Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam wszystkich. Jest to mój 1 post i pewnie zaraz mnie zjedzą zawodowi hejterzy... No cóż, do rzeczy. Już dawno Znudziło mi się słuchanie marnej jakości MP3 z telefonu. Sam przeskok na format FLAC czyni Cuda!  Nazbierałem fundusze ok 1000 zł i po przeczytaniu dziesiątek stron mam upatrzone w dobrej cenie AKG K550 MKIII (poniżej 700 PLN) + DAC  NuForce uDAC-3 (350 PLN). Uważam, że wydając 1000 ma taki zestaw to dobra cena. Czy ktokolwiek poleci taki zestaw? Lub nawet posiada? Czy to nie zagra ze sobą? Muzyka wyłącznie elektroniczna  i sporo rapu. Zalezy mi na balansie między jasnym analitycznym graniem pełnym niuansów a ciepłym graniem z dobrym basem. Zależy mi na wysokiej jakości budowy słuchawek, najlepiej metalowy pałąk. Absolutnie odpada wszystko co bezprzewodowe. Zestaw będzie pracował wyłącznie w domu ale musi być mobilny (FLACi ze smartfona/laptopa) Ktoś coś poradzi doradzi odradzi?

Napisano
1 godzinę temu, Parogen napisał:

Znudziło mi się słuchanie marnej jakości MP3 z telefonu. Sam przeskok na format FLAC czyni Cuda

Różne opinie są na ten temat. Podobno mp3 320kbps brzmią równie dobrze ;) Ten komplet podobno stanowi w miarę udany duet (fora int.) ze względu, że te AKG nie są zbyt wymagające prądowo. Patrząc na parametry techniczne można znaleźć wzmakodaca z lepszymi parametrami w podobnej cenie, np. Sabaj DA3, którego używam. Najlepiej gdybyś posłuchał czy pasuje Ci taki duet. Nawet jak ktoś ma i coś napisze to może mieć inne preferencje dotyczące dźwięku czy nawet inną wrażliwość słuchową. Pozdrawiam.

Napisano

K550 i K551 mimo dużego podobieństwa zewnętrznego to inne słuchawki.

K550 Mk I

k550-stock.png

K551

l-r-k551-stock.png

W nowej edycji mają mieć bardziej detaliczne brzmienie. Jednak stare K550 w połączeniu z ciepło grającym Nu Force-m grały bardzo liniowo z dobrze dociążonym basem. Na pewno nie powiedział bym o takim połączeniu że gra jasno.

Napisano (edytowany)

K550 MkI uważałem za bardzo dobrze zrównoważone i ich bas schodził naprawdę głęboko. Mk II to więcej basu bo na to narzekało wielu ludzi. Mk III to z tego co wiem są nowe przetworniki zapewniające brzmienie bardziej detaliczne. Z wykresów widać ze K551 to słuchawki z dość płaską charakterystyką w zakresie użytecznego basu i średnich tonów . Bardziej niż w K550. Z wycofanym zakresem niższego zakresu góry i mocno podkreślona góra pasma. Takich różnic raczej nie wprowadził kabel. Prędzej szukał bym tu udziału innego strojenia przetworników i obudowy w których pracują.

Edytowano przez MobyDick