 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 28 stycznia 2019 a jesli bym po srodku dal glosniki w suficie po bokach?? mam tam obnizenie na ledy i moglbym tam pociagnac dodatkowe kable tylko ze byly by calkiem po bokach Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 28 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2019 zamienił stryjek... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz01 Napisano 28 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2019 (edytowany) Spróbuj umieścić za sofą. I blisko ścian. Mogą być na stojakach albo przyczepione do ściany "uchwyt ścienny do głośników" na wysokość uszu A teraz zaoszczędzę Ci wiele godzin jak to prawidłowo rozstawić ponieważ pomieszczenie mam podobne do twojego. Kolumna lewa i prawa od ściany bocznej 0,85m i 2m od ściany przedniej. Centralna na środku i około 1,75m. Surround blisko ściany bocznej i odległość od ściany przedniej 5,15m. Ustaw tak jak napisałem. Subwoofer co do centymetra! Od ściany bocznej 0,4m i 1,15m od ściany przedniej. Ściana przednia - to ta gdzie jest TV. Ustaw tak raz włącz korekcje akustyki "mikrofon" załącz film ze sceną akcji. Później w krótkim czasie zrób ustawienie po swojemu - włącz "mikrofon" i się przekonasz ,że moje ustawienie jest zdecydowanie lepsze. Kolumny, surround i centralny nie muszą być co do centymetra ale najlepiej jakby się mieściły w tym przedziale. ps. miejsce odsłuchu to 4m od ściany przedniej. Edytowano 28 stycznia 2019 przez modelarz01 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sasik Napisano 28 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 28 stycznia 2019 napewno sprawdze ps. myslalem o glosnikach z bas reflex z przodu zeby wlasnie nie musialy byc az tyle odsuniete od sciany Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2019 Mogą być w takim razie z tyłu. Będzie je słychać amplituner odpowiednio je pogłośni. Powinien też zadbać o pogłos oraz przesunięcie czasowe. Tu jednak wybierz ampli z lepszą kalibracją. Denon lub Yamaha. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sasik Napisano 29 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 29 stycznia 2019 dzieki za odpowiedz to fajnie ze moze tak byc nie musze nic kabinowac a myslalem o denon 3500 lub 4500 tylko nie wiem czy jest sens doplacac do 4500 ps a czy wysok9sc tych glosnikow z tyl moze byc zalozmy 1.80 od ppdlogi i skierowane nieco w dol na sluchacza czy nie bardzo? beda wisialy na scianie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 29 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2019 oczywiście, że mogą być tak z tyłu. Oczywiście, że mogą być nawet i na wysokości 2m, a nawet w suficie. Ale to wszystko "mogą", ale jeżeli masz inną opcję, to nie powinny. Takie jest moje zdanie. Widzę, że już to sobie w głowie rozplanowałeś i nie bierzesz pod uwagę żadnych zmian w tym planie, szukając u kogokolwiek aprobaty na takie ustawienie, co pozwoli Ci "z czystym sumieniem" wcielić je w życie, żyjąc później w przekonaniu, że jest zaje**ście audio to nie wazony żony, nie powinno się go rozstawiać tam, gdzie akurat wizualnie pasuje. Ma spełniać swoją pewną rolę. Rozumiem też, że jest to salon, pokój dzienny i pewne kompromisy wtedy muszą wchodzić w grę. Ale masz możliwość ustawić to w miarę poprawnie, to rezygnujesz z tego rozwiązania, gdyż nie będziesz musiał "kombinować". Cóż, zrobisz kolego, jak uważasz. Ja się poddaje. Powodzenia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2019 Nie dopłacaj. Weź 3500 ma ta samą kalibrację xt32. A w razie czego zastosujesz po prostu końcówkę mocy. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sasik Napisano 29 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 29 stycznia 2019 Nie rezygnuje z niczego poprostu pytam a jak bym na tyl dal zamiast podstawkowych podlogowe i wtedy postawil je za kanapa zaraz?? np cos w stylu klipsch r 610 bodajze?? czy to zagra dobrze?? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 29 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2019 2 minuty temu, sasik napisał: Nie rezygnuje z niczego poprostu pytam to zabrzmiało zgoła inaczej 1 godzinę temu, sasik napisał: fajnie ze moze tak byc nie musze nic kabinowac Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz01 Napisano 29 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2019 (edytowany) 13 godzin temu, Markcox napisał: oczywiście, że mogą być tak z tyłu. Oczywiście, że mogą być nawet i na wysokości 2m, a nawet w suficie. Ale to wszystko "mogą", ale jeżeli masz inną opcję, to nie powinny. Takie jest moje zdanie. Jeszcze jak nie miałem głośników atmos to surroundy miałem trochę wyżej od wysokości uszu. I było całkiem przyjemnie Teraz jak mam atmosy w suficie to musiałem surroundy opuścić niżej bo dźwięk się zlewał i żadne ustawienia amplitunera nie pomagały. sasik - więc z tą kalibracją też bym cudów nie oczekiwał. Edytowano 29 stycznia 2019 przez modelarz01 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sasik Napisano 29 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 29 stycznia 2019 rozumiem i dlatego poloze kable i na sciane w tyle ale i zaraz za kanape zeby miec wybor ps. jak wypuszczacie kable w takiej sytuacji za kanaoa?? i czy np gniazka nie slabym punktem w polaczeniu glosnikow?? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2019 Podłogowe tyły to zło. Spada wydajność wzmaka. A one same grają na poziomie monitorów. Kilka firm robiło takie systemy. Bardzo szybko się z tego wycofały. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SiciuwyspaPL Napisano 31 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2019 (edytowany) polecam ten filmik , duzo wytłumaczy o co tak naprawde chodzi z tymi kablami. Co do tych kabli to jak pisał S4HOME cena tych kabli jest coś za niska. Ja sie szykuje do instalacji nowego kina w nowym pomieszczeniu i potrzebuje około 50m kabla i 2x2.5mm znalazlem godny kupienia w cenie 4zł . Co do głośników tylnich to też uważam że są za daleko . Pomyśl moze o montażu ich pod sufitem jak na zdjeciu ponizej ? Edytowano 31 stycznia 2019 przez SiciuwyspaPL Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz01 Napisano 31 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2019 Dlatego przed podjęciem decyzji jakie mam kable podłączyć spróbowałem sam przetestować. Kable od 2zł do 40zł za 1mb. Wyszło ,że nie słyszę różnicy i kupiłem najtańsze OCC od speckable na allegro. Polecam każdemu samemu sprawdzić i wybrać wg. własnych upodobań. Różny kabel , różny wzmacniacz , różne kolumny , różne odczucia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 1 lutego 2019 Udostępnij Napisano 1 lutego 2019 Jak ma być pod tynkiem to zainwestuje w ten kabel. Widziałem kable wręcz przeżarte w ścianach. Dobra otulina. Tanie a dobre procab czy to LS 25 czy 15tka. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sasik Napisano 1 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 1 lutego 2019 myslalem o melodika bwc 2250 chyba bedzie ok jako ze beda to odcinki po 12m dam 2x2.5 wystarczy?? No chyba ze ten procab jest duzo lepszy?? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts