Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam jako ze jestem na etapie wykanczania domu pomyslalem o polozeniu kabli do kina salon to 7x4 narysowalem jak mniej wiecej chcialbym polozyc kable czy taki uklad bedzie dobry szczegolnie chodzi mi o te glosniki z tylu bo beda jakies 3 metry za plecami moze 2.5 i drugie pytanie czy taki kabel moze byc?? 

IMG_20190127_214124.jpg

Screenshot_20190127_214256_pl.allegro.jpg

Napisano

no wlasnie problem z tym ze z prawej strony jest okno dlugie na 3 metry i nie mam tam jak zamontowac glosnikow  czy te z tylu bedzie wogole slychac? no i na jakiej wysokosci je powiesic?? 

Napisano
5 minut temu, sasik napisał:

no wlasnie problem z tym ze z prawej strony jest okno dlugie na 3 metry i nie mam tam jak zamontowac glosnikow  czy te z tylu bedzie wogole slychac? no i na jakiej wysokosci je powiesic?? 

a cos takiego wchodzi w grę?

Zrzut ekranu 2019-01-28 o 08.31.55.png

Napisano

jednak dla zbudowania prawidłowej przestrzeni dźwięku, przemyślałbym umieszczenie surroundów bliżej kanapy, rozstawiając je choćby na wspomnianych przez kolegę wodzu99 standach - za kanapą, po jej bokach.  

Napisano

to nie chodzi o to, ze nie będą słyszalne, tylko o prawidłowe zbudowanie sceny. To jest jednak 7 metrów od frontów do surround'ów, z tą właśnie 7 metrową "dziurą" po bokach. To nie będzie brzmieć dobrze 

Napisano (edytowany)

Spróbuj umieścić za sofą. I blisko ścian. Mogą być na stojakach albo przyczepione do ściany "uchwyt ścienny do głośników" na wysokość uszu

A teraz zaoszczędzę Ci wiele godzin jak to prawidłowo rozstawić ponieważ pomieszczenie mam podobne do twojego.

Kolumna lewa i prawa od ściany bocznej 0,85m  i 2m od ściany przedniej. Centralna na środku i około 1,75m. Surround blisko ściany bocznej i odległość od ściany przedniej 5,15m. Ustaw tak jak napisałem. Subwoofer co do centymetra! Od ściany bocznej 0,4m i 1,15m od ściany przedniej. Ściana przednia - to ta gdzie jest TV.

Ustaw tak raz włącz korekcje akustyki "mikrofon" załącz film ze sceną akcji. Później w krótkim czasie zrób ustawienie po swojemu - włącz "mikrofon" i się przekonasz ,że moje ustawienie jest zdecydowanie lepsze. Kolumny, surround i centralny nie muszą być co do centymetra ale najlepiej jakby się mieściły w tym przedziale.

ps. miejsce odsłuchu to 4m od ściany przedniej.

Edytowano przez modelarz01
Napisano

Mogą być w takim razie z tyłu. Będzie je słychać amplituner odpowiednio je pogłośni. Powinien też zadbać o pogłos oraz przesunięcie czasowe. Tu jednak wybierz ampli z lepszą kalibracją. Denon lub Yamaha.

Piotr

Napisano

dzieki za odpowiedz to fajnie ze moze tak byc nie musze nic kabinowac a myslalem o denon 3500 lub 4500 tylko nie wiem czy jest sens doplacac do 4500 ps a czy wysok9sc tych glosnikow z tyl moze byc zalozmy 1.80 od ppdlogi i skierowane nieco w dol na sluchacza czy nie bardzo? beda wisialy na scianie. 

Napisano

oczywiście, że mogą być tak z tyłu. Oczywiście, że mogą być nawet i na wysokości 2m, a nawet w suficie. Ale to wszystko "mogą", ale jeżeli masz inną opcję, to nie powinny. Takie jest moje zdanie.

Widzę, że już to sobie w głowie rozplanowałeś i nie bierzesz pod uwagę żadnych zmian w tym planie, szukając u kogokolwiek aprobaty na takie ustawienie, co pozwoli Ci "z czystym sumieniem" wcielić je w życie, żyjąc później w przekonaniu, że jest zaje**ście ;) 

audio to nie wazony żony, nie powinno się go rozstawiać tam, gdzie akurat wizualnie pasuje. Ma spełniać swoją pewną rolę. Rozumiem też, że jest to salon, pokój dzienny i pewne kompromisy wtedy muszą wchodzić w grę. Ale masz możliwość ustawić to w miarę poprawnie, to rezygnujesz z tego rozwiązania, gdyż nie będziesz musiał "kombinować".

Cóż, zrobisz kolego, jak uważasz. Ja się poddaje. Powodzenia :) 

Napisano

Nie rezygnuje z niczego poprostu pytam a jak bym na tyl dal zamiast podstawkowych podlogowe i wtedy postawil je za kanapa zaraz?? np cos w stylu klipsch r 610 bodajze?? czy to zagra dobrze?? 

Napisano (edytowany)
13 godzin temu, Markcox napisał:

oczywiście, że mogą być tak z tyłu. Oczywiście, że mogą być nawet i na wysokości 2m, a nawet w suficie. Ale to wszystko "mogą", ale jeżeli masz inną opcję, to nie powinny. Takie jest moje zdanie.

Jeszcze jak nie miałem głośników atmos to surroundy miałem trochę wyżej od wysokości uszu. I było całkiem przyjemnie :) Teraz jak mam atmosy w suficie to musiałem surroundy opuścić niżej bo dźwięk się zlewał i żadne ustawienia amplitunera nie pomagały.

sasik - więc z tą kalibracją też bym cudów nie oczekiwał.

Edytowano przez modelarz01
Napisano

rozumiem i dlatego poloze kable i na sciane w tyle ale i zaraz za kanape zeby miec wybor ps. jak wypuszczacie kable w takiej sytuacji za kanaoa?? i czy np gniazka nie slabym punktem w polaczeniu glosnikow?? 

Napisano (edytowany)

polecam ten filmik , duzo wytłumaczy o co tak naprawde chodzi z tymi kablami. Co do tych kabli to jak pisał S4HOME cena tych kabli jest coś za niska. Ja sie szykuje do instalacji nowego kina w nowym pomieszczeniu i potrzebuje około 50m kabla i 2x2.5mm znalazlem godny kupienia w cenie 4zł . 

Co do głośników tylnich to też uważam że są za daleko . Pomyśl moze o montażu ich pod sufitem jak na zdjeciu ponizej ?

celling speaker.jpg

Edytowano przez SiciuwyspaPL
Napisano

Dlatego przed podjęciem decyzji jakie mam kable podłączyć spróbowałem sam przetestować. Kable od 2zł do 40zł za 1mb. Wyszło ,że nie słyszę różnicy i kupiłem najtańsze OCC od speckable na allegro. Polecam każdemu samemu sprawdzić i wybrać wg. własnych upodobań. Różny kabel , różny wzmacniacz , różne kolumny , różne odczucia.